Není kámen jako kámen – v čem se odlišuje?

O tom, že pracovní deska je nejvytíženějším místem kuchyně, jistě není třeba pochybovat. A proto musí také ledacos vydržet. Od každodenní přípravy večeře, běžného krájení potravin a čištění zeleniny až po válení těsta. Mnozí majitelé proto pro kuchyňskou desku volí materiál co nejodolnější – kámen. Jenže ani zde není volba jednoduchá. Není totiž kámen jako kámen…

Kvalita versus cena. To jsou hlediska, která řešíme nejčastěji. Než ale vybereme pracovní desku, která je pro nás ta pravá, musíme zvážit ještě řadu dalších aspektů. Kámen je luxusním a nadčasovým řešením a při každodenním používání je ve srovnání s laminem nebo dřevem mnohem odolnější. Ale pozor, v nabídce kuchyňských a interiérových studií není jen přírodní kámen, ale také jeho alternativy – umělý (akrylát) a tvrzený (technický) kámen. A ne každý z nich splňuje všechny představy o „pevnosti jako skála“. Možná budete překvapeni ale ani přírodní kámen není tak pevný a odolný.
 

Citlivá příroda

Přírodní kámen je luxusní materiál, který bezesporu nabízí dlouhou životnost. Nicméně ne každý typ kamene se hodí do kuchyně. Například mramor, který je velmi populární v koupelnách, je do kuchyní spíše nevhodný. Je velmi křehký, trpí velkou pórovitostí povrchu, a tedy vysokou nasákavostí. Proto je méně odolný proti vzniku těžko odstranitelných skvrn od barvicích potravin (šťávy z ovoce a zeleniny, čaj, červené víno, káva apod.), při nárazu těžkého předmětu může část prasknout nebo se odloupnout. Částečně tomu lze zamezit pravidelnou impregnací profesionálními prostředky (dle intenzity využívání kuchyně alespoň jednou za půl roku). Vytvoří se tak paropropustná vrstva, která brání propouštění tekutin, a kámen tak může stále dýchat. Stejně tak nečistoty se musí odstraňovat pouze doporučenými prostředky, které nepoškodí impregnaci ani kámen.
 

Nedostatky přírodního kamene řeší tvrzený kámen

Tvrzený kámen je materiál, který je z více než 90 % tvořen přírodními materiály, především vysoce kvalitním křemenem a žulou. Ty jsou rozdrceny, doplněny potřebnými barevnými pigmenty, případně zrcadlovými a skleněnými střepy pro efekt odlesků u řady Starlight, a následně vytvrzený polyesterovou pryskyřicí. Na rozdíl od přírodního kamene, disponuje tvrzený kámen mnohem větší tvrdostí, odolností proti poškrábání a nízkou nasákavostí. Díky tomu vám deska vydrží mnoho let a je snadné udržet ji hygienicky čistou a zdravotně nezávadnou. Velkou výhodou tvrzeného kamene je, že má stejnorodou strukturu a díky své barevné stálosti na desce nejsou znát žádná napojení nebo nejsou viditelné žádné estetické vady. Přesto si uchovává přírodní vzhled a například některé odstíny tvrzeného kamene v mramorovém designu od přírodního mramoru na první pohled téměř nerozeznáte. Mimoto nabízí mnohem pestřejší paletu barevného provedení. Špičkovým výrobcem tohoto materiálu je česká firma Technistone, která se svými produkty slaví úspěchy po celém světě.

Umělý kámen

Pro výrobu kuchyňských desek se často používá také umělý kámen. Ten je vyrobený z přírodních minerálů a čistého akrylového polymeru. Je neporézní, a tedy stejně jako tvrzený kámen hygienický a snadno udržovatelný. Ani na něm se nemusíte bát viditelných spár a stejně jako u tvrzeného kamene můžete vybírat z řady barevných provedení. Rozdílem však je nižší obsah přírodních materiálů a větší množství pryskyřice. To přináší vyšší měkkost a tedy vyšší tvárnost (zpracovatelé z něj snadno vytvoří i atypické tvary), ale také bohužel malou odolnost proti poškrábání, které je na některých barevných odstínech velmi viditelné a těžko jej zakryjete. Poškození se dá samozřejmě zbrousit, ale taková oprava vyžaduje odbornou firmu, což představuje další náklady navíc. Vzhledem k většímu podílu pryskyřice také hůře snáší rychlé změny teplot. Horkou pánev přímo na desku raději nepokládejte.


Ať už se rozhodnete jakkoli, věřte, že pracovní deska je nejexponovanějším, a tedy nejdůležitějším místem každé kuchyně. Jednotlivé materiály si můžete prohlédnout a zakázkově objednat v každém dobrém kuchyňském nebo interiérovém studiu.

Více na www.technistone.cz 

 
Zdroj foto: Technistone, AD1150, Nadto Design
05.01.2017 | PR
  • Technistone, s.r.o.

    Společnost Technistone, s.r.o., se sídlem v Hradci Králové, je špičkovým světovým výrobcem tvrzeného kamene. Tento vysoce kvalitní materiál je pro své jedinečné vlastnosti a nadčasový design vyhledáván architekty, designéry i koncovými zákazníky. Zájem o tvrzený kámen TechniStone® neustále roste především v zahraničí, kde máme díky rozsáhlé distribuční síti zastoupení v desítkách zemí světa. Stále oblíbenějším se ale stává i v České republice. V roce 2019 se firma Technistone stala součástí americké společnosti Wilsonart® Engineered Surfaces, celosvětového lídra ve výrobě materiálů pro interiéry budov.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444