Primulky hlásí jaro

Už od ledna hlásí v květinářstvích svými květy blížící se jaro primulky nebo také prvosenky. Většinou kvetou bohatě, ale poměrně krátkou dobu. Ale ani až odkvetou není třeba se jich zbavovat. I když se většinou pěstují jako jednoleté, ve skutečnosti jsou to trvalky. Máte-li tedy možnost, přesaďte je po odkvětu do zahrady, kde vám novými květy udělají radost zase za rok.

Všechny prvosenky mají rády chlad a polostín, jižní okno je pro ně zcela nevhodné. Na něm jim může slunce popálit listy i květy. Rostliny zaléváme do misky, během květu potřebují hodně vody, ale škodí jim i přelévání. V tomto období je také přihnojujeme poloviční dávkou hnojiva pro kvetoucí rostliny. Některé druhy vyvolávají u citlivých jedinců alergickou reakci. Příčinou podráždění pokožky je primin, který je obsažený v sekretu jejich žláznatých chlupů na spodní části listů a listových řapících.


Ohromná čeleď prvosenkovitých rostlin je značně rozmanitá. Nejznámější mezi nimi jsou petrklíče, jedny z prvních, které kvetou brzy na jaře. Proto také název primula, prim, tedy první.

Prvosenka žahavá (Primula malacoides, dříve sinensis) kvete od ledna do dubna. Má původ v Číně, kde roste na rýžových polích mnohdy jako plevel. Kvete bohatě na vysokých stoncích v barvě bílé, růžové a červené. Ve své domovině je víceletá, u nás ji obvykle pěstujeme jako jednoletou rostlinu.Tento druh primulky je velmi citlivý na suchý, horký vzduch. Kořenový bal nesmí nikdy vyschnout.

Prvosenka nálevkovitá (Primula obconica) je velmi vděčná rostlina, jejíž květy přetrvají skoro celé léto. V lehkém polostínu, za stálého přihnojování a při pravidelné zálivce může kvést po celý rok. Ke klidové přestávce ji přinutí teprve příliš horké dny.

Prvosenka čínská (Primula praenitens) může rozkvést již v říjnu, obvykle však kvete od ledna do května v barvě bílé, červené nebo modré. Protože je náchylná ke hnilobě kořenů, musíme ji zalévat pouze do misky. Vysušení kořenového balu nesnáší. Pokojový vzduch jí vadí méně než ostatním druhům primulek. Pro její květ je optimální teplota 15 stupňů Celsia. Letní pobyt venku na polostinném místě jí velmi prospívá. Při správné péči rozkvétá v následujících letech.

Čím dál tím větší oblibě se v posledních letech těší prvosenka bezlodyžná velkokvětá (Primula vulgaris grandiflora). Je to nízká rostlina s květy všech možných barev. Jejich pestrou paletou všechny výše jmenované prvosenky předčí. Jakmile ustanou mrazy, můžeme prvosenku bezlodyžnou umístit na balkon, do truhlíku, můžeme ji zasadit na zahradě, nejlépe do polostínu, kde spolehlivě každým rokem vykvete. Pravidelným přihnojováním a odstraňováním odkvetlých květů její kvetení prodloužíme.

26.03.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444