Nové trendy vytápění

Vranovské hypocaustum; Foto - www.zamekvranov.cz

Vranovské hypocaustum; Foto - www.zamekvranov.cz

K možnostem jak efektivně vytápět dům či byt patří i tzv. velkoplošné vytápění. Jako otopné plochy pak lze využít podlahy, stěny nebo stropy. Tento způsob vytápění je znám už od starověku a dochovanou část takového typu topeniště můžete u nás vidět např. při návštěvě zámku Vranov nad Dyjí. Zdejší "hypokaustum", jak se toto zařízení nazývá, pochází z 15. století, kdy zde stál románsko-gotický hrad.

Přibližně v posledním desetiletí začíná u nás tento způsob zajištění tepla v budovách zažívat svou renesanci. K výhodám moderního velkoplošného vytápění patří např. energetická úspornost, ale i příznivý vliv na zdraví jeho uživatelů. Umožňuje zvýšit vlhkost vzduchu bez následné kondenzace par, vyrovnání teplot stěn a rovnoměrné rozložení teploty v celém prostoru, nevíří vzduch a s ním prachové částečky a alergeny.


Stěnové a podlahové vytápění je jednou z hlavních specializací společnosti KKH Brno, která na našem trhu působí od roku 1993. Společnost se především zaměřuje na komplexní systém teplovodního podlahového a stěnového vytápění značky gabotherm®. Další oblastí zájmu je nabídka zejména kondenzačních a nízkoteplotních kotlů s výkony od 8,6 do 5 800 kW, zařízení na ohřev pitné vody a zásobníky teplé vody s obsahem od 150 do 10 000 litrů.

Teplovodní podlahové vytápění gabotherm® 1•2•3


Instalováním podlahového nebo stěnového vytápění se může ve vašem domě nebo bytě dosáhnout stavu, kterému se říká tepelná pohoda. Oproti standardnímu způsobu, je celý obyvatelný prostor vytápěn rovnoměrně. To zajistí velká přenosová plocha. Díky velké přenosové ploše můžeme také pro vytápění použít jak standardní zdroj tepla tak  nízkoteplotní. Teplota podlahy by totiž neměla překročit 29°C.


Systém gabotherm® 1•2•3 je založen na snadné montáži, skládající se ze tří kroků, kterou  zajistí speciální systémová deska 1•2•3 (podklad). Důležitou součástí jsou také plastové  polybutenové trubky gabomax®. Jejich výhodou je vysoká životnost a také velmi dobrá pružnost, vynikající časová odolnost a nízký součinitel tepelné roztažnosti. Tyto speciální plastové trubky nejsou oproti kovovým náročné na montáž, což zajistí lisovací technologie gabopress®.


Je třeba si uvědomit, že rychlá a jednoduchá montáž i komplexní sortiment prvků a způsob jejich připojení snižují náklady během stavby. Systém gabotherm je i díky použitým materiálům nejkvalitnějším systémem podlahového topení na trhu, což jeho uživateli poskytuje možnost používání podlahového topení v klidu a bez rizik poruchy po celou dobu životnosti. Pro instalaci systému vyhovují všechny druhy podlahových krytin: dlažba, plovoucí podlaha, parkety i koberec. Je pouze nutné si ověřit, zda jsou z výroby označeny jako „vhodné pro podlahové vytápění“.

Teplovodní stěnové vytápění gabotherm® hexatherm®


Stěnové vytápění dosahuje z hlediska tepelné pohody nejlepších parametrů. Oproti  podlahovému vytápění jsou topné trubky umístěny pod nízkou vrstvou omítky na stěně. Z hlediska nízké spotřeby energie, tepelné pohody i hygieny prostředí, lze doporučit  kombinaci s podlahovým vytápěním. Podlahové vytápění tvoří zdroj s velkou akumulací tepla a temperuje místnost a stěnové vytápění velmi rychle reaguje na požadavky regulace. Systém stěnového vytápění je možno využít i pro chlazení místnosti. Chladicí výkon  představuje 30% topného výkonu plochy. Jde o zdravou formu klimatizace bez průvanu a  vysoušení vzduchu.


Společnost KKH Brno na svých internetových stránkách www.podlahovetopeni.cz nabízí možnost získání nezávazné cenové nabídky na systémy gabotherm, případně konzultace a poradenství.

12.10.2006 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444