Na komínu nešetřete, ale ani zbytečně neutrácejte

 

Rozhodujete se pro nový komín? Tak už jistě víte, že není komín jako komín a že komín není komínový systém. Na co tedy při výběru myslet? Především na maximální funkčnost, bezpečnost a taky na dlouhou životnost. A právě s ohledem na tato kritéria ze zkušeností lidí vyplývá, že se vyplatí originál.

Na komín je třeba myslet již před začátkem stavby domu. Měli byste vědět, jaký průměr komína je pro vás vhodný, jak musí být komín vysoký, pro jaká paliva se ten který komín hodí, či zda je lepší komín univerzální. A nemáte-li čas si na vše důkladně odpovědět, oslovte odborníka na slovo vzatého, jehož rady by vám měl každý dobrý výrobce či prodejce nabídnout. Profesionála je lepší vyhledat i v případě, když si nejste jistí, zda váš starý komín potřebuje jen opravit či rovnou zbourat. I když vypadá rekonstrukce náročně, dnešní technologický vývoj nabízí možnosti, jak rychle a bez problémů zvládnout i tu. V každém případě platí, že vaše bezpečí je na prvním místě.

Komín vs. komínový systém
Přední výrobci komínů nabízejí stále častěji komínové systémy. Proč? Protože systém od jednoho výrobce je propracovaným celkem se zárukou dobrého tahu, všechny komponenty jsou originální, takže se nemusíte bát o jejich kvalitu a dlouhou životnost. Stavebnicový systém pak umožňuje rychlou a přesnou montáž, a tedy i minimální podíl na následné údržbě. Dnešek ve výstavbě komínů zkrátka patří systémům. Čím je komínový systém propracovanější, tím lépe komín funguje, a tím je i bezpečnější.

Dynamický vývoj technologie i spotřebičů naopak už dnes nepřeje komínům z pálených cihel. Účinnost dnešních kamen je mnohem vyšší, než tomu bývalo dřív. Kouř, který opouští sopouch a uniká ven, odevzdal maximum svého tepla v interiéru, je chladnější. Takže nejen z důvodu požární bezpečnosti, ale i kvůli sedimentům, které se tvoří v tělese komína, je klasický komín z cihel nevhodný.

Nový komínový systém BUILD UP®
Komínový systém nabízí na našem trhu několik společností. Ty je však většinou jenom staví z dovážených komponentů. Ne tak česká firma BUILDING SP představující novinku BUILD UP® - komínový systém, který je výsledkem její mnohaleté zkušenosti s výrobou betonových prefabrikátů, které navíc vyrábí u nás jedinečnou technologií na elektrickém vibrolisu. Vlastní, a k tomu ještě šetrná výroba všech hlavních prvků komínového systému je tak jednou z jeho předností.

Komínový systém BUILD UP® je moderní třísložkový jednoprůduchový komínový systém určený pro všechny druhy paliv a spotřebičů. Jeho součástí jsou plášťové komínové tvárnice z liaporbetonu zaručující výborné tepelně izolační vlastnosti, pevné keramické komínové vložky vyznačující se odolností proti kyselým kondenzátům a vyhoření sazí a tepelná izolace – kamenná vlna.

Díky vynikajícím vlastnostem použitých materiálů lze BUILD UP® využít na všech standardních stavbách či jejich rekonstrukcích. K dalším jeho výhodám patří možnost variabilního řešení nadstřešní části – vybrat si můžete buď nadstřešní prstenec v cihlové či šedé barvě s možností další barevné úpravy nebo levnější variantu, kdy je i nadstřešní část postavena z komínových tvárnic.

Komínový systém BUILD UP® je certifikovaný akreditovanou zkušební laboratoří Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p.

Dobrytah.cz
Komínový systém BUILD UP® má kromě dobrého tahu i dobrytah.cz. Na novém webu lze najít všechny potřebné informace o komínech, výkresy, schemata, video obsahující podrobný montážní návod a také moderní e-shop, který by měl plně nahradit přímý prodej.

Kromě prodeje nabízí BUILDING SP i montáž, ke které obdržíte revizní zprávu v hodnotě 1 500,- zdarma. Zajištěna je i doprava zdarma kamkoli po ČR, sledování zásilky, platba kartou či na splátky přes CETELEM, a to až na rok bez navýšení, bezplatná infolinka či příspěvek 500,- na vyčištění komína po jeho ročním užívání.

S BUILD UP® přispějete i na dobrou věc – z každého prodaného komína jde 50,- do sbírky Pomozte dětem.

Komín, strážce domova
Ať už se nakonec rozhodnete pro komín nebo komínový systém, nesnažte se na něm za každou cenu ušetřit. Nekvalitní komín může zapříčinit řadu komplikací, které mohou způsobit v nejlepším případě oddálení kolaudace, v horším případě hrozí požár či otrava spalinami. Kvalitu a bezpečnost výrobku zaručuje certifikace (značka CE), kterou musejí mít například všechny u nás prodávané univerzální komínové systémy s keramickou vložkou. Značku najdete buď přímo na výrobku nebo v průvodní dokumentaci. Ani u kvalitního komínu však nepodceňujte pravidelné revize a čištění.
22.09.2010

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444