Nejdřív domácí úkoly ...

... a pak hurá si hrát! Nevěříte, že jde skloubit práci a zábavu do jediného kousku nábytku? Určitě vás přesvědčí náš konstrukční návrh. Šikovná kombinace psacího stolu a hrací plochy potěší nejen děti, ale i dospělé. V každém z nás je přece kousek dítěte, tak proč by staré vláčky musely odpočívat zaprášené na půdě, když mohou být vystavené hezky na očích? Hlavní překážkou bývá většinou nedostatek místa. S naším stolkem je to ale jiné! Na hrací plochu lze nalepit podložku s namalovanou křižovatkou nebo naaranžovat celou krajinku, kterou se budou prohánět vaše železniční modely. Důležité je připevnit koleje k základní desce, aby i po vyklopení zůstalo vše na svém místě. Pojďme si tedy ukázat, jak na to!

Sklopný stolek k dvojímu využití: Vlevo, ve vyklopené poloze, ideální na domácí úkoly nebo běžné papírování. Vpravo, ve sklopené poloze, jako miniaturní regál a plocha na hraní.

Sklopná část je bezpečně připevněná k regálovému rámu hliníkovou trubkou. Kolíky na spodní straně jsou prostrčené skrz šedou krycí lištu a gumové těsnění, aby při sklápění nevypadly.


Jako materiál jsme použili dřevěné hranoly ze stavebnin a 9 mm silnou, barevně potahovanou multiplex překližku (zde deska Koski­Decor ze specializované prodejny).


Ještě víc prostoru na hraní 

Rozšířená varianta stolu s hrací plochou o rozměru 120x120 cm (viz spodní nákres) potěší hlavně příznivce takzvaných table-top her. Jedná se o hrací systém podobný zelenému stolu vojenských stratégů, kde se posunují miniaturní figurky nebo objekty například z Pána prstenů nebo Hvězdných válek. Celou plochu často dotvářejí i terénní prvky, jako jsou kopce nebo zříceniny.



Standardní rozměr těchto systémů je právě 120x120 cm. O to větší výhodou je, že celou plochu lze po skončení hry vyklopit vzhůru, takže drahocenný obytný prostor nepřijde na zmar.

A ještě jeden tip na závěr: Namísto relativně drahé potahované desky lze použít jakýkoliv deskový materiál o tloušťce 9 mm.

Větší varianta s hrací plochou o rozměru 120x120 cm musí mít vpředu dvě opěrné nohy z dřevěných hranolů. Spoj zajišťuje dřevěná hmoždinka v noze (12 mm nebo větší) a odpovídající otvor v desce.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Ostré rohy, které do dětského pokoje nepatří, obrousíme dokulata. Jako šablonu pro zaoblení použijeme podložku o průměru 20 mm.
2. Polohu otvorů ve spoji s deskou si vyznačíme na krepovou malířskou pásku (tužka by přímo na desce nebyla vidět).
3. Lepené plochy zdrsníme (brusným papírem o zrnitosti 120) a očistíme acetonem.
4. Na vlastní spoj použijeme PU klih a spax šrouby.
5. Čtvrtkruhovou linii řezu si vyznačíme na krepovou malířskou pásku.
6. Naneseme klih a čtvrtkruhový segment připevníme šrouby. Po zaschnutí klihu vyvrtáme ještě dva otvory pro spojovací hmoždinky.
7. Pak odstraníme přesahy.
8. Pro sklopný kloub (viz také fotografii 14) vyvrtáme do rámu užší otvor na rozměr závitu a širší slepý otvor na rozměr hlavy šroubu.
9. Na sklížení rámu použijeme PU klih.
10. Rám natřeme základní barvou a později přelakujeme akrylovým lakem požadované barvy.
11. Do svislých lišt vyvrtáme řadu otvorů pro poličky. Díly pak tupě sklížíme. Polohu střední výztuhy si vyměříme podle poliček.
12. Závitové vložky v rámu regálu jsou proti kusem šroubu v rámu stolu.
13. Na připevnění ke stěně použijeme kovové úhly.
14. Zašroubováním šroubu vytvoříme kloub.
15. Nakonec nalepíme hrací podložku.

SERVIS - CO JE ... ? ZÁVITOVÁ VLOŽKA
Pojmem závitová vložka se označuje matice s vnitřním metrickým závitem a vnějším závitem (většinou) do dřeva. Závitovou vložku vynalezl v roce 1905 Hermann Brügmann. Standardní provedení má na jednom konci zářez pro zašroubování do slepěho otvoru. Do vnitřního otvoru se pak zašroubuje metrický šroub. Pojem závitová vložka je synonymem pojmu matice k zašroubování do dřeva.

 

Převzato z časopisu Udělej si sám 9/2009

 

18.12.2009
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444