Neplýtvejme potravinami

Každý z nás jistě alespoň zaslechl něco o tom, jak trestuhodně svět plýtvá potravinami. Pokud se právě teď po svátcích podíváme kriticky do svých ledniček, nejspíš si uvědomíme, že se jedná o téma skutečně aktuální. Jen v Evropské unii se podle odhadů zveřejněných Evropskou komisí objem zbytečně zahozených potravin odhaduje na téměř 90 milionů tun ročně.

Zvýšenou pozornost plýtvání potravinami v posledních letech vyvolává proto, že zdaleka nejde jen o finanční ztráty spotřebitelů. Pěstování kulturních plodin a především chov zvířat na maso jsou velkou zátěží pro životní prostředí. Spotřebují obrovské množství vody, půdy, energie i lidské práce a zvyšují podíl skleníkových plynů, které mají vliv na globální změny klimatu.

Plýtvání potravinami přitom patří k těm jevům, které alespoň zčásti může ovlivnit každý z nás, a navíc také ke svému prospěchu. Stačí jen věnovat jejich nákupům a spotřebě trochu víc pozornosti. Přesnějším plánováním nákupu a větším důrazem na odhad množství, které spotřebujeme před dobou expirace, můžeme výrazně ušetřit. Získáme tak například prostor pro nákup kvalitnějších potravin nebo můžeme uspořené prostředky využít jinak.

Většina domácností má přirozenou snahu chovat se při nákupech ekonomicky, přesto snad malá rekapitulace možností, jak omezit plýtvání potravinami neuškodí.

Plánovaný nákup

Nákupy plánujeme na několik dnů dopředu (nejlépe týden) a vždycky je lépe udělat si co nejpodrobnější seznam. Lidé, kteří mají s vedením domácnosti delší zkušenost, dokáží při nákupech improvizovat beze ztrát, ale v zásadě je dobré se předem připraveného plánu co nejpřesněji držet. Nedoporučuje se vydávat se do obchodu s prázdným žaludkem, protože pak máme tendenci odhad spotřeby nadhodnotit.

Pokud to jde, pak zejména při nákupu ovoce a zeleniny dáváme přednost volně prodávaným kusům před celým balením, což umožní kupovat takové množství, které včas spotřebujeme.


Velká balení

Buďte opatrní při nákupu výhodnějších velkých balení. Pokud nemáte představu, kdy takové velké balení spotřebujete, může se snadno stát, že část “výhodného” nákupu skončí v odpadkovém koši. Rozhodně se vyplatí najít si na obalu datum expirace, u některých potravin nejen celého balení, ale také balení otevřeného. Pak si položte otázku, zda to, co si teď kupujete s pocitem, že šetříte, jste opravdu schopni zkonzumovat.

Větší balení se ale mohou vyplatit, pokud se domluvíte s nějakou jinou vám blízkou domácností - např. se sousedy, s nimiž máte dobré vztahy, s rodinami kamarádů nebo se svými dospělými dětmi. Můžete se třeba podělit finančně nebo může jít o docela zábavný výměnný obchod.

Skladování

Mezi plýtváním potravinami a jejich skladováním je přímá souvislost. Určitě se vyplatí dodržovat pokyny výrobce, tedy myslet na vhodnou teplotu, vlhkost nebo i světelné podmínky, které jsou doporučovány. Dalším důležitým předpokladem co nejmenšího plýtvání je pořádek ve spíži i v chladničce. Při ukládání do regálů a hlavně do lednice dbejte na to, aby dříve zakoupené potraviny byly vždycky vepředu a přípomínaly vám tak, že je čas je zkonzumovat.

Potraviny pečlivě balte do fólií nebo ukládejte do dóz určených k uskladňování potravin, aby si uchovaly svou kvalitu, chuť i vůni. Dobrým pomocníkem mohou být vakuovače, které životnost potravin prodlužují. Dbejte také na správnou teplotu v chladničce.

