Můžeme odstoupit od smlouvy?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. S přítelem jsme si našli krásný dům ke koupi a hned jsme zavolali. Sjednali jsme si schůzku s makléřem, šli se na dům podívat a řekli jsme, že do toho půjdeme. Dali jsme rezervační poplatek 30 000 Kč a nechali jsme makléře, aby nám zařídil hypotéku. Jenže už se to táhne 2. měsíc a stále nic nevíme a hlavně nám věčně snižuje částku, kterou jsme chtěli půjčit. Tak bych měla prosím dotaz, jestli bychom mohli od této smlouvy odstoupit nebo jestli s tim bude nějaký problém? Moc děkuji za odpověď. Čtenářka Simona.

Na dotaz odpovídá pan Pavel Velebil, společník TIDE REALITY s.r.o.

Dobrý den, jestliže jste si rezervační smlouvu nepřečetli při podpisu, je potřeba, abyste si ji přečetli alespoň nyní. Jiným způsobem lze odstoupit od rezervační smlouvy uzavřené s majitelem nemovitosti a jinak od rezervační smlouvy uzavