Novinky ve firmě ROCKWOOL

Soutěž ROCKHOUSE 2007 vyhlášena

Firma ROCKWOOL, a.s. se na veletrhu IBF prezentuje uprostřed pavilonu B, v efektní expozici , kde na důkaz kvality protipožárních izolací vlastní produkce občas vyšlehne plamen. Včerejší tisková konference, na které byl vyhlášen druhý ročník soutěže ROCKHOUSE - ČESKÝ NÍZKOENERGETICKÝ DŮM ROKU 2007, byla pro zástupce firmy příležitostí k informaci o ceně Central Europe Top Award pro rok 2007, která byla společnosti ROCKWOOL v těchto dnech v Brně předána, a přítomní se seznámili také s další novinkou z produkce firmy - lehkou plovoucí podlahou AKUFLOOR®.

Central Europe Top Award 


Tuto cenu letos poprvé ve spolupráci s BVV vyhlásilo Sdružení CZECH TOP 100, které každoročně sestavuje žebříčky 100 nejvýznamnějších a 100 obdivovaných českých firem. Ke kritériím výběru pro nové, mezinárodní ocenění patří vedle silné pozice na trhu také trvalá aktivita ve všech zemích střední Evropy a významná angažovanost při zlepšování kultury života. ROCKWOOL, který na středoevropský trh vstoupil před 15 lety a zejména v posledních letech zde zazamenává největší nárůst prodeje, vyvíjí také výrané aktivity v oblasti enviromentální problematiky. Jako výrobce tepelných, zvukových a protipožárních izolací z kamenné vlny - tedy produktů, které přispívají ke kvalitnímu a zároveň ekologicky výhodnému stavění, se ROCKWOOL jednak angažuje ve snaze zvyšovat povědomí o významu citlivého přístupu k životnímu prostředí a sám také dodržuje přísná pravidla pro minimalizaci neblahých vlivů na ně.

Soutěž ROCKHOUSE - ČESKÝ NÍZKOENERGETICKÝ DŮM ROKU 2007

 

Od loňského roku je u nás značka ROCKWOOL spojena s architektonickou soutěží, jejímž cílem je popularizace nízkoenergetického bydlení v České republice. Rockwool jako výrobce nabízí škálu materiálů, které se uplatňují právě v této oblasti výstavby, a na jejich využití je soutěž založena. První ročník, přinesl překvapivý zájem, kvalitní výsledky a jak se vyhlašovatelé spolu se zástupci odborné poroty shodují, také četné zkušenosti a podněty, které mohou přispět ke zkvalitnění ročníků příštích.

 

Se soutěžními pracemi minulého ročníku včetně vítězného projektu studenta fakulty architektury brněnské VUT Tomáše Hlavsy se můžete seznámit v galerii, která lemuje rozlehlou expozici firmy v pavilonu B, v květnu pak budou tyto práce vystaveny v budově VUT v Brně.

 

Vítězství začínajícího architekta podnítilo vyhlašovatele soutěže k ještě většímu otevření jejího letošního ročníku právě studentům vysokých škol stavebního zaměření. Za vydatné pomoci a odborné podpory České komory architektů a Obce architektů jsou pro ně připraveny semináře k problematice zlepšování tepelněizolačních vlastností budov, minimalizace tepelných ztrát a celkového snižování energetické náročnosti bydlení. Své zkušenosti s projektováním nízkoenergetických obytných domů a veřejných budov předají studentům zkušení architekti a projektanti. Motivací k účasti v soutěži by pro nastupující generaci měla být i finanční dotace vyhlašovatele soutěže Rockwool a.s. ve výši 100 tisíc Kč, o niž se studenti mohou utkat s renomovanými ateliéry, architekty a staviteli.

 

Soutěžní podmínky
S respektem k profesnímu vytížení všech potenciálních účastníků byl pro druhý ročník soutěže ROCKHOUSE prodloužen termín uzávěrky, a to do 31. ledna 2008. Po tomto datu bude přihlášené soutěžní práce odborná porota posuzovat především z hlediska  vhodnosti a rozsahu použití izolačních systémů a materiálů Rockwool a dále podle celkové energetické potřeby domu v našich klimatických podmínkách. Důležitým kritériem bude samozřejmě také to, jak se tyto funkční prvky podaří tvůrcům skloubit s výsledným vzhledem domu a jeho  zakomponováním do krajiny. Kromě kategorie Projekt je ještě připravena zvláštní cena poroty s dotací 50 000 Kč pro již realizovanou stavbu, která díky promyšlenému projektu šetří energie i životní prostředí.

 

Porota pro ROCKHOUSE 2007
Stavební dokumentace, které budou svým charakterem odpovídat zadání, vyhodnotí odborná porota ve složení:  Ing. Martina Pásková, Ph.D. - Ministerstvo životního prostředí ČR, Akad. arch. Šimon Caban – architekt, režisér a scénograf, Ing. arch. Oleg Haman - Obec architektů, doc. Ing. Miloslav Meixner, CSc. - VUT Brno, prof. Ing. Jan Tywoniak, CSc. - ČVUT Praha, Ing. arch. Josef Smola – místopředseda občanského sdružení Centrum pasivního domu a Ing. Petr Stejskal – Rockwool, a.s.
 
Pravidla, podrobné podmínky s přesným seznamem náležitostí technické dokumentace a další podrobnosti najdete na internetové adrese www.rockhouse.cz. Případné dotazy budou zájemcům zodpovězeny na e-mailu rockhouse@rockwool.cz.

AKUFLOOR® - zvuková pohoda v interiéru

 

Životní prostředí netvoří jen ovzduší, voda či krajina, je jím také zvukové klima, ve kterém se ocitáme, či kterému jsme dnes spíš nuceni čelit. Vlastností výrazně zvukově izolovat se pyšní nový systém lehkých plovoucích podlah AKUFLOOR®. Tento zcela nový produkt, který zklepšuje kročejovou neprůzvučnost stropů až o 30 dB, vznikl ve spolupráci s jihlavskou firmou Kronospan. Jeho součástí je izolační vrstva ROCKWOOL STEPROCK HD vyrobená z kamenné vlny, která spojuje nároky na zvukové, tepelné a zároveň protipožární izolace.
 
Desky KRONOSPAN OSB SUPERFINISH, které tvoří roznášecí vrstvu podlahy jsou vyráběny z tenkých velkoplošných orientovaných třísek, kde dřevo (převážně smrk) tvoří 95% objemu. Princip orientace třísek zajišťuje deskám výbornou tvarovou stabilitu a vysoké hodnoty  pevnosti a pružnosti. Protože základem OSB desek SUPERFINISH je dřevo, je jejich předností nízká hmotnost a snadné a rychlé opracování běžně dostupnými nástroji. Dvojitou vrstvou desek se vzájemným střídavým skládáním a jejich následným propojením lepením, šroubováním nebo sponkováním docílíme kompaktní tuhé desky s velkou rovinností povrchu. Deska je tak schopna přenášet zatížení rovnoměrně ve všech směrech.

 

Pro systém AKUFLOOR® lze jako nášlapnou vrstvu využít roznášecí desku OSB SUPERFINISH upravenou lakováním  nebo použít jakýkoli jiný běžně užívaný materiál – lamináty, parkety, koberce, PVC i keramiku. Velkou výhodou této lehké plovoucí podlahy je, že se jedná o systém s jednoduchým, levným a rychlým způsobem montáže, kterou zvládne i "zručný kutil".

19.04.2007 | sm - redakce Bydlení.cz
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444