Nerezové komíny jsou v módě

V prvopočátcích věku, kdy si začal člověk stavět obydlí, sloužila k odvodu kouře od ohně pouhá díra v jeho střeše. Později se ukázalo výhodnější odvádět kouř a kuchyňské páry pomocí sběrače, který však usměrňoval většinu spalin ještě stále ke střešnímu otvoru. Po nějaké době se konečně spaliny počaly odvádět uzavřeným průduchem - komínem - tak, jak to známe dodnes. Stále se ale spíše dbalo na účelovost komína než na jeho estetickou stránku. Teprve v posledních desetiletích, s rozvojem nových stavebních technologií a postupů pro zdokonalování vzhledu domu, došlo i na potřebu dodat komínu atraktivní tvář.

Komíny klasicky zděné z plných cihel se už dnes nestaví, drtivá většina stavebníků a investorů využívá certifikované komínové systémy. Jejich široká nabídka se liší podle používaného materiálu jak uvnitř, tak vně komína i kvalitou zpracování. Při pohledu na tuto různorodost nabídky je možno vysledovat jeden ze současných trendů, který se vhodně doplňuje s dřevostavbami a nízkoenergetickou výstavbou, a sice vzrůstající oblibu komínů z nerezového materiálu.

Jejich nabídka je rovněž bohatá. Oproti komínům z jiných materiálů oceníte snadnou a rychlou montáž i to, že není potřeba betonový nosný základ. Velkým plus je odvádění spalin od všech běžných typů spotřebičů a v neposlední řadě také moderní „look“ komína. Nebudeme se zde detailně zabývat užitnými parametry, ani materiály použitými na výrobu. Ty jsou definovány příslušnými evropskými normami, které certifikované systémy musí splňovat, ale zaměříme se na vlastní provedení komínů, na kvalitu zpracování, promyšlenost konstrukce, variabilitu systémů, barevné sladění se střešní krytinou nebo fasádou domu.
Možnosti provedení kvalitních komínových systémů si můžeme představit na produktech distribuovaných firmou CIKO. Tyto komínové systémy vyhoví všem technickým požadavkům evropských norem a splní i očekávání z hlediska kvality a designu.

Dokonalé provedení detailů přináší kvalitu celku. Hovoří pro to např. 8 cm dlouhé spojovací hrdlo u jednotlivých komponentů, spona vnějšího pláště o šířce 12 cm a díky robotickému zpracování přesné a kvalitní sváry vložek i pláště komínu. To mimo jiné přináší zvýšenou statickou pevnost celého komína, proto je možné komínový systém v nadstřešní části vystavět až do třímetrové výšky bez kotvení ke střešní krytině - tedy až 3 m od posledního kotvícího bodu k ústí komínu. V závislosti na zamýšleném umístění komínového tělesa je pak možno vybírat z několika variant založení komínu.

Druhým pohledem rozhodujícím o výběru komína, je otázka technologicky správného a především bezpečného umístění komína do stavby, kde se v dřevostavbách a energeticky úsporné výstavbě dá mnohé pokazit. Jako první na trhu přináší firma CIKO ucelený sortiment produktů umožňujících řešení prostupů komína hořlavými konstrukcemi. Tyto prostupy tvoří nejen nehořlavé, ale zároveň i parotěsné průchody komína jakoukoli konstrukcí stavby.
Nakonec se zmiňme o estetickém pohledu. Zcela běžný je dnes požadavek investora na individuální vzhled komína. Dostupné je proto nejen standardní lesklé provedení nerezových komínů, ale je možno dodat komín s tělem lakovaným v různých barevných odstínech, broušeným nebo galvanicky poměděným. Barevné odstíny práškově lakovaného povrchu jsou volitelné podle odstínů palety RAL.

Více informací k uvedeným komínovým systémům a prostupům hořlavými konstrukcemi získáte na www.ciko-kominy.cz nebo přímo ve firmě CIKO s.r.o.
08.11.2012

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444