Nová zelená úsporám: firma Regulus vám poradí, jak na to

Chystáte se instalovat sluneční kolektory, tepelné čerpadlo nebo ventilační jednotku s rekuperací tepla? Nebo máte v plánu stavět zcela nový dům v pasivním režimu?

Pak byste neměli přehlédnout program Ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám, díky kterému můžete ušetřit až 75% pořizovacích nákladů.
Nemusíte mít strach, že se v kolotoči dotací ztratíte. Česká firma Regulus, specialista na alternativní energie, vám poradí, jak podporu získat, a dané ekologické opatření na vašem domě navíc odborně provede.

Co je Nová zelená úsporám (NZÚ)?
Program navazuje na svého úspěšného předchůdce Nová zelená úsporám 2013, je nově nastaven pro období 2014 až 2020 a žádosti o dotace začal Státní fond životního prostředí přijímat 10. dubna 2014. Zaměřuje se zejména na zateplování rodinných domů, výměnu oken a dveří, výstavbu takzvaných pasivních domů a výměnu starých neekologických kotlů za nové úsporné kotle na biomasu, plyn, tepelná čerpadla a instalaci solárních panelů. Majitelé rodinných domů mohou získat až 55% podporu na zateplení, na nové ekologické zdroje se vztahuje dokonce 75% dotace, na pořízení solárních systémů pro rodinné domy pak 40% dotace. A to už jsou pěkné částky, které můžete ušetřit hned na startu, další významné úspory potom samozřejmě přináší samotné používání těchto řešení.

Podmínky pro získání dotace
Podporovaná opatření musí být realizována po 1. lednu 2013, a to pouze firmou zapsanou v Seznamu odborných dodavatelů (SOD), který zahrnuje dodavatelské, realizační a montážní firmy, jež prokázaly svou odbornou způsobilost. Použít se přitom mohou výlučně výrobky zapsané v Seznamu výrobků a technologií (SVT), které splňují legislativní požadavky pro uvedení na český trh a další technické parametry požadované programem NZÚ. V obou těchto seznamech najdete produkty i proškolené firmy společnosti Regulus.

Na co se dotace vztahují?
Opatření se dělí do tří podoblastí:

  • Oblast podpory A – Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů
  • Oblast podpory B – Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností
  • Oblast podpory C – Efektivní využití zdrojů energie
  • Firma Regulus se zaměřuje na efektivní využití zdrojů energie, tedy na Oblast podpory C. Její produkty lze ale samozřejmě využít i v novostavbách pasivních rodinných domů, tedy pro Oblast podpory B, kde je možné žádat dotaci až 550 tisíc Kč. Při souběhu vybraných opatření navíc můžete získat kombinační bonus ve výši 10 tisíc Kč.

Krbové vložky a tepelná čerpadla
Klasickým případem, kdy můžete o podporu požádat, je výměna stávajícího neekologického zdroje tepla ve vašem domě (kotle na tuhá a vyjmenovaná kapalná fosilní paliva, především kotle na uhlí) za nový ekologický systém, například v podobě teplovodní krbové vložky a kamen, tepelného čerpadla země-voda nebo vzduch-voda. Měníte-li zdroj v již zatepleném rodinném domě, můžete získat až 55% dotaci, v případě, že měníte zdroj tepla a zároveň dům zateplujete, se může jednat až o nejvyšší možnou, tedy 75% dotaci.

Nucené větrání s rekuperací
Na oblibě získávají rekuperační jednotky, které do domů postavených v nízkoenergetickém a pasivním standardu automaticky přivádějí potřebný čerstvý vzduch, aniž by z něho odváděly teplo. I na toto opatření se vztahuje podpora Ministerstva životního prostředí, žádat o ni ale můžete pouze při souběhu se žádostí o zateplení. Její výše je až 75 % pořizovacích nákladů.

Solární systémy
Novinka v porovnání s předchozím programem se objevila v oblasti podpory instalace solárních systémů na přípravu teplé vody nebo na přípravu teplé vody a přitápění. O podporu můžete stejně jako dosud žádat v případě, že jste se rozhodli instalovat tento systém do dokončeného rodinného domu, nově se ale dotace týkají i instalací do novostaveb včetně rozestavěných domů. Kolaudace i realizace solárního sytému v takovém případě musí proběhnout do devíti měsíců od schválení žádosti o dotaci, kterou lze podávat i po realizaci opatření. Její výše je potom až 40 % nákladů.

Jak vyčíslení dotace probíhá?
Odborníci ve firmě Regulus vám profesionálně poradí s výběrem řešení přesně na míru vašeho domu a vaší domácnosti. Svou roli při vyčíslení dotace sehrává mnoho faktorů, v případě solárních systémů jsou to například typy a počty kolektorů, velikost zásobníku teplé vody, sklon a azimut kolektorů, tedy jejich orientace vůči světovým stranám.

Orientační představu si můžete udělat na příkladu předpřipravené sestavy Regulus NZU_SOL 250, která zajišťuje přípravu teplé vody v solárním zásobníku s dohřevem stávajícím kotlem. Tato sestava je vhodná pro čtyřčlennou domácnost. Její pořízení včetně materiálu, montáže na šikmé střeše a poukazu na zpracování dokumentace NZÚ vyjde vlastníka nemovitosti na 87 490 Kč, z programu Nová zelená úsporám získá dotaci ve výši 35 000 Kč. Celkové pořizovací náklady jsou tedy 52 490 Kč. Tím ale finanční výhody pochopitelně nekončí, právě naopak teprve začínají. Další úspory přicházejí s užíváním, na přípravě teplé vody můžete s tímto řešením ročně ušetřit až 65 % nákladů!

Pokud ani vám není lhostejná péče o životní prostředí a zároveň byste chtěli při stavbě ušetřit, obraťte se na odborníky ve firmě Regulus, kteří vám poradí, jak maximálně využít obnovitelných zdrojů, navrhnou vhodné řešení a pomohou vám navíc získat dotaci.

Máte-li jakékoliv další otázky, nahlédněte na webové stránky www.regulus.cz nebo www.novazelenausporam.cz.
08.07.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444