Nadčasový design Josefa Hoffmanna

Expozice v rodném domě slavného architekta

V Brtnici u Jihlavy byl nedávno znovu zpřístupněn veřejnosti rodný dům architekta Josefa Hoffmanna (1870-1956), nejslavnějšího představitele vídeňské secese a tvůrce moderního designu.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Návštěvníci zde mohou mj. zhlédnout výstavu, která představí realizace jeho návrhů nábytku, interiérového vybavení a předmětů denní potřeby. Mnohé z nich navrhoval pro Wiener Werkstätte, dílnu, kterou založil v roce 1903 s malířem, grafikem a designérem Kolomanem Moserem jako prostor pro tvůrčí spolupráci umělců a řemeslníků.
Významné současné rakouské firmy Backhausen exquisite Wohntextilien, J.& L. Lobmeyer, Sklářský ateliér Peter Rath Kamenický Šenov, sklářská huť Zalto, Wittmann Möbelwerkstätte, Österreichische Werkstätten, Porzellanmanufaktur Augarten a WOKA Lamps Vienna podle Hoffmannových návrhů dodnes s úspěchem vyrábějí nábytek, textilie s typickým čtvercovým či pruhovaným dekorem, umělecké a stolní sklo, keramiku, porcelán a osvětlovací tělesa. Ve spolupráci se jmenovanými společnostmi vznikla v Brtnici unikátní expozice, která připomíná všestrannost i nadčasovou hodnotu Hoffmannova díla.
Hoffmann se po studiích na brněnské státní průmyslové škole stal ve Vídni žákem Otty Wagnera, díky stipendiu měl možnost studovat také v Itálii. Patřil k zakladatelským osobnostem spolku Secession. K jeho nejslavnějším pracím patřil interiér pro pařížskou světovou výstavu z roku 1900, sanatorium v Purkesdorfu, dům Primavesi ve Vídni a bezesporu "secesní skvost" - palác Stoclet v Bruselu s nákladnými interiéry a slavnými mozaikami od Gustava Klimta. Hoffmann byl architektem mnoha účelových staveb, vil a obytných domů nebo jejich přestaveb, některé jeho projekty byly uskutečněny také v Čechách (dům pro hosty huti Poldi v Kladně, vesnické sídlo rodiny Primavesi v Koutech nad Desnou, vila Primavesi v Olomouci, prodejna Wiener Werkstätte v Karlových Varech aj.).
Dům v Brtnici, kde se narodil, vlastnila jeho rodina po dvě stě let. Původně gotická stavba prošla renesančními a barokními přestavbami. Některé změny exteriéru provedl Josef Hoffmann v roce 1934. Už v prvním desetiletí 20. století zde ale podnikl osobité úpravy ve výzdobě interiérů, z nichž některé byly nyní rekonstruovány. Své rodiště navštěvoval pravidelně až do roku 1945.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
I když se nepodařilo podle původního plánu realizovat expozici, která by zachytila osobnost a dílo slavného rodáka ve větší šíři, současná výstava, která představuje Hoffmannovo designérské dílo, stojí rozhodně za zhlédnutí. Město Brtnice na ní spolupracovalo s Rakouským kulturním fórem, Design centrem ČR, Uměleckoprůmyslovým museem v Praze a Národním technickým muzeem. Otevřena bude až do března příštího roku.
Fotografie: architekt Josef Hoffmann, rodný dům v Brtnici, palác Stoclet Brusel, lampa z produkce firmy WOKA - design J.Hoffmann.
22.06.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444