O Feng Shui trochu jinak

V dnešní uspěchané době nabývá na důležitosti zdravé, spokojené a plnohodnotné bydlení. Jednou z možností jak toho dosáhnout je vyladění domů a bytů na takové energie, při kterých dochází k souladu mezi člověkem, prostorem a přírodními zákony. Lidé se potom ve svém domě či bytě cítí skutečně doma, jsou zde spokojeni, bez zdravotních zátěží a jejich život získává vyšší kvalitu.

MODARO -  vzorový dům Arkona

Harmonické návrhy domů a bytů podporují například fyzické a duševní zdraví, vzájemné vztahy v rodině mezi manželi, dětmi, i mezi přáteli, dále komunikaci, veřejné uznání, soustředění při učení i při práci, tvořivost, dobré pracovní uplatnění a mnohé další oblasti života. Cíleně také podporují bohatství rodiny. 


„Ladění“ obytných prostor i celých staveb vychází z fyzikálních zákonů, které byly v minulosti popsány alegorickou formou například obory jako jsou Feng Shui, Vastu, Geomantie nebo Přírodní geometrie. Feng Shui popisuje mimo jiné energetické působení tvarů, barev a materiálů na člověka v prostoru a čase. Geomantie zkoumá porušené  zemské podloží a všímá si jakým způsobem ovlivňuje zdraví a imunitu člověka, zvířat a rostlin (určuje výskyt tzv. geopatogenních zón). Přírodní živá architektura využívá poměrových proporcí Zlatého řezu nebo hudebních intervalů, podle kterých je vytvořeno vše v přírodě.

MODARO - vzorový dům Savana

Co je to vlastně Feng Shui?

 

Mnozí tvrdí, že je to čínské učení popisující vliv prostoru (tvarů, barev, materiálů,

výrazových prostředků) a času na člověka. Mají pravdu, až na jednu věc. Jde o celosvětově platné zákonitosti vztahu okolí k člověku a všemu živému. Čína pouze tyto znalosti uchovala v alegorické formě a následně se odtud opět rozšířily po celé Zemi. Tedy tam, kde platily a platí stále. Ve středověké Evropě například tyto znalosti využívali templáři ke stavbám katedrál nebo Karel IV. v Praze.

 

Vraťme se ale do současnosti. Je velmi vhodné využívat při návrzích místní doplňky, zvyky, kulturu i náboženskou symboliku. Ovšem každý jedinec připisuje různým symbolům různý význam, je to tedy velmi individuální. Výsledkem by mělo být použití těch doplňků, které jsou vlastní každému dle jeho zkušeností a vnitřního přesvědčení.

 

Poslední dobou je člověk zvyklý na okamžité důsledky a co působí dlouhodoběji již tolik nevnímá. Přitom je to mnohdy důležitější než okamžité vjemy. Feng Shui popisuje všechny vlivy i z časového pohledu, což je velká výhoda.

 

Na harmonizaci bytu nebo domu se můžeme podívat i z pohledu fyziky nebo matematiky. Jednoduše se jedná o různé typy vlnění, které působí na lidský organizmus. Ten je také složen z vlnění, neboť atomy, DNA, lidské buňky a jednotlivé orgány lidského těla vibrují v určitých frekvencích. Člověk se chová jako přijímač s anténou, na který působí svými frekvencemi celé okolí. Tyto frekvence mohou být prospěšné i škodlivé. Mezi škodlivé patří například elektromagnetický smog, zesílené vyzařování ze zemských puklin v podloží pod domem  nebo nevhodně použitý materiál, barva či tvar, které pak negativně působí na fyzické tělo člověka, jeho psychiku a podvědomí.

 

Z toho plyne, že je velmi důležité, jak naladíme dům, jak kvalitní bude signál, který na člověka působí. Jestli se mu lidský organizmus bude podřizovat a nebo naopak bude vyladěným domem podporován k jeho prospěchu. A to jak psychickému tak i fyzickému.

 

Energie domu mají své centrum a své charakteristiky, které lze popsat matematickými rovnicemi a fyzikálními zákonitostmi. Máme k dispozici vlastní výpočetní programy, které velmi usnadňují naši práci. Můžeme tedy tyto znalosti převézt okamžitě do nově vznikající stavby nebo rekonstrukce obytného prostoru.

Feng Shui, geomantie, přírodní geometrie a další obory nejsou tedy jen o interiéru, ale především o samotné stavbě. Ti, kteří mají již dům postaven, ale nemusí zoufat. Každý prostor lze vyladit, i když to nebude třeba na 90%, ale „jen“ na 50 nebo 60. Ale i to je velký úspěch a přínos pro kvalitní a spokojený život.

MODARO - zdraví a prosperita domova

 

Ing. Petr Makeš s týmem spolupracujícím pod názvem MODARO, se věnuje návrhům kvalitního zdravého bydlení již několik let. Jejich znalosti harmonizace prostředí se opírají o vlastní dlouholetý výzkum a jsou ověřovány a potvrzovány v praxi. Jde o energetickou a estetickou architekturu spojenou se zásadami stavební biologie. V poslední době tato skupina dosáhla řady objevů v oblasti energetické struktury ploch a tvarů obytných prostor a jejich vlivu na člověka. 

Služby poskytované skupinou MODARO zahrnují výběr a ohodnocení pozemku, průzkum podloží a okolní krajiny, návrh nejvhodnějšího umístění stavby, projekty harmonizovaných staveb či rekonstrukcí (vzorové projekty a partnerské firmy jsou připraveny tyto domy postavit), stanovení optimální funkce a umístění jednotlivých místností, návrhy samotných interiérů a nejvhodnějších míst v domě pro jednotlivé členy rodiny.

24.05.2006 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444