Nová cihla pro pasivní domy

Dotační program Zelená úsporám, jehož cílem je zajistit realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití obnovitelných zdrojů podporuje mj. také výstavbu pasivních rodinných domů. Pro ty, kdo o využití výhod pasivního stavění uvažují, uvádí HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. do prodeje novinku – cihelný blok HELUZ Family 50, která při šířce 50 cm splňuje unikátní výrobek požadavky pro stavění v pasivním energetickém standardu.

Zvyšující se nároky na tepelněizolační vlastnosti obvodového zdiva přiměly firmu HELUZ vytvořit cihelný blok, který by limitu nízkoenergetické třídy B dosahoval již v jednovrstvém masivním zdivu bez dalších zateplovacích systémů. Při použití tepelněizolační omítky o tloušťce 30 mm splňuje HELUZ Family 50 požadavky platné pro obvodovou konstrukci pasivního domu. Oproti běžně užívaným cihelným blokům představuje až 50% úsporu nákladů na vytápění.

Novinku vyrábí na jaře letošního roku spuštěná cihelna v Hevlíně u Znojma. Pouze zdejší, nejmodernější výrobní technologie umožňuje produkci dosahující takových parametrů, díky kterým mohla být HELUZ Family 50 zařazena do dotačního programu Zelená úsporám stejně jako její dvě předchůdkyně HELUZ Thermo STI 44 a HELUZ Thermo STI 49.

Jedinečné tepelněizolační vlastnosti cihelného bloku zajišťují na dvě stovky od sebe oddělených vzduchových komor. V kombinaci s tradičním přírodním materiálem, který výborně akumuluje teplo, zvládá kolísání vlhkosti vzduchu a má dobré akustické vlastnosti, zajistí v budově optimální, příjemné a zdravé mikroklima.


„Cihla HELUZ Family 50 nabízí novou variantu řešení pro všechny budoucí investory pasivních domů, kteří chtějí stavět z přírodního materiálu pomocí jednoduché a moderní technologie,“ říká Ing. Jan Krampl, obchodní ředitel společnosti HELUZ. „Jak již její název napovídá, je vhodná zejména pro stavbu rodinných domů.“

Technické parametry
Rozměry (mm): 247 × 500 × 249
Objemová hmotnost: 600 kg/m3
Součinitel prostupu tepla U*: 0,15 W/m2K
Tepelný odpor R*: 6,30 m2K/W
* hodnoty při praktické vlhkosti s vnější tepelněizolační omítkou o tl. 30 mm
Spotřeba cihel: 16 ks/m2, 32 ks/m3
Balení: 60 ks na paletě 118 × 100
Cena: 69,90 Kč/kus (bez DPH)

20.08.2009

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444