Nová maloformátová plechová krytina DEKTILE

Plech má mnoho vlastností výhodných pro střešní krytiny. Velkoformátové plechové krytiny jsou v naší zemi již dlouhou dobu poměrně rozšířené, maloformátových krytin je málo. 

Přitom právě maloformátová krytina se může na vzhledu střechy významně podílet zajímavým rastrem zvýrazněným stíny ve spárách jednotlivých prvků. To byl jeden z důvodů, proč maloformátovou krytinu pod názvem DEKTILE zařadilo do svého výrobního programu středisko DEKMETAL společnosti DEKTRADE. Na vývoji krytiny se podílelo středisko ATELIER STAVEBNÍCH IZOLACÍ.

Rastr krytin z tašek DEKTILE je obdobný jako u vláknocementové „české šablony“, je však výraznější díky tvarování okrajů. Hydroizolační bezpečnost této krytiny je zajištěna zámky vytvořenými ohýbáním okrajů, tedy spolehlivějším principem než je pouhé překrytí vláknocementových šablon nebo břidlice. Zámky také zvyšují odolnost celé krytiny proti sání větru. Předností krytiny je nízká hmotnost, která se uplatní zejména při rekonstrukcích střech na málo únosných krovech.

 

Prvky krytiny a jejich montáž
Základním prvkem krytiny je taška – plechový čtverec rozměru 375 x 375 mm pokládaný „nakoso“. Horní dva okraje tašky DEKTILE jsou ohnuty na líc, mají zářezy, do nichž zapadnou příponky určené k upevnění na podklad. Dolní dva okraje jsou ohnuty k rubu. Jsou určeny k zaháknutí (pohybem po krytině odspoda nahoru) za horní okraje dvojice tašek nižší řady. Dolní roh tašky je upraven tak, že tvoří háček, horní roh je upraven tak, že tvoří drážku, do níž háček vyšší řady těsně zapadne. Háček zároveň zakrývá otvor pod dolním rohem tašky.

 
Tašky DEKTILE se montují na latě nebo na bednění, v horských oblastech se doporučuje bednění. Krytina je určena pro sklony od 30°, s odpovídající konstrukcí pojistné hydroizolace pro sklony od 20°. Provizorní hydroizolaci, pokud byla na střeše před montáží tašek DEKTILE použita lze na bednění ponechat.

Pro okap se dodávají speciální trojúhelníkové tvarovky (horní polovina tašky s ohnutým dolním okrajem) a plechová zakládací lišta, za kterou se tyto tvarovky zaháknou. Správné založení dolního okraje střechy je podmínkou pro bezproblémovou pokládku celé plochy. Na rovném podkladu si zkušený pokrývač pečlivě kontroluje dolní okraj a první tři řady, zbytek plochy pak do sebe díky vysoké výrobní přesnosti tašek perfektně zapadá.  Doporučují se svislé kontrolní linie.

Pro opracování okraje u štítu jsou k dispozici také speciální tvarovky, levé a pravé. Ty jsou však použitelné jen u novostaveb, kde bednění nebo latě  přečnívají přes štítovou stěnu a lze je zaříznout tak, jak vycházejí formáty tašek a doplňků. Okraje štítových tašek jsou zvednuté, podél nich se po sesazení  krytiny přibije lať (po spádnici), podél vnějšího okraje latě se zařízne bednění nebo laťování, na lať se připevní krycí štítový profil.

Krajové tašky  libovolné šířky lze vyrobit i na stavbě z běžných tašek odstřižením a ohnutím (bude-li šířka jiná než polovina běžné tašky, dotknou se úpravy dvou svislých řad). Okraj u štítu lze také řešit zastřižením tašek, ohybem zastřiženého okraje k rubu a  klasickým lemováním s vodní drážkou.

Pro hřeben se nabízí velké množství variant, hřeben bez větrání lze ukončit hladkou lištou obdobnou jako u vláknocementové krytiny nebo může mít lišta okraje ohnuté kolmo k rubu a prostřižené podle rastru krytiny (uzavřou se otvory pod krytinu). Pro větraný hřeben se nabízí řešení se zvednutím odstřiženého okraje a vodorovnou latí nesoucí větrací mřížku a hřebenovou lištu. Všechny zmiňované plechové lišty mohou být výrobkem střediska DEKMETAL. Jsou samozřejmě vyrobeny ze shodného plechu, jako krytina DEKTILE.  Realizační klempířské firmy mohou odebrat plech i jen jako surovinu a doplňkové lišty si naohýbat podle potřeby konkrétní stavby. Při provádění detailů je třeba dbát, aby na krytině nezůstaly ležet odstřižky plechu.

Systém DEKTILE  zahrnuje i větrací tvarovky a speciální sněhové háky zapadající do krytiny. Nedílnou součástí dodávky tašek je také potřebný počet příponek.

Popis montáže  včetně variant řešení detailů a ukončení střechy je obsažen v příručce DEKTILE 375 – návod k použití. Prováděcí firmu či stavebníka mohou též zaškolit pracovníci středisek  ATELIER stavebních izolací nebo DEKMETAL.

Materiály a barvy

Krytina DEKTILE 375 nabízí širokou škálu materiálů a barev. Základními materiály jsou ocelové pozinkované plechy opatřené polyesterovým lakem v mnoha barevných odstínech v lesklém i matném provedení a „neželezné“ plechy (měděné, hliníkové i titanzinkové), které jsou dodávány v normální, lakované či předzvětralé úpravě. Standardní barevné odstíny jsou: lesklé – červená, tmavě zelená, černá a hnědá; matné – černá, šedá a cihlová. Plech může být opatřen i vytlačeným reliéfem (embossing). Tato úprava dodává plechové krytině exkluzívní vzhled. Po dohodě lze splnit téměř libovolné požadavky zákazníka na barevný odstín základní krytiny i všech doplňkových prvků a plechů. Plech, z něhož se tašky DEKTILLE vyrábějí, je dodáván s ochrannou fólií, ta se na taškách při výrobě ponechá, pouze se u horního rohu mírně odloupne. Fólie chrání tašku i v průběhu pokládky, pouze ji pokrývač mírně odloupne tam, kde do sebe zapadají zámky. Teprve po položení krytiny se fólie definitivně odstraní ze všech tašek najednou.

Široká škála materiálů a barev umožňuje přizpůsobit vzhled střechy fasádě a ostatním na vzhledu objektu se podílejícím konstrukcím. Architekt může tedy krytinu zapojit do svých představ o  celkovém materiálovém a barevnému stylu objektu a vytvořit tak zajímavou a elegantní stavbu.

15.01.2007 | tz - DEKTRADE

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444