Nejjednodušší řízení osvětlení s výhodami digitálního řízení světelného zdroje

Ilustrační foto: Lucis

Ilustrační foto: Lucis

switchDIM

Jednoduše, cenově příznivě a přitom uživatelsky přívětivě. Tak se prezentuje nejjednodušší řízení pro digitální provozní přístroje PCA, TE one4all a LED one4all od firmy TridonicAtco. Pro vysvětlení je potřeba dodat, že touto technikou je možno ovládat kompaktní zářivky (ne se závitem E14 nebo E27), nízkovoltové halogenové žárovky a zdroje LED.

SwitchDIM znamená stmívání a spínání prostřednictvím síťového napětí.

SwitchDim je jednoduchý a zároveň geniální způsob spínání a stmívání elektronických předřadníků TridonicAtco s pomocí běžných tlačítek na síťové napětí. V současné době existuje několik řídících systémů, které se používají pro řízení osvětlení v rodinných domech a bytech. Jsou samozřejmě investičně náročnější než soustava, kde se k ovládání svítidel používají pouze tlačítka.

Soustava se ovládá následovně: Krátkým stiskem soustavu zapneme. Ve chvíli, kdy vše svítí, stiskneme znovu tlačítko a držíme. Pokud byla svítidla na maximální hodnotě, začne se úroveň snižovat. Tlačítko povolíme a zůstane nastavena zvolená hodnota. Pokud tlačítko znovu stiskneme a držíme, pak se úroveň začne zvyšovat. Hranicí je vždy maximální nebo minimální hodnota. Pokud chceme pokračovat opačným směrem nastavování, musíme tlačítko povolit a znovu stisknout.

Z obrázků je vidět jednoduché zapojení. Dále je zřejmé, že je možno použít libovolné množství ovládacích tlačítek pro jeden nebo více předřadníků. Další výhodou je, že mohu připojit a ovládat více přístrojů (svítidel) najednou.

Světelné zdroje jsou stmívány v rozsahu 3 – 100 %. Rychlost přechodu mezi maximální a minimální hodnotou jsou 3 s. Tuto hodnotu lze přenastavit na 6 s. Křivka stmívání je přizpůsobena citlivosti lidského oka. Výrobce doporučuje v jednom obvodu instalovat maximálně 25 přístrojů. Na obrázku se ještě vyskytuje pojem synchronizace a ten je potřeba osvětlit.

Pokud máme v obvodu více než jedno svítidlo, může se stát, že se po zapnutí všechna svítidla nerozsvítí. Proto znovu stiskneme tlačítko a držíme ho 10 sekund. Zbylá svítidla se rozsvítí a po 10 sekundách se úroveň všech nastaví na 50 %. Tím budou všechna svítidla nastavena na stejnou úroveň.

Pro stmívání systémem switchDIM je vhodné u zářivek použití přístrojů s označením PCA ECO. Přístroje PCA EXCEL one4all tuto funkci mají také, ale na rozdíl od PCA ECO mají ještě další funkce, které umožňují nasadit přístroj v náročnějších aplikacích. Důsledkem je i vyšší cena těchto přístrojů. V označení je pak ještě uvedeno pro jaký typ zdrojů je předřadník použitelný a kolik zdrojů je možno k jednomu předřadníku připojit. Například označení PCA 2/18 TCD ECO znamená stmívatelný předřadník pro dvě kompaktní zářivky 18W s objímkami G24q-2 nebo GX24q-2. Pro všechny běžné zářivky existuje elektronický předřadník PCA ECO. Pro nízko voltové halogenové žárovky je nutné použít transformátory, jejichž označení obsahuje výraz one4all. Pro LED s napájecím napětím 24 V je možno použít přístroj s označením LED 0025 K210.

A protože je tento článek určen hlavně pro koncové uživatele, zbývá ještě otázka, v jakých svítidlech, která je možno umístit v bytových prostorách, mohou být takovéto přístroje instalovány. Pro přiklad uvádím několik českých výrobců, kteří s touto technikou pracují: Jsou to firmy Osmont, Lucis, Eco-Design, ATEH.

03.09.2008 | Ing. Jaromír Hříbal

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444