Nostalgie domácího umění

Foto: Sdružení Domácí umění

Foto: Sdružení Domácí umění

Dekorativní a často i kuriozní předměty, které hlavně v někdejším Československu v dobách totality vytvářeli lidé mnohdy bez sebemenších znalostí o výtvarném umění či designu, soustřeďuje unikátní sbírka Sdružení Domácí umění mapující výtvarnou tvořivost a vkus obyčejných lidí.

Tyto převážně dekorativní předměty, kterými u nás v druhé polovině minulého století lidé zdobili a doplňovali své bydlení, představuje výstava nazvaná DOMÁCÍ UMĚNÍ – klenoty našich domácností aneb to jsme doma měli taky, kterou můžete do 17. října navštívit v Severočeském muzeu v Liberci. Představuje artefakty, které si lidé vytvářeli sami pro výzdobu svých příbytků ve druhé polovině 20. století, a to především od 50. do konce 80. let. Tyto artefakty, které jsou někdy také označované pejorativně jako kýče, zhotovovali lidé bez výtvarného vzdělání i větších ambicí, přičemž tvořili drobná i monumentální díla pro radost svou a svých blízkých. Tato díla, často vznikala z nedostatku dekorativních předmětů (dnes bychom řekli designu) v obchodech a z  nadbytku volného času jejich tvůrců.
Řada předmětů doplňovala mimo jiné na přelomu 50. a 60. let oficiální dobovou stylotvornou vlnu, pro kterou se ujal po výstavě EXPO 58 v Bruselu název „bruselský styl“ nebo jednoduše „Brusel“. Tato vlna doprovázená zájmem o moderní materiály, nové tvary a formy, ale i technické novinky, zasáhla veškeré oblasti každodenního života a byla svým výrazem razantním projevem touhy po změně světa nebo alespoň kuchyně či obývacího pokoje. Tak jako slohové vysoké umění ovlivňovalo umění lidové, i zde se projevilo svým tvaroslovím na podobě dekorativních předmětů zhotovovaných v našich domácnostech. Ačkoli tvorba kulminovala především kolem poloviny 60. let, je možné zaznamenat ještě několik vrcholů, a to v polovině let 70. a na začátku 80. let. Spolu se společenskými změnami tato novodobá lidová tvorba víceméně zanikla.

Možná jsou v našich galeriích a muzeích ke spatření cennější umělecká díla, ale bez znalosti domácího umění by obraz dějin českého výtvarného snažení nebyl úplný. Vždyť je docela klidně možné, že toto období bylo od časů jeskynního člověka tím posledním, ve kterém si v takové míře lidé zdobili svůj příbytek výrobky zhotovenými vlastní rukou.

Výstavu pořádá Severočeské muzeum v Liberci, příspěvková organizace a občanské sdružení Domácí umění, které se zabývá sběrem a dokumentací domácí tvorby obyvatel někdejšího Československa.
01.10.2010

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444