Návrh podle přání, realizace podle návrhu

Byt, který hraje barvami

Když se interiérová designérka poprvé sešla s klientem, stavba bytového domu byla v samém počátku. To je nejvhodnější doba, kdy začít s návrhem interiéru. Zavčas se může přesně určit, kam instalovat rozvody na svítidla, zásuvky, celou kuchyňskou linku nebo kam přesunut pračku z malé koupelny.

„Přeji si barevný interiér, něco originálního, cenově však dostupného. Rád cestuji do hor a exotiky. Chtěl bych, aby mi to můj byt připomínal a byl svěží a plný energie.“ Tak znělo zadání mladého klienta, který se obrátil na interierovou designérku.
Návrh a realizace
Do hlavní místnosti bylo třeba umístit kuchyňskou linku, jídelní stůl, pohovku se stolky a TV, knihovnu a pracovní kout. Protože místa nebylo nazbyt, televize se umístila na otočné rameno na stěnu a pracovní kout se zakomponoval do knihovny. Kuchyňská linka je lineární, ergonomicky řešená – mezi varným a mycím centrem je dostatečná pracovní plocha. Lednice i myčka jsou plně vestavné.
Inspirováno přírodou
Barevnost vychází z přírody. Barvy a materiály mají připomínat hory, moře a svěží prostředí. Na stěnách je kombinace tyrkysové a limetkové zelené. Podlaha je vinylová, dekor bílá borovice, na kusovém koberci se nachází motivy oblázků, které jsou použity i na tisku na skle za kuchyňskou linkou. Další propojujícím prvkem je materiál Moduloform, který byl použit na dvířka knihovny a současně na horní dvířka u kuchyně. Stůl i stolky mají jednoduchou konstrukci, židle jsou z čirého plastu, aby nerušily.

Součástí projektu byl kompletní výběr svítidel, v tomto prostoru dominuje především výrazná vysoká lampa u pohovky.

Horní skříňky jsou bez úchytek, otevírání je řešeno přesahem, spodní úchytky jsou zápustné, ergonomické. 
Ložnice
Ložnice se nachází v odděleném prostoru a byla pojata ve zcela jiných barvách. Jedna stěna je vymalována světle fialovou, ostatní zdi i nábytek zůstal ponechán v bílé barvě. K těmto studeným odstínům vytváří příjemný kontrast podlahová krytina – opět vinyl, tentokrát dekor cedr světlý. Aby se i zde objevil motiv z přírody, jako doplňkový materiál byl zvolen kovolaminát Homapal. Nachází se na velké ploše posuvných dveří u šatní skříně a je z něj vyrobeno dekorativní osvětlení za lůžkem. Tento dekor není zcela stříbrný, má jemný odstín „champagne“, a tak nepůsobí tak chladně. Povrch je plastický, vypadá jako rozpraskaný led. Noční stolky jsou svíticí, centrální svítidlo je ze skla nepravidelného tvaru. Lůžko stejně jako veškerý nábytek je vyrobené na míru a má pohodlné čalouněné čelo.

Výběrem designérky prošly i interiérové dveře. V celém bytě jsou bílé s kovovými pásky.

Koupelna
Koupelna navazuje barevností na celý byt. Po odsunutí pračky do komory se sem vešla vana a dostatečně velká skříňka pod umyvadlo. Obklady sice byly cenově náročnější než standard, rozpočet však nebyl překročen. Nebylo třeba umisťovat obklady až do výšky dvou metrů, jak dopuručovala stavební firma. Stačilo pokrýt pouze exponované plochy. Skříňka má ergonomicky zaoblené hrany, protože je na frekventovaném místě a hrozily zde zbytečné úrazy. Oblé tvary kopíruje umyvadlo položené na desce. Žlutozelená barva obkladu „acid green“ je ukončena listelou v odstínu „water green“. Na podlaze je dlažba v dekoru dřeva. Plastové doplňky mají kontrastní fialový odstín. Na toaletě nechybí umývátko a bidetová sprcha, barevnost kopíruje koupelnu.
Chodba má žlutou výmalbu, která svou barevností do bytu přináší slunce. Svítidla ve tvaru krychle vypadají, jakoby byla přímo ve stropě.

Když viděl klient poprvé návrhy, byl potěšen barevností i materiály. Jak však vstoupil do hotového bytu, byl vyloženě nadšený. Splnily se mu totiž představy o bydlení, které nedokázal ani přesně definovat. A to je přesně prací interiérového designéra.
Návrh interiéru vypracovala Ing. Iva Bastlová DiS., interiérová designérka, Ateliér Loxo, www.loxo.cz
 
Foto: pro časopis Náš útulný byt Barakuda press
07.05.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444