Na co myslet při výběru dětské židle pro předškoláka?

Rostoucí židle dítěti vydrží až do jeho nástupu na střední školu. Pokud i vy přemýšlíte, že svému dítěti ve věku 4–7 let pořídíte praktickou rostoucí židli pro zdravé sezení, poradíme vám, na co si při výběru židle dát pozor.

Kdy je vhodné židli koupit?

Dítě se rychle vyvíjí. Již ve věku 3–4 let má tendenci sedět jako starší a může tak mít vlastní židli a stůl. Je dobře, když si dítě na nové sezení přivyká dříve, než zasedne do školních lavic. Ještě před zahájením školní docházky tak získá předpoklad, že bude sedět správně. Kvalitní rostoucí židle dítěti vydrží minimálně až do nástupu na střední školu, takže se nakonec vyplatí i finančně.

Jakou zvolit výšku sezení?

Potřebná výška sezení se odvíjí od výšky postavy a základního ergonomického požadavku, aby dítě mělo při sezení svá chodidla celou plochou pevně na podlaze a kolena přitom svírala úhel cca 90 stupňů. Například dítě vysoké 119 cm potřebuje výšku sezení max. 35 cm. Maximální výška sezení 46 cm stačí pak až do dospělosti pro všechny výšky postavy. Zvláštním požadavkem může být potřeba sezení u vysoké stolové desky, která se nedá nastavovat. Zde je pak nutno požadovat nejen vyšší výšku sezení, ale nouzově i nastavitelnou oporu nohou, aby se dítě alespoň o tu mohlo chodidly opřít – viz obrázek takové židle: 

Židle Actikid 2428 a Freaky 2436 s vyšším pístem a kruhovou oporou nohou 

Jaký vybrat tvar a výšku opěrky zad?

Nejdůležitější je, aby opěrka zad byla prohnuta dopředu spíše vertikálně, a to hlavně v oblasti bederní páteře, kde je opora zad nejdůležitější. Horní část opěrky nesmí tlačit záda dopředu, aby nedocházelo k zakulacování zad.

Ukázka židle Actikid 2428 A2 s ergonomicky tvarovanou opěrkou zad 

Jaká pojezdová kolečka?

Židli s kolečky, nebo kluzáky? „Různé úvahy v praxi jsou často složité, a proto ke zjednodušení doporučuji vůbec se tzv. kluzáky nezabývat. Kluzáky dělají celou židli nefunkční z hlediska jejího snadného přisouvání a odsouvání samotným sedícím ke stolové desce a od ní. Vždy volte pojezdová kolečka“,  radí Ing. Robert Matuschka ze společnosti Mayer CZ. Kolečka vybírejte nejlépe univerzální. Nemusíte řešit, zda bude stát židle na koberci nebo plovoucí podlaze.

Vhodná jsou kolečka s tzv. automatickou brzdou, která se při odtížení sama zabrzdí a snižují tak riziko „podjetí“ židle a následného úrazu. Kolečka opatřena automatickou brzdou také neumožňují používat židli jako pojízdnou hračku, která může nárazem poškodit cokoliv v dětském pokoji.

Pro příliš aktivní dítě se hodí židle, která nemá sedák na volně otočném pístu, nebo lze zvolit píst tzv. neotáčivý, kdy je funkce nastavování výšky plně zachována.

Židle Actikid s neotočným pístem a židle MyPony bez pístu pro omezení volnosti otáčení 

Jak poznat kvalitní čalounění

Z toho, jestli čalounění bude po několika letech používání vypadat skoro jako nové, nebo bude opotřebované, ušpiněné a potrhané, nelze vinit děti. Příčinou je špatná volba čalounění.

Jak vybírat vhodné čalounění:

  • Složení potahu by nemělo být z organických materiálů, jako je vlna, bavlna apod., ale výhradně z umělých vláken typu polyester, polyamid, polyacryl apod. Tato vlákna jsou stálejší a odolnější.
  • otěruvzdornost potahu by měla být nejméně 70.000 cyklů Martindale (obecná zkušební metoda, údaj naleznete ve vzorkovníku potahu)
  • potah by vždy měl mít úpravu proti znečištění, aby se špína nedokázala v potahu zachytit. V praxi se používají různé teflonové úpravy pouze povrchu potahu, ale to nestačí, protože dlouhodobě účinná je pouze ochrana celého vlákna až do hloubky potahu. Pouhá povrchová ochrana není dostatečná, protože ta moc dlouho nevydrží a špína se začne zachytávat.
  • Je třeba zjistit, jak dlouhá je záruka na výrobek, zda se vztahuje i na čalounění a zda zašpinění a potrhání nejsou ze záruky jako běžné opotřebení vyjmuty. (Je třeba si přečíst záruční podmínky, komentář prodavače nemusí být správný.) Záruka např. 5 let svědčí o sebejistotě výrobce a potah bude zřejmě kvalitní.

Jak se vyvarovat nekvalitních výrobků

Zejména při nízké ceně židle lze očekávat problémy s kvalitou. „Doporučuji zkontrolovat, zda pěnové díly na sedáku nejsou moc měkké, protože se může jednat o levnou pěnu, která brzy slehne a prosedí se až na nosný tvrdý podklad. Balení a detaily provedení jsou také určitým signálem o kvalitě zpracování,“ radí Ing. Robert Matuschka.

Pro rostoucí nábytek je kvalita nutná, protože se jedná o výrobek s předpokladem používání cca 10 let. Záruka 5 let je dnes běžná na trhu, pozor však na omezení záruky např. na čalounění. Zde je největší riziko opotřebení! Velkou výhodou je, pokud lze židli kombinovat s nábytkem, jako je psací stůl, pojízdný kontejner a další doplňky. Možnost doplňování ve stejných barvách koster, stejných dekorech desek a stejných potahových materiálech je výhodná a zvýrazňuje tak celkový dojem celé sestavy v dětském pokoji.

Doporučení:

Výše uvedeným doporučením vyhovuje např. sortiment českého výrobce MAYER CZ, který v německé licenci již dlouhodobě vyrábí ucelený sortiment dětských židlí a psacích stolů. Největší předností je nabídka čalounění v tzv. Aquacleanech, které jsou velmi odolné proti znečištění a dlouhodobě vypadají dobře. Taková čalounění jsou sice technologicky náročná, ale firma MAYER CZ je zvládá velmi dobře. Nejúspěšnějším modelem rostoucí židle je židle Actikid 2428, o kterou je díky kvalitnímu provedení dlouhodobě velký zájem i přesto, že se na trhu objevila řada napodobenin.

08.06.2015 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • Cech čalouníků a dekoratérů

    Cech čalouníků a dekoratérů sdružuje výrobce čalouněného nábytku i jiných čalouněných výrobků a dekorací, dodavatele, prodejce, autorizované osoby a odborné školy všech stupňů.

  • Mayer CZ, spol. s r. o.

    Výrobce rostoucích židlí a rostoucích stolů do dětských pokojů je na českém trhu již 28 let a zaměřuje se na ergonomicky zdravé sezení pro předškoláky, školáky a studenty .


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444