Nanonátěr, který čistí vzduch

Za revoluční novinku letošního podzimu lze označit nano-nátěr FN®, který v září uvedl na trh největší český výrobce nátěrových hmot, společnost COLORLAK, a.s.

AKTIVNÍ NANO STĚNA (pro interiéry) a AKTIVNÍ NANO ŠTÍT (exteriéry) vznikly na základě výzkumu českých vědců a jsou patentovány u nás i ve světě. Výjimečnost těchto produktů spočívá ve vysoce účinném čištění vzduchu od všech organických škodlivin, jako jsou viry, bakterie, spóry, plísně, alergeny, karcinogenní látky či výfukové zplodiny.

“Produkty společnosti COLORLAK byly vždy zaměřeny na ochranu majetku a zkrášlení prostředí, v němž lidé žijí. Ale přispět k jejich zdraví i životní pohodě, to je pro nás zcela nový a povznášející úkol. Díky nanotechnologii, našim zkušenostem a obyčejnému dennímu světlu, jsme již dnes schopni všem zájemcům o čisté a zdravé bydlení nabídnout jednoduché řešení. Nano-nátěry FN se postarají téměř o vše, co je nám nepříjemné nebo nám přímo škodí. Ať už je to zápach kouře či přepálených tuků, viry, bakterie, alergeny nebo výfukové zplodiny automobilů. Velmi rádi přispějeme k tomu, aby nejen domácnosti, školy a nemocnice, ale i rušné ulice mohly být zdravější a krásnější,” uvedl Ing. Svatopluk Chalupa, CSc., předseda představenstva COLORLAK, a.s.
Energeticky nenáročná a bezporuchová čistička vzduchu

Nano-nátěr FN® obsahuje jako funkční složku nanočástice oxidu titaničitého TiO2, které pomocí fotokalatyckého procesu, likvidují organické částice v ovzduší, tím že je rozloží na vodu a oxid uhličitý (CO2). Celý proces je aktivován ultrafialovým zářením, které je přirozenou součástí denního světla. Jedná se tak o účinnou, energeticky nenáročnou a bezporuchovou čističku vzduchu, která je nekompromisní ke všem organickým částicím v ovzduší, ale absolutně bezpečná k lidem a jejich domácím mazlíčkům.

“Fotokatalytické nano-nátěry řady FN® vznikly na základě uplatnění nejnovějších poznatků v oblasti nanotechnologií. Ve spolupráci s předním odborníkem na nanotechnologie, Ing. Janem Procházkou, se nám podařilo vytvořit produkt, který nemá v Evropě žádnou konkurenci. Ostatní produkty, ve kterých je fotoaktivní TiO2 obsažena přímo ve formulaci barvy, jsou totiž podstatně méně účinné. Podle typu aplikace nejméně 10 až 20krát méně účinné,“ upřesnil Ing. Zdeněk Tůma, vedoucí strategických projektů společnosti COLORLAK, a.s.

“Pro představu, pouhá půlhodina stačí k tomu, aby se zakouřená místnost běžných rozměrů (ošetřená nátěrem FN®), zbavila cigaretového kouře a zápachu,” dodal.
Nanočástice oxidu titaničitého jsou zdravotně zcela nezávadné. Lidstvo s nimi žije téměř 100 let a je vystaveno jejich vlivu všude v okolí. Jsou součástí pigmentu titanové běloby, tedy například bílých i řady dalších interiérových a exteriérových barev či plastů. Naleznete je rovněž v potravinách pod označením E171, tedy například ve šlehačce ve spreji či bílém pečivu, zubní pastě, jogurtech, bonbónech, lécích ve formě potahovaných tablet, kosmetických přípravcích (opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem) a dalších.

Nátěry FN® (AKTIVNÍ NANO STĚNA, AKTIVNÍ NANO ŠTÍT)

Jedná se o vodné suspenze fotoaktivního oxidu titaničitého a anorganických pojiv. Po nanesení a zaschnutí tvoří vrstvu o síle 0,005 mm, která rozkládá všechny organické částice (karcinogeny, molekuly pachu, viry, bakterie, výpary z umělých hmot apod.) primárně na vodu a oxid uhličitý. Nátěrem ošetřený povrch je v podstatě samočistící. Mezi další vlastnosti nátěru FN® patří například vysoká odolnost proti grafitti. "Umělec" spotřebuje na svůj výtvor 3x více barvy, kterou lze navíc z povrchu snadněji odstranit. Hlavní využití naleznou nátěry FN® v interiérech při čištění vzduchu a tvorbě sanitárního prostředí, ale také v exteriérech při ochraně fasád a čištění okolního vzduchu.

Další informace a seznam distribučních míst naleznete na webu

www.aktivnistena.cz a www.aktivnistit.cz
22.11.2010 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444