Nové barvy v bytě zlepší náladu

Za dobu vhodnou k malování stěn se zpravidla pokládá jaro, ale ve vytápěných domech není důvod čekat na sluneční teplo. Pokud nezapomenete na pravidelné rychlé a efektivní větrání, je naopak i výhodnější využít k malování právě topnou sezónu.

Barevná změna vašeho bydlení uprostřed zimy má i další výhodu - je to jeden z poměrně levných způsobů, jak dosáhnout pocitu novosti, zlepšit jeho atmosféru, dodat mu nový vzhled a rozjasnit jej. Dnešní nabídka kvalitních malířských a nátěrových barev přitom umožňuje abyste se do práce pustili sami. I když nejste nijak zvlášť zkušení, nemusíte zůstávat u bílé, na které se nedá nic zkazit. V módě je dnes odvážná barevnost, využívají se také různé zajímavé efekty a techniky, které před časem už upadly v zapomnění. Množství odstínů kvalitních barev, které jsou dnes na trhu k dostání, umožňuje zvolit si tón, který velmi přesně odpovídá vašim představám a potřebám. Některé finální nátěry značky DULUX, které dodává na náš trh firma AAA BARVY PRAHA, jsou k dispozici v tisících odstínů, v prodejnách této firmy vám rádi poradí s výběrem a barvy vám také odborně namíchají.

Základem úspěchu je dobře připravený povrch, čistý a zarovnaný - patří to sice k té méně zábavné stránce malování, ale péče věnovaná přípravě se rozhodně vyplatí.

Zajímavé možnosti nabízí použití sádrových omítek nebo stěrek, kdy můžeme využít jejich ideálně hladkého povrchu. Pro malování sádrových povrchů můžeme zvolit celou škálu malířských barev. Barvu nanášíme válečkem s nízkým potahem. Vhodné jsou válečky určené pro laky a nátěry podlah. Nejvyšší kvality nanesení však dosáhneme nastříkáním technologií airless. Odborníci z firmy Rigips, která mj. dodává na náš trh sádrové stěrky Rimano, doporučují využít povrch upravený stěrkou Rimano PLUS pro imitaci mramoru. Používá se k tomu dvou odstínů vodou ředitelné barvy v nezředěné konzistenci, která se napovrch nanáší hladítkem nebo špachtlí pod různými úhly. Pro tuto techniku lze využít i barvy na dřevo, beton apod.

Čerstvě nanesené stěrky umožňují také vytváření různých efektních plastických struktur, k čemuž použijeme různé speciální nářadí - např. fasádní špachtle, dekorační hřebeny, foliové válečky apod.

Užitečné tipy můžete najít v různých knihách pro kutily, např. v praktické publikaci nazvané Ozdobné omítky, malování a tapetování nebo v českém překladu knihy Elisabeth Livosi Patinování a speciální malířské efekty.

Už před několika lety vyšla kniha Juliana Cassela a Petera Parhama Malujeme a tapetujeme, možná je ještě někde v knihkupectví k sehnání nebo si ji zkuste půjčit v knihovně. Tady se lze dočíst vše o přípravě povrchů i o technice malování a natírání.

Rozhodně bychom měli předem vědět něco i o ladění barev a jejich působení na psychiku - inspiraci můžete najít např. v knize Karolíny Fořtové Barvy v bytě.


K zajímavým doporučením odborníkům patří např. využití žluté barvy v dětských pokojích. Chcete-li mít dobře naladěné děti, se kterými se vám bude snadno komunikovat, rozhodně byste prý neměli na žlutou v jejich pokojíku zapomenout.

Na webových stránkách firmy AAA BARVY najdete praktickou tabulku, která poskytuje základní poučení o působení barev a vhodnosti odstínů pro různé obytné místnosti.

Nezapomeňte také, že použití vhodných barev v místnosti může pomoci překonat některé její nevýhody. Pokud má například místnost málo přirozeného světla, volte bílou, krémovou nebo odstíny žluté, které prostor prosvětlí. Světlá by měla zůstat i podlaha. Studeně působí místnosti, obrácené na sever. Proteplit je můžete žlutavými až naoranžovělými odstíny, ale také použitím textilií ve vybavení, pocit chladnosti pomáhají přebít také vzorované plochy. Potřebujete-li zútulnit místnosti s příliš vysokými stropy, volte tmavší odstíny pro vymalování stropu (vhodnější jsou teplé, ale v některých případech to mohou být i tzv.studené barvy), stejnou barvou pokračujte i na horních částech zdí. Tmavá by měla být i podlaha. Naopak pocit příliš nízkého stropu lze potlačit světlými a spíš studenými tóny stropu, použitím stejné barvy na případné obložení stěn, vertikálními vzory tapet a pokud možno nízkým nábytkem v místnosti. Optického rozšíření příliš úzkých prostor dosáhnete použitím příčně pruhovaného pokrytí podlahy, pokud zvolíte jednobarevnou, stejná barva by měla pokrývat i obložení nebo část stěn nad podlahou. Zvětšení příliš malého prostoru napomáhá drobný světlý vzorek na zdech, spíše studené odstíny a umístění zrcadel.

Foto: AAA BARVY
06.01.2009 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444