Pro světlezelené pekingské zelí (Brassica pekinensis), botanicky brukev pekingská, které se zabydlelo jak v našich kuchyních, tak v našich zahrádkách, platí, že nejspolehlivější kultura je z červencových výsevů. Rostlina rychle klíčí, doporučuje se výsev až ve druhé červencové dekádě. Termín výsevu na počátku léta je vhodnější již proto, že hlávkové typy rády vybíhají do květu, není-li při jarním výsevu alespoň po dobu prvních tří týdnů minimální teplota nejméně 20 °C. Vysévá se na trvalé stanoviště, kde by rostliny měly být od sebe vzdáleny 30 cm. Důležitá je dostatečná zálivka během celého růstového období. Pekingské zelí dozrává za osm až deset týdnů a sklízet je můžeme v různých fázích vývoje. Upravuje se syrové, kysané i vařené.
Saláty nemají velkou energetickou hodnotou, obsahují ale velké množství vlákniny, antioxidanty, vitaminy B1 a B 6, kyselinu listovou, různé množství vitaminů K, C, A, E a důležité minerály jako jsou vápník, železo, hořčík, draslík i zinek.
Špenát je jedním z největších zdrojů vitaminu B, kyseliny listové a karotenoidů, které chrání oči před makulární degenerací související s věkem. Obsahuje vysokou koncentraci vitaminu K, je také zdrojem draslíku a hořčíku.
Chřestový (řapíkatý) mangold může mít listy až 45 cm dlouhé a 15 cm široké. Střední žilky listů, které přecházejí v řapík, mohou mít bílou, krémovou, růžovou nebo červenou barvu. Řapíky připravujeme podobně jako chřest nebo květák.
Listový mangold neboli cvikla vytváří menší rostliny s dlouhými zelenými řapíky a v kuchyni jej připravujeme jako špenát.
Jak lze připravit mangold? Především rychle. Pod tekoucí vodou operte listy, na tři minuty je hoďte do horké vody, vytáhněte, nechte okapat, ostrým nožem nakrájejte na tenké proužky, dejte na pánev s trochou rozpuštěného másla (naběhnutá cibulka může, ale nemusí být) – a je hotovo. Dál nechť si každý pokrm dotvoří sám.
Bulgur s mangoldem a rajčaty