Nejinteligentnější budova na světě dostává ještě razítko nejekologičtější

Fotografie k blogu: Schneider Electric

Fotografie k blogu: Schneider Electric

Není tajemstvím, že Evropská Unie vydává stále přísnější nařízení ohledně snížování energetické náročnosti budov. Pomineme-li (obzvláště v Česku) kontroverzní téma globálního oteplování a omezování emisí oxidu uhličitého, z hlediska např. energetické bezpečnosti není tato snaha až tak zbytečná. Otázkou však zůstává, jak moc realistické je snížení na velmi nízké hodnoty, které EU vyžaduje.

Pro francouzskou firmu Schneider Electric jsou tyto snahy dobrým businessem. Téměř dvestě let fungující organizace patří ke špičce mezi společnostmi zabývajícími se úspornými energetickými řešeními z hlediska ovládání energie. Proto se rozhodla prezentovat své schopnosti na nové budově vedení své společnosti. V roce 2008 postavila v Paříži Le Hive, budovu, která ze stavebního hlediska nevykračovala nad běžný rámec moderních administrativních domů. O to více však byl důraz kladen na vybavení z hlediska ovládání energetické spotřeby. Sedmipodlažní budova pojme 1800 zaměstnanců. Optimalizací reakcí budovy na pohyb a chování zaměstnanců a zvýšením jejich povědomí o energetických úsporách se postupně podařilo snížit spotřebu o 50 procent za první rok provozu. Za čtyři roky se pak celková spotřeba dostala na čtvrtinu původní hodnoty.

Le Hive může hrdě nést název intelignentní a ekologická budova. V letošním roce získala vůbec nejvyšší hodnocení od komise udělující certifikát BREEAM. Komise hodnotí kvalitu budovy, jako například dopad na životní prostředí, úspory energií či prostředí uvnitř objektu. Byla také prvním nositelem certifikátu ISO 50001, kerý definuje požadavky na vývoj, implementaci, udržování a zlepšování systémů řízení energie.

Důslednost sledování veškerého pohybu v budově vyvolává až mráz po zádech a evokuje ducha velkého bratra. Vše je kontrolováno z jednoho ústředí, zaměstnanci mají bezkontaktní karty, které monitorují jejich pohyb a optimalizují tak např. provozní teploty jednotlivých místností dle počtu osob. Centrální ovládání se týká také vzduchotechniky, osvětlení, požárního nebo bezpečnostního systému. Zaměstnanci jsou pravidelně vzděláváni v otázkách úspor a dokonce bývají pravidelně přezkoušeni prostřednictvím soutěží testujících jejich znalosti v této oblasti. Možná to vyvolává úsměv na tváři, ovšem úspora, kterou tyto kroky přináší, byla odhadnuta na 150 000 Eur ročně. To by znamenalo, že samotný úsporný systém je schopen zaplatit se za jediný rok. Na poli tzv. inteligentních budov nás jistě čeká ještě mnoho zajímavých překvapení.
04.06.2013 | Dan Škvařil

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444