Nízkoenergetické nebo pasivní domy?

Jak se liší nízkoenergetické a pasivní domy? Jakým způsobem probíhá vytápění a větrání?

Velice zjednoduše lze říct, že pasivní domy jsou lépe provedené nízkoenergetické stavby. Rozdílů mezi nimi je však celá řada. Nejvíc rozdíl vynikne, když spočítáme spotřebu tepla u obou druhů staveb. Zatímco pasivní dům spotřebuje za rok maximálně 15 kWh/m2, u nízkoenergetické stavby je to víc než trojnásobek – 45 kWh/m2. Klasická novostavba však má oproti nízkoenergetické stavbě spotřebu více než dvojnásobnou! Markantní rozdíl je také ve způsobu vytápění. Pasivní dům je takový dům, který by se měl celoročně obejít bez klasických vytápěcích systémů, aniž by to snížilo komfort bydlení.



Bližší informace naleznete v knize nakladatelství Grada  Pasivní rodinný dům. Kniha stručnou a jasnou formou informuje proč stavět v pasivním standardu a jaká hlediska je třeba zvažovat při projektu pasivního domu.

 

Nízkoenergetickým domům se věnuje publikace vydaná společností Jaga Media, s.r.o. s názvem Nízkoenergetický ekologický dům.

 

Jak pořídit ze staré stavby nízkoenergetický dům se dočtete v knize Heinze Ladenera o energetické a technické sanaci budov.

16.11.2009

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444