Mýty a fakta o podlahovém vytápění

Pokud stavíte nebo o novém bydlení alespoň uvažujete, vyvstává hned od začátku mnoho otázek. Jakou zvolit barvu fasády? Jak bude vypadat zahrada? Pořídíme si bazén? Jaký vybrat nábytek? Otázek je mnoho, avšak většina z nich může počkat… Abychom mohli začít stavět, je nutné rozmyslet si otázky „základní“. Z čeho budeme stavět? Bude to dřevostavba, nebo zděný dům? Na tom bude záviset vše ostatní. Například i volba topení.

Trend vytápění soukromých a veřejných budov se jednoznačně ubírá směrem k moderním, celoplošným vytápěním a k využívání alternativních zdrojů energie, jako jsou například tepelná čerpadla. To má mnoho dobrých důvodů. Důležitými kritérii rozhodování nejsou pouze komfort bydlení a zdraví, ale pro podlahové vytápění hovoří také mnoho dalších věcí. Vzhledem k nižším teplotám otopné vody v porovnání s otopnými tělesy je právě kombinace s alternativními zdroji energie velmi efektivní. Přesto však o podlahovém topení koluje mnoho polopravd a nepřesných informací, kvůli kterým může být některými lidmi odsuzováno.

Mýtus č. 1: Topení podlahou je nezdravé

Mnoho lidí se domnívá, že podlahové vytápění je nezdravé a že teplo od nohou má špatný vliv na kloubní aparát. Tato domněnka je samozřejmě chybná, záleží pouze na jeho správném navržení. Pokud je podlahové topení správně navrženo, naše klouby nijak nezatěžuje. Mohlo by k tomu docházet v případě, že by bylo nastaveno na vysoké teploty. Vzhledem k ideálnímu rozložení teplot z hlediska teplotní fyziologie to však není nutné. Teplota u podlahy se pohybuje kolem 22 °C a ve výšce 180 cm potom budeme mít málo přes 20 °C (viz graf). Křivka průběhu teploty podlahového topení se tak téměř shoduje s křivkou ideálního průběhu teplot. Tento fakt nám navíc umožňuje ušetřit na nákladech na topení až 13 %, neboť nepřetápíme prostor u stropu, ale teplo je přesně tam, kde je třeba, tedy v prostoru, kde se pohybujeme. Takové prostředí se pro člověka jeví jako velmi komfortní již při pokojové teplotě 20 °C.

Mýtus č. 2: Nadměrná prašnost

Problém nadměrného víření prachu je naopak spíše problémem ostatních druhů vytápění, kde je hodnota podílu předávání tepla sáláním podstatně nižší (topná tělesa 10 % a konvektory 0 %). Převládá u nich totiž předávání tepla prouděním, což má za následek víření prachu v objektu. U podlahového topení je podíl sálavé složky cca 55 %.

Mýtus č. 3: U podlahového topení nemám možnost regulovat teplotu jednotlivých místností

Regulace teploty v místnostech je u podlahového topení naprostou samozřejmostí. Na termostatu (regulátoru prostorové teploty) pohodlně nastavíme požadovanou teplotu v místnosti, o ostatní se již postará rozdělovač podlahového topení, který dostane signál právě od termostatu.

Mýtus č. 4: Podlahové topení není vhodné pro dřevostavby

Omyl. Pouze není možné podlahové topení v tomto případě betonovat, je totiž nutné zamezit všem mokrým procesům. Pro dřevostavby byl tedy firmou SCHÜTZ vyvinut systém tzv. suché pokládky, kde jsou použity speciální teplorozvodné moduly a topení je následně kryto fólií a sádrovláknitými deskami.

Mýtus č. 5: Pro CENU podlahového topení si musím nechat zpracovat složitý návrh

Běžně návrh pro výpočet skutečně nutný je a nakonec stejně bude nutné jej tak jako tak zpracovat. Pro usnadnění byl ale vytvořen kalkulátor, který je schopen spočítat orientační cenu na základě několika základních údajů o objektu. Vyzkoušejte ho zde.
27.06.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444