Fakta o podlahách

Při rozhodování, jaké materiály či technologie použít při vybavování bytu nebo domu, hraje podstatnou roli množství informací, které se nám o dané problematice podaří získat. Pokud právě řešíte otázku, jaké si pořídit podlahy, jedním z rádců vám může být server www.propodlahy.cz. Důležité informace na něm najdou jak odborníci, tak běžní spotřebitelé. K orientaci v oboru v něm přispívá mj. také řada zasvěcených článků, z nichž pro naše čtenáře vybíráme...

Nemusí být všechno dřevo ... 


Přirozené vlastnosti dřeva, které jsou obvykle vnímány jako příznivé, se mohou v některých podmínkách projevit jako nevýhody. Například nízká tepelná vodivost dřeva, způsobující příjemně „teplý“ povrch dřevěné podlahy, se stává nevýhodou v okamžiku, kdy chceme použít podlahové vytápění.


Další přirozená vlastnost dřeva – hořlavost, může být také někdy problémem. Často se také uplatňuje hledisko ekonomické – některé druhy dřevin jsou prostě velmi drahé, nebo obtížně zpracovatelné a proto se často sahá k jejich napodobeninám. Moderní technologie výroby dnes umožňují vyrobit podlahovinu, která má vlastnosti u dřeva nedosažitelné a která přesto napodobuje vzhled dřevěné podlahy. V tomto článku si uvedeme několik příkladů, se kterými se můžeme setkat.

Laminátové podlahy

 

Laminátová podlaha je nejdokonalejší napodobeninou dřevěné podlahy. S dřevěnou (plovoucí) podlahou má společný vzhled i některé užitné vlastnosti. Například tepelný odpor laminátové podlahy je obvykle nižší, než u dřevěné podlahy stejné vícevrstvé konstrukce, což ji činí vhodnější pro podlahové topení. Také náchylnost k objemovým změnám v důsledku změny vlhkosti vzduchu je u kvalitní laminátové podlahy menší, než u dřevěné. Díky této vlastnosti je tato podlaha vhodná do panelákových bytů, ve kterých v průběhu roku kolísá vlhkost vzduchu ve velkém rozmezí.
Laminátová podlaha se skládá z několika vrstev. Za „dřevěný“ vzhled laminátové podlahy je odpovědná vrstva dekoračního papíru. Jedná se vlastně o fototapetu, s natištěnými vzory různých dřevin a je nutno říci, že se jedná o velmi věrnou napodobeninu dřeva. Výhodou je téměř neomezený výběr různých dřevin a dekorů. Můžeme tak vyrobit napodobeninu podlahy z dřeva, které se obtížně zpracovává, nebo je velmi drahé.
Přestože jsou laminátové podlahy mnohdy považovány některými "odborníky" za něco „podřadného“, je neoddiskutovatelnou pravdou, že jejich užitné vlastnosti jsou často stejné, nebo dokonce lepší, než u dřevěných podlah. Nemůžeme samozřejmě srovnávat levnou laminátovou podlahu, kterou koupíte v hypermarketu za cenu kolem 200,- Kč/m2, s kvalitní dřevěnou podlahou. Mluvíme o kvalitních značkových laminátových podlahách od renomovaných výrobců, jejichž cena je však srovnatelná s cenou dřevěné podlahy.
Poslední novinkou jsou laminátové podlahy, které jsou vyráběny v rozměrech parketových dílců. Tyto laminátové dílce, věrně napodobující dřevěnou podlahu vzhledem a strukturou povrchu, se pokládají stejně jaka parkety "do stromečku", nebo "do řemene". Jsou vybaveny lepeným spojem pero-drážka a plošně se lepí k podkladu. Podrobnější informace najdete na serveru Propodlahy.cz zde.
Přehled dodavatelů laminátových podlah, včetně katalogových listů jednotlivých výrobků je k nahlédnutí zde.

Vinylové podlahoviny

 

Velmi často se můžeme setkat s napodobeninou dřevěné podlahy, vyrobenou jako PVC, nebo CV (cushion vinyl – měkčený vinyl) podlahové krytiny. Jedná se o vícevrstvé (heterogenní) podlahové krytiny, které umožňují napodobení libovolného druhu dřeva. Výhodou je pružnost materiálu, často zvýšená ještě pružnou "pěnovou“ podkladovou vrstvou. Elastický materiál nejenom, že zajišťuje vysoký komfort při chůzi, ale také výborně zvukově a tepelně izoluje. Kvalitní výrobky se vyznačují tvarovou pamětí, což znamená, že případné otlaky od nábytku zmizí. Nabídka dekorů uspokojí úplně každého. Velkou výhodou je pokládka v pásech o šířce až 4 m, takže je minimalizován počet nutných napojení v ploše podlahy. V podlaze nejsou žádné spáry a údržba takovéto podlahy je také naprosto bezproblémová. (Podrobnosti o údržbě PVC a CV podlahovin najdete v článku Ošetřování a čištění elastických podlahovin z PVC a CV.)
Stejně, jako u laminátové podlahy si často musíte kleknout na kolena, abyste ji rozeznali od dřevěné podlahy, také u některých typů PVC podlahovin na první pohled nepoznáte, že se nejedná o dřevo. Pokud však trváme na věrné imitaci dřeva, včetně jaho vlastností, měli bychom použít spíše laminátovou podlahu. Pokud od napodobeniny dřeva požadujeme spíše pružnost, odolnost a bezproblémovou údržbu, je pro nás PVC, nebo CV podlahovina nejlepším řešením.
Zvláštním typem jsou tvrzené podlahoviny z PVC, s dekorem dřeva. Jsou vyráběny speciální technologií a jejich vzhled a povrchová struktura jsou velmi blízké vzhledu dřevěné podlahy. Zpravidla jsou vyráběny a pokládány jako samostatné dílce, jejichž rozměry napodobují rozměry skutečných dřevěných podlahových dílců (parket). Výhodou je velmi vysoká odolnost, která umožňuje jejich použití i v zatěžovaných komerčních prostorách.
Přehled dodavatelů vinylových podlahovin s dekorem dřeva, včetně katalogových listů jednotlivých výrobků naleznete zde.


Dlažby

 

Dalším typem podlahy, napodobujícím někdy vzhled dřevěné podlahy je dlažba. Vyznačuje se samozřejmě úplně jinými vlastnostmi, než oba předešlé typy (laminát a PVC). Výhodou dlažby s dekorem dřeva je zejména vysoká odolnost proti otěru, nenasákavost a nehořlavost a také možnost použití v exteriéru (podle typu). Vysoká tepelná vodivost zaručuje bezproblémové použití podlahového vytápění. Nevýhodou je menší odolnost proti nárazu a také „mokrý“ způsob pokládky.

29.10.2004 | Ing. Jan Plaček

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444