Nový panel revitalizován. Je čas zateplovat.

Je to dobrá zpráva. Na konci března vláda schválila více než miliardu korun pro rekonstrukce a zateplení panelových domů v rámci programu Nový panel Státního fondu rozvoje bydlení. Lidem, žijícím zhruba ve 28 000 bytech by tyhle peníze měly pomoci zlepšit bydlení.

Každá mince ovšem má dvě strany a  druhou stranou téhle dobré zprávy je fakt, že kdo si chce opravdu zlepšit bydlení a v budoucnu navíc šetřit za energie, musí pro to také něco udělat, tedy být ochoten investovat. Program NOVÝ PANEL není totiž dotačním program pro vlastní zateplení, ale umožňuje poskytovat zvýhodněné záruky a dotace na úroky z úvěrů, z nichž je zateplení placeno.

Rozhodně ale nejde o zanedbatelnou pomoc, což můžeme ukázat na příběhu z nedávných let: Bytové družstvo revitalizovalo svůj zprivatizovaný panelový dům, věžák o 13 patrech a 96 bytech. Na více než polovinu hodnoty rekonstrukce si muselo vzít úvěr cca 8 milionů korun. Požádalo Státní fond rozvoje bydlení o úrokovou dotaci a získalo ji. A nebyla to malá pomoc - její hodnota byla 1,5 milionu korun.

Jak na to?

O dotaci z programu NOVÝ PANEL žádá vlastník nemovitosti, většinou tedy bytové družstvo nebo společenství vlastníků. Podmínkou ovšem je perfektní příprava nejen žádosti o dotaci, ale především příprava vlastní realizace zateplení. To je promyšlený záměr, technické a energetické posouzení stavu domu, zjištění co bude třeba opravit, kvalitní projekt, zajištěné financování a hlavně kompetentní, profesionální provedení. Úrokové dotace z programu Nový panel jsou totiž odvislé také od prokázání kvality.

Kolik bude revitalizace panelového domu stát, se dá obecně říci jen těžko. Je nutné znát stav domu, vědět, co všechno bude třeba udělat. S jistotou je ale možné říct jedno: rozhodně se vyplatí nechat si dobře poradit a dobře počítat. Je běžné, že bezprostředně po úvaze o rekonstrukci, se objeví v družstvu či společenství vlastníků nabídky za velmi výhodnou cenou. Revitalizace domu včetně zateplení, je ale investice na dlouhá léta. Na desítky let. Na dlouhá léta úspor ve spotřebě tepla. Nemluvě o podstatném prodloužení životnosti domu, zvýšení jeho hodnoty a významně zvýšeném komfortu a kvalitě bydlení. Takže je nutné brát v úvahu nejen, kolik bude zateplení stát, ale také co přinese. A jestli se „výhodná cena“ ukáže být opravdu tak výhodná i za pár let, až se projeví důsledky nekvalitní práce, použití necertifikovaných materiálů atd.

Je na každém, aby zvážil výhody, které lze získat zodpovědným posouzením nabízených možností. Společnost KASTEN, která získala titul FIRMA ROKU 2010 Středočeského kraje, zpracovává pro klienty v rámci předprojektové přípravy Technicko-ekonomickou rozvahu. Ta slouží jako jeden z podkladů při volbě rozsahu a úrovně opravy. Obsahuje i rozbor předpokládaných investičních nákladů a alternativy investičních možností s využitím dotací. Tato služba je  součástí přístupu firmy k investorům. Kasten nabízí kompletní služby a pečlivou realizaci, po jejímž ukončení zůstává skvělá stavba, o čemž se už měli možnost přesvědčit obyvatelé více než tisícovky zateplených domů.

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444