Něco málo o garážových vratech

Stavíte, nebo rekonstruujete? Potřebujete nová garážová vrata? Pokusíme se vám v krátkosti přiblížit nabídku trhu, možnosti, výhody a nevýhody, které vás mohou při koupi garážových vrat zajímat.

Jen krátce se zmiňme o dvoukřídlých vratech vyráběných zámečníkem, jejichž rám je převážně vyplněný dřevem či plechem. Tato vrata většinou nenabízejí tepelnou izolaci, dochází u nich k postupnému kroucení dřeva ale i rámu, dřevěné, či plechové výplně vyžadují opakovaně údržbu natíráním.

Zaměříme se tedy především na "hotové" a osvědčené výrobky moderní doby.
Nejjednodušším způsobem jak uzavřít stavební otvor je jeho osazení plechovými sklopnými vraty. Sklopná vrata můžete ovládat ručně, nebo motorem a dálkovým ovladačem. Převážně se jedná o typizované rozměry, s jednodušší montáží do otvoru, či za otvor. Sklopná vrata při zvednutí zajíždějí po kolejnicích pod strop, pohyb usnadňují pružiny. Jsou jednoduchá, plechová, bez větší izolace. Lepší izolaci lze dodatečně zajistit dokoupením izolačních desek. Zde se ale nabízí otázka, zda jste za vydané investice nemohli získat víc? Odpověď zní, ano, mohli.

Dalším typem používaných garážových vrat jsou vrata rolovací. Ovládáme je převážně motorem, který je umístěn ve schránce v hřídeli. Rolovací vrata můžeme namontovat za otvor, do otvoru a dokonce i před otvor. Hlavně tato poslední varianta je často využívána v garážích, kde není uvnitř garáže dostatečný prostor a zákazník si nepřeje stavební úpravy, nebo nechce zmenšovat vnitřní prostor. S tím se setkáváme u malých řadových garáží, kde původně byla vrata dvoukřídlá, plechová, umístěná na venkovní stěně garáže. Vnitřní prostor je jen pro jedno auto a namontováním jakýchkoliv garážových vrat za otvor by došlo k znemožnění samotného parkování.

Rolovací garážová vrata se vyrábějí na míru, v nabídce je několik standardních barevných variant lamel. Lamely, schránku a vodící lišty však lze v případě požadavku lakovat až 2500 odstíny barev. Rolovací vrata nabízejí, v porovnání s vraty sklopnými, podstatně lepší izolaci, neboť hliníkové lamely jsou vyplněné PUR pěnou a při stažení vytvoří izolující plochu, která je přes vodící lišty připevněna k otvoru. Spodní lamela je z extrudovaného (pevného) hliníku a je opatřena gumovým těsněním. To dokáže vyrovnat drobné nerovnosti podlahy a působí jako těsnění, například proti vodě. Rolovací vrata jsou nepatrně hlučnější, hlavně při dosedání lamel na podlahu. Motory, jsou vybaveny převodovkou pro ruční nouzové ovládání, která nám zajistí obsluhu vrat v případě poruchy, nebo výpadku elektrické energie. Jedná se o nouzové ovládání. Rolovací vrata jsou převážně bezúdržbová, nevyžadují mazání, utahování a další seřízení či pravidelný odborný servis.

Další možností je namontování sekčních garážových vrat. Ta se skládají z cca půl metrových panelů, vyplněných PUR pěnou, o tloušťce od 20 do 42mm. Panely se pohybují po bočních kolejnicích, při zvednutí zajíždějí pod strop. Pohyb vrat usnadňuje pružina, nebo pružiny. Sekční garážová vrata můžeme ovládat ručně, nebo pomocí motoru, který je umístěn uvnitř garáže, uprostřed na konci kolejnic. Výrobci sekčních garážových vrat nabízejí různé prolisy na panely, kazety rovnoměrně rozložené dle velikosti vrat, až po nepravidelné umístění kazet. Také barevná škála je u sekčních garážových vrat snad neomezená. Až 2500 odstínů pro lakování, nepřeberná nabídka dřevo imitujících folií, která se neustále zvětšuje a je více či méně ovlivněná nároky zákazníků.

Sekční garážová vrata nabízejí největší tepelnou izolaci na ploše, největší množství oblíbených folií i možnost individuálního návrhu ozdobných hliníkových prvků. Montáž tohoto typu vrat je náročnější. V prostoru v garáži pod stropem budou trvale umístěny kolejnice. Minimálně jednou za rok je nutné promazání koleček, utažení lanek, popřípadě seřízení. Přesto jsou sekční garážová vrata velmi oblíbená a popsané nedostatky lze, v porovnání s nabídkou barev a dobrou izolací, snadno akceptovat. Do sekčních garážových vrat můžeme také instalovat integrované vstupní dveře, abychom při manipulaci například se sekačkou, jízdními koly nemuseli otevírat celá vrata.

Posledním typem používaných garážových vrat jsou vrata zajíždějící do boku. Jedná se o mutaci sekčních garážových vrat, s tím rozdílem, že panely jsou postaveny svisle a nezajíždějí pod strop, ale ke stěně garáže. U těchto vrat do boku je kladen velký důraz na stavební připravenost, rovnost stěn a podlahy. Izolační vlastnosti, ovládání, barvy, prolisy, vše je shodné jako v nabídce sekčních garážových vrat. Mezi hlavní výhody patří volný strop, možnost částečného otevření pro průchod.

U všech typů garážových vrat při použití motorů je dnes samozřejmostí dálkové ovládání. Dále nesmíme zapomínat na bezpečnostní prvky, které nám převážně při zavírání, pohlídají chod vrat, aby bylo zabráněno střetu s jakoukoliv překážkou zapomenutou ve vjezdu.

Jak vidíte, nabídka trhu je široká a rozmanitá. Stačí si jen vybrat...
 
Další informace na www.perfecta.cz
29.09.2010

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444