Nové kotle ušetří až padesát procent plynu

Rozvod pitné vody pomocí měděného potrubí, předávání tepelných stanic v objektech a zařízení pro vytápění bytů bylo hlavní náplní diskusního klubu o vytápění a instalaci na mezinárodním veletrhu SHK. Zúčastnili se ho projektanti, montážní mistři, učňové s pedagogy i návštěvníci veletrhu.

Vladimír Valenta z Cechu topenářů a instalatérů ČR uvedl, že u nás existuje řada dobrých producentů kondenzačních kotlů, které jsou srovnatelné s renomovanými zahraničními výrobky. Pokud si je zákazník pořídí, může ročně ušetřit patnáct až pětadvacet procent spotřeby plynu. V některých případech, pokud byla stará technika ve špatném stavu – měla špatnou účinnost - dokonce padesát procent. „Pravda je, že každý kondenzační kotel proti klasickému stojí o padesát až osmdesát procent více. Lidé by měli zdarma požadovat od projektanta ekonomický rozbor a znát návratnost nového zařízení. Dobrá návratnost investice je do pěti let, naopak špatná nad deset let,“ upřesnil Valenta.
Podle něho by člověk neměl kupovat pouze kotel. Je vhodné poradit se i s několika montážními firmami a po uvážení zvolit vhodné řešení. „Je třeba dát si pozor na nevhodné vazby mezi prodejcem a montážní firmou, které někdy mohou vyplývat z tučných provizí,“ upozornil projektant.
Zajímavé byly informace odborníků z montáže rozvodů měděného potrubí na pitnou vodu. Potrubí musí v ČR vyhovovat přísným požadavkům z hlediska hygieny. Materiál má mít přesné chemické složení, nesmí obsahovat především olovo. Firmy, které se zabývají těmito pracemi, by si měly nechat předložit atesty materiálů, zda vyhovují normám. „Mohlo by se totiž stát, že zákazníkovi instalují měděné potrubí vhodné pouze pro rozvod vody pro vytápění. V tomto případě by klient mohl požadovat zdarma výměnu drahého měděného rozvodu,“ konstatoval Valenta. Je třeba dát si také pozor na průměr použitého potrubí. V malých průměrech dosahuje pitná voda (i horká) velké rychlosti a spoje v ohybech snadno podléhají kavitaci.
Diskutovalo se i o izolování měděného potrubí při rozvodu topení. Například topenářská trubka o průměru 50 milimetrů musí být opatřena stejně silnou izolací. Malá potrubí pod průměr 15 milimetrů by se pak správně neměla izolovat. Obal v těchto případech totiž teplo naopak odvádí. Podle normy musí být však i tento rozvod izolován.
16.04.2003 | mava

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444