Narůstá zájem o energeticky úsporné domy

Na trhu rodinných domků se citelně zvýšené pozornosti zájemců dostává nízkoenergetickým projektům. Ohled na budoucí energetickou spotřebu je dnes u těch, kdo staví nebo kupují rodinné bydlení, stále častějším požadavkem.

Přestává již také převažovat názor, že projekt na energeticky úsporný dům musí nutně zahrnovat nějaká výjimečná experimentální řešení. Významného omezení energetických ztrát lze dosáhnout při dodržení zásad, které se týkají orientace domu na pozemku, tvaru domu, použití vhodných konstrukcí a materiálů a efektivního způsobu vytápění.

Energeticky úsporná řešení navrhuje svým zákazníkům rovněž firma PROZI projekt, která nabízí kromě několika desítek typových projektů rodinných domů také zhotovení individuálních projektů s možností volby materiálu. Zkušení projektanti vám mj. poradí, jaké materiály jsou finančně nejvýhodnější při dodržení statických a požadovaných tepelně izolačních vlastností, jaké zvolit vytápění aj.

Montované domy


PROZI projekt má bohaté zkušenosti s projekty montovaných staveb na bázi dřeva, o něž u nás v posledních letech stoupá zájem. Tyto stavby splňují dostatečnou životnost, kvalitu (do projektu jsou navrhovány materiály, jejichž komponenty jsou certifikované v ČR), a nadprůměrné tepelně izolační vlastnosti (tepelný odpor konstrukce R=4,5m2 KW a více). Výhodou je malé používání mokrých procesů, které umožňuje výstavbu po celý rok, krátká doba výstavby (cca do 4 měsíců od zahájení výstavby ke kolaudaci), větší užitná plocha (při stejné zastavěné ploše až o 7% větší než u klasické zděné stavby) a zajímavá cena (průměrná cena dřevostaveb dodávaných na klíč je cca 18 000 Kč/m2 užitné plochy) + cena základové desky.



Cihlové domy

Pro bytovou výstavbu je u nás tento zdicí materiál stále nejrozšířenější. Hlavní výhodou oproti montovaným domům je akumulační schopnost a difuzní propustnost. K jiným výhodám patří možnost výstavby svépomocí a rozložení stavby i na několik let podle finančních možností stavebníka. Pro potřebné tepelně izolační vlastnosti domu doporučuje firma PROZI projekt jako nejlepší variantu cihlu pro obvodovou stěnu tloušťky 300, 365 mm a zateplení fasádní tepelnou izolací z vnější strany. Kvalitně provedený cihlový rodinný dům včetně zateplení je možné realizovat u staveb na klíč za 4500-5000kč/m3 obestavěného prostoru. U staveb prováděných svépomocí lze stavbu realizovat až o 20-30% levněji.



Ať už zvolíte některý z nabízených typových projektů nebo si necháte vypracovat projekt individální, firma PROZI zpracovává projekty od začátku ve 3D zobrazení, což umožňuje zákazníkovi dům lépe představit. Součástí každé studie i projektu je zhotovení animace.

02.02.2009 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444