Největší hypoteční makléři spojili své síly

Čtyři největší makléřské firmy českého hypotečního trhu – Gepard Finance a.s., Hyposervis a.s., Simply s.r.o. a Sophia Finance s.r.o. - spojily před několika týdny své síly a společně vytvořily Asociaci hypotečních makléřů (AHM).

Na českém hypotečním trhu dochází v posledních pěti letech k dlouhodobému dynamickému růstu. Pravidelný meziroční růst trhu přesahuje 40%. Více než polovinu všech hypoték však dnes nezískávají banky přímo, ale prostřednictvím externích zprostředkovatelů. Nejvýznamnější obchodní kanál dnes pro hypoteční banky představují právě hypoteční makléři.
„Společným objemem zajištěných hypoték reprezentují zakládající členové AHM pomyslnou čtvrtou největší hypoteční banku v ČR,“ říká Milan Roček, ředitel společnosti Hyposervis, a dodává: „Hypoteční makléř je standardní pojem na evropském i světovém hypotečním trhu a v posledních třech letech zdomácněl i v České republice. Pokud si chce klient kvalitně vybrat z nabídek jednotlivých bank, je pro něj výhodnější navštívit hypotečního makléře, než obcházet jednotlivé banky a individuálně hledat nejoptimálnější řešení. Renomovaný hypoteční makléř mu prokazatelně ušetří čas, peníze, papírování a s největší pravděpodobností mu navrhne levnější a kvalitnější řešení, než by mu poskytly přímo banky ve svých pobočkách.“
Fenomén hypotečních makléřů zažívá boom zejména v posledních třech letech a díky rychlému růstu hypotečního trhu se výrazně zvýšil i počet osob a subjektů, které hypotéky bankám zprostředkovávají. Kvalita služeb klientům tak může být v současnosti velmi různá.
Od seriozního porovnání nabídek širokého portfolia variant řešení hypotéky doplněného řadou dalších služeb, které klientovi hypotéku zjednoduší a zpříjemní, až po „vnucování“ produktů jedné jediné banky, se kterou má daný zprostředkovatel smlouvu. Díky tomuto překotnému růstu, a s tím spojenými skutečnostmi, se makléřské společnosti, které působí na trhu nejdéle a získaly si největší renomé, rozhodly prostřednictvím profesní odborné asociace pozitivně působit na další rozvoj hypotečního trhu.
„Chceme výrazněji pozitivně ovlivňovat dění na českém hypotečním trhu tím, že budeme u subjektů, které se chtějí označovat za hypoteční makléře, vyžadovat odbornou způsobilost, profesionální přístup k zákazníkovi a makléřský – tedy srovnávací - způsob nabídky,“ říká Zdeněk Sluka, ředitel společnosti Sophia Finance.
Jan Urban, ředitel společnosti Simply, k tomu dodává: „Tím, že bankám dlouhodobě poskytujeme zpětnou vazbu z trhu, přispíváme k inovacím hypotečních produktů, zjednodušujeme proces získání hypoték a standardizujeme pravidla na hypotečním trhu. Společně s bankami chceme aktivně řešit palčivá témata, např. jak ovlivní hypotéky zvýšení DPH, otázky přechodu na Euro nebo sjednocení „hypoteční“ legislativy EU. Současně ale chceme působit i preventivně - např. proti neuváženému zadlužování některých klientů - a důrazně vystupovat proti současným rizikům a nešvarům hypotečního trhu, kdy v honbě bank za získáním klienta jsou jeho zájmy často odsouvány až na poslední místo.“
To, že bude mít Asociace hypotečních makléřů na hypotečním trhu patrně velmi významný vliv, dokládá nejlépe objem obchodů zajištěný největšími makléřskými společnostmi, jež jsou současně zakládajícími členy Asociace hypotečních makléřů. Za rok 2005 zprostředkovalo 5 největších makléřských firem hypotéky za více než 10 miliard korun. Pro srovnání - Komerční banka, a.s., která je co do objemu poskytnutých hypoték za rok 2005 na třetím místě, poskytla v roce 2005 hypotéky v objemu 16,3 miliardy Kč a Raiffeisenbank a.s., která je na hypotečním žebříčku na místě čtvrtém, poskytla za stejné období hypotéky za 4,3 miliardy Kč. Všechny banky přitom ve svých statistikách konstatují, že nejméně polovinu všech jejich hypotečních obchodů zajišťují právě zprostředkovatelé.
14.11.2006

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444