Expirace

Data výroby a spotřeby při nákupu pečlivě kontrolujte a nekupujte do zásoby potraviny určené k rychlé spotřebě, pokud si nejste jisti, že je sníte hned nebo během několika dní. Potraviny, na nichž je datum uvedeno jako "Spotřebujte do...", spotřebujte do tohoto data. Na konzervách například ale bývá často nápis "Doporučené datum spotřeby", na některých dovezených to může být "Best before..." Znamená to, že je můžete bez obav konzumovat i po takto uvedeném datu.

Jak vařit a servírovat

Nevařte s pocitem, že více je lépe a neklaďte strávníkům na talíře zbytečně velké porce, které samozřejmě snědí, protože jim chutná, ale často je to víc, než jejich organismus potřebuje. Že by odcházeli od stolu hladoví, je málo pravděpodobné, i když porce bude trochu menší, než ty které jste zvyklí rozdávat. Výhodné jsou maličké porce více chodů. Aby to pro vás nebylo příliš pracné, nabízejte jako jeden z chodů třeba jen kousky ovoce nebo zeleninové či ovocné saláty.

Pečivo

Množství pečiva se někdy špatně odhaduje. Ideálním receptem je nechávat si k okamžité spotřebě jen malé množství a mít dostatečnou zásobu takových porcí v mrazicím boxu. Pokud zmrazíte pečivo v co nejčerstvější podobě, rozmrazené pak nechutná o nic hůř než čerstvé. Doba rozmrazování je kratičká a navíc máte po ruce zásobu pro případ nečekané návštěvy, které tak můžete připravit alespoň toast.
Starší pečivo se ke zmrazení příliš nehodí, můžete je ale nakrájet na kostky nebo na plátky a opéct. Hodí se pak jako vložka do různých polévek nebo je jemně okořeněné můžete podávat například k vínu.

Co se zbytky?

Jestliže se přece jen stane, že nespotřebujete včas vše, co jste nakoupili nebo navařili, nezapomeňte, že i z různých zbytků se dá připravit pokrm, který nemusí být trapným prohřeškem proti gastronomii. Je ale důležité, abychom zbylá jídla neskladovali dlouho a v nevhodných podmínkách. Konzumace zkažených, plesnivých či nahnilých potravin může poškodit naše zdraví. Pokud nám ale v ledničce zbyly jen mírně povadlé kousky různých druhů zeleniny, můžeme z nich připravit zeleninové polévky, pomazánky, zeleninová kari. Zbytky již tepelně upravených mas lze využít do salátů nebo pomazánek.  Zbylé uvařené těstoviny můžeme přidat do polévek, připravit z nich salát jako svačinku nebo lehký oběd do práce, zapéct je na nejrůznější způsoby. K zapékání můžeme využít zbytky sýrů, které se hodí např. také na pizzu. Možností je mnoho - nezapomeňte používat různé druhy bylinek a nejrůznější koření, které dodá zbytkům nový šmak.

Zmrazování

Myslete na to, že řadu hotových pokrmů lze zmrazovat. Než se z úsporných důvodů přecpat nebo část jídla vyhodit, raději takovou zbylou porci zmrazte. Krabičku ale nezapomeňte opatřit datem. Když se vám pak stane, že přijdete domů hladoví a nic jste cestou nenakoupili, bude se vám hodit.

Kompostování

I při sebevětší úspornosti zbude při kuchyňské úpravě spousta organického odpadu. Kam s ním? Někomu pravděpodobně opravdu nezbude než použít odpadkový koš, protože speciální kontejnery na biologický odpad zatím v ulicích měst většinou nejsou. Hitem je dnes kompostování, které lze díky speciálním nádobám za určitých podmínek realizovat i v paneláku. Jestliže máte, kde kompost uplatnit, stojí za to se s touto možností blíže seznámit. Řadu zajímavých informací najdete například zde:
Co odkrojíš při vaření, skvěle slouží pro hnojení
05.01.2018 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444