Novinka roku 2016: tvárnice Ytong Lambda YQ s lepšími tepelněizolačními vlastnostmi

Trendem současné výstavby je zdění bez zateplování. Proto Ytong inovoval řadu tepelněizolačních tvárnic a na trh přichází nová Lambda YQ s vylepšenými tepelněizolačními vlastnostmi a větší pevností. Spolu s ní Ytong představil systémové doplňky, které umožní eliminovat rizika tepelných mostů. Systém si stále zachovává maximální jednoduchost, proto je toto moderní a kvalitní stavění přístupné i laickým stavebníkům svépomocí.

Lambda YQ představuje optimální kombinaci nejdůležitějších vlastností pórobetonu. Tato nová tvárnice dosahuje pevnosti v tlaku P2 (min. 2 MPa) a současně vyniká nízkou objemovou hmotností 300 kg/m3. Je tedy o více než ¼ lehčí než stávající Lambda + tloušťky 450 mm.

Ještě lepší podmínky pro výstavbu

Pro úsporný provoz a výstavbu nízkoenergetických i pasivních domů je však zásadní zejména nízký součinitel tepelné vodivosti - 0,077 W/(m. K). Díky těmto vlastnostem se Lambda YQ stává materiálem budoucnosti a její tepelněizolační vlastnosti plně vyhovují i novým tepelně technickým normám. Představuje tak nadčasové řešení pro bydlení ve 21. století i bez dodatečného zateplení. Svou lehkostí přináší další zjednodušení práce při výstavbě, což jistě ocení i mnoho stavebníků svépomocí. Lambda YQ si stále zachovává stejné přírodní složení, jaké známe u Ytongu. Je tedy materiálem ekologickým a takřka s neomezenou životností. 
 

Systémové řešení pro minimalizaci rizika tepelných mostů

Pro Ytong je typické systémové řešení, proto spolu s Lambdou YQ uvádí další novinky, tepelněizolační zakládací maltu, speciální lehčenou tepelněizolační omítku, výztužnou tkaninu Ytong a U profily YQ.

Zakládací malta účinně zabrání vzniku tepelných mostů mezi základovou deskou a zdivem. Omítka zajistí ochranu stěny i při dlouhodobém střídání teplot a vlhkostních poměrů a nabízí pětinásobně lepší tepelnou izolaci oproti běžné lepicí maltě. Společně s výztužnou tkaninou Ytong tak vytváří perfektní povrch bez prasklin pro dlouhou životnost stěny. Pomocí U profilů YQ je pak možné zhotovit překlady až do světlosti 4 000 mm.

Díky provázanosti všech těchto prvků je s Ytongem možné stavět celou stěnu tak, že je minimalizováno riziko tepelných mostů při zachování difúzních vlastností materiálu. To znamená, že dům „dýchá“ a reguluje vlhkost na optimální úroveň.
20.05.2016 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444