Novinka mezi tepelnými čerpadly

Česká společnost MasterTherm CZ představila nedávno první moderní tepelné čerpadlo vzduch - voda s cenou pod 100 000 Kč. Novinka nazvaná BoxAir je po technické stránce špičkovým řešením určeným především pro vytápění moderních nízkoenergetických domů střední a menší velikosti. Hlavní přednosti BoxAiru jsou nízká pořizovací cena, velmi snadná instalace, mimořádně ekonomický provoz a také komfortní ovládání.

BoxAir představuje moderní a vysoce ekologický způsob vytápění domů. Ve světě jsou tepelná čerpadla využívána k vytápění v mnohem větší míře než jak je tomu u nás. Především v tradičně ekologicky zaměřené Skandinávii je tento druh vytápění dlouhodobě velmi oblíbený (36% ve Švédsku a dokonce 76% ve Finsku). Důvod je zřejmý, tepelná čerpadla spotřebují pro svůj provoz mnohem méně energie, nežli konvenční způsoby vytápění.

 

Moderní konstrukce
Princip tepelného čerpadla je znám již od poloviny 19. století a praktické využití tepelných čerpadel se datuje zhruba o sto let později. Jedná se tedy o technicky vyzkoušený způsob získávání tepla z přírody.
Současná generace tepelných čerpadel využívající moderních technologií představuje jedno z nejekonomičtějších a zároveň nejekologičtějších známých způsobů získávání tepla.
Boxair patří k zástupcům poslední generace tepelných čerpadel která díky technickému pokroku a využití moderních technologií netrpí některými nedostatky, které byly typické pro starší generace tepelných čerpadel. Jmenujme alespoň velmi nízkou úroveň hluku (BoxAir je ve své kategorii označován jako „ultra tichý“) a dlouhou životnost. Nízkohlučného provozu se podařilo dosáhnout použitím speciálních nízkootáčkových ventilátorů s nízkou hladinou akustického hluku.
Úroveň hluku vnější jednotky tepelného čerpadla MasterTherm CZ BoxAir je tak pouhých 41 dB, měřeno na vzdálenost 5m. Pro srovnání - udává se že hodnota 40 dB je úroveň běžná pro tiché kanceláře a 50 dB je úroveň kterou se vyznačuje normální hovor, nebo tiše jedoucí automobil.

Jedinečným moderním prvkem BoxAiru je možnost ovládání a kontroly stavu tepelného čerpadla prostřednictvím internetu. Připojení k internetu se řeší dodatečným modulem nazvaným Ethernet TCPIP. Kromě bohatých možností nastavení celého systému přes internet nabízí společnosti MasterTherm CZ zdarma 24 hodinový servis dispečinku. Výhody tohoto řešení jsou nabíledni, stálá kontrola stavu systému a možnost řešit závady „na dálku“ bez přítomnosti uživatele.

 

Ekonomický provoz
Nízké pořizovací náklady modelu Boxair jsou pouze malou částí ekonomických výhod pro uživatele. Zcela zásadním přínosem jsou malé provozní náklady tohoto řešení.
Hlavními znaky vysoce efektivního provozu jsou zejména vysoký topný faktor a velmi nízké náklady na elektřinu (provoz elektrického kotle je nutný až při nízkých teplotách).
Příkon 1 kW placené elektrické energie nutné pro pohon kompresoru tepelného čerpadla je schopen vyprodukovat zhruba 3 kW tepla, 2 kW tedy dodá zadarmo přírodní obnovitelný zdroj energie. Pro provozovatele tepelných čerpadel platí v České republice zvýhodněná sazba D65 pro odběr elektrické energie.

Také moderní technologie použité v konstrukci BoxAiru přispívají k jeho ekonomickému provozu. MasterTherm CZ jako jediný výrobce v ČR vybavuje standardně tepelná čerpadla digitálním vstřikováním chladiva. Tato špičková inovace má řadu kladných dopadů na provoz tepelného čerpadla a jeho ekonomiku.

 

Jak BoxAir funguje?
Jednoduše řečeno, tepelné čerpadlo pracuje na stejném principu jako chladnička. Ta odebírá teplo potravinám - chladí - a v zadní části lednice - topí. Stejně pracuje tepelné čerpadlo BoxAir, ale obráceně a s mnohem větším výkonem. Odebírá teplo vzduchu a ohřívá vodu v topném okruhu domu, případně i teplou užitkovou vodu.

Tepelná čerpadla BoxAir jsou účinná i při velmi nízkých teplotách (až do -20° C), teprve při -20° C se přechází na plný provoz automatického elektrokotle který jinak slouží pouze jako podpůrný zdroj na vyrovnávání teplotních výkyvů.

06.02.2007 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444