Nabývání nemovitostí na území ČR cizozemci

Otázka: Nabízím zemědělskou usedlost k pronájmu a chtěla bych se zeptat, jestli se cizinec (Francouz) má právo stát v Čechách vlastníkem této starší stavby, a co k tomu musí splňovat za podmínky a předlozit za papíry?

Odpověd: Problematiku nabývání nemovitostí na území ČR cizozemci řeší devizový zákon (zákon č. 219/1995 Sb. v platném znění). Ten v § 17 dále rozlišuje, zda se jedná o pozemky, které tvoří zemědělský půdní fond nebo do něj náleží, a pozemky určené k plnění funkcí lesa (dále jen zemědělské pozemky), nebo o ostatní nemovitosti.

Zemědělské pozemky může podle tohoto ustanovení zákona nabýt mimo jiné cizozemec s průkazem o povolení k pobytu pro státního příslušníka členského státu Evropských společenství (kterým státní příslušník Francie bezpochyby je), pokud je evidován v evidenci zemědělských podnikatelů u příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností v tuzemsku, a jehož trvalý pobyt je alespoň 3 roky nebo pokud tyto zemědělské pozemky tvoří jeden funkční celek s nemovitou stavbou v jeho vlastnictví.

K nabytí ostatních nemovitostí, tedy mimo jiné i staveb, tvořících původní zemědělskou usedlost, stačí cizozemci, který je státním příslušníkem členského státu Evropských společenství, aby byl držitelem průkazu o povolení k pobytu v tuzemsku. Zde stačí i povolení k přechodnému pobytu, které je možno získat např. na základě nájemní smlouvy.
13.06.2006

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444