Na trendy bez věštecké koule

Mixology

Mixology

Na přednášce o světových trendech v interiéru, která proběhla v rámci veletrhu For Interior, nás zaujala řada podnětných informací.

Petr Tschakert, ředitel Institutu bytového designu, hovořil o barvách roku. Zajímavé bylo, že loňská barva podle Akzo Nobel – modro zelená se letos stále držela i na milánském salonu. Letošní barvou dle této nadnárodní značky je „Cooper orange“ tedy měděná, kterou můžeme velmi často vidět spíše na doplňcích než ve velké ploše. Druhým světovým lídrem v určování barevnosti je značka Pantone, ta letos vyhlásila barvou roku odstín „marsala“ – barvu dezertního sicilského vína. „Zajímavé je, že obě letošní barvy jsou velmi teplé a navozují útulnost", dodala designérka Iva Bastlová, druhá přednášející.

 
Jak to bude příští sezónu? Na to nám bylo také odpovězeno. Barvou roku 2016 dle Akzo Nobelu se stává „zlatá okrová“. Že by reakce na konec ekonomické krize?
„Barvy roku nikdo nevěští a neurčuje je dle rozmaru či věštecké koule, na jejich definování probíhají sofistikované výzkumy. Ty zjišťují, jaké barvy se nám už nelíbí, jaké ještě jsme ochotni tolerovat, a které budou našimi favority,“ dodává Petr Tschakert.

V druhé části se ujala slova Iva Bastlová, která se zaměřila na trendy v oblasti textilu a tapet. Ty jsou vždy prezentovány začátkem roku na frankfurtském veletrhu Heimtextil. Letos byly předními designéry definovány směry: Sensory (neutrální a jemné barvy i vzory), Mixology (stly plný sytých barev a kombinací, častá je zde inspirace africkým etnem), Discovery (barevnost od černé a fialové až k šedé, kde hrají prim povrchy a struktury) a Memory (styl v duchu retra a nostalgie, plný zastřených odstínů a pitoreskních vzorů).

Koho zajímá, jaké trendy budou k vidění v lednu 2016, i ten našel na přednášce odpověď. Na Heimtextilu se v hale trendů představí styl Protect, kde hrají hru barvy dne a noci. Dále bude k vidění Energise, plný sytých výrazných barev a digitálních technologií. Třetím stylem je Nourish, zaměřený na barvy z přírody a návratu k ní. Posledním trend, který veletrh Heimtextil v lednu představí, je Enrich, kde zazáří zlatá barva. Pojítko mezi barvou roku 2016 není asi náhoda!
Na závěr proběhla ukázka těch nejzajímavějších letošních novinek od předních světových výrobců jako je Moroso, Cappellini či Zanotta a mnoha dalších…

Prostě a jednoduše, byla to hodina a půl nabitá informacemi a návštěvníci odcházeli s úsměvem a plni podnětů. Dotazů a reakcí bylo více, než přednášející čekali, a tak se rozhodli zařadit do programu kurzů téma „Jak vytvořit trendový interiér“

http://www.institut-bytoveho-designu.cz/cs/jak-vytvorit-trendovy-interier-od-13-00-hod/

Text: Jana Kosová
Foto: Akzo Nobel, Pantone, Frankfurt Messe Theme Park
12.11.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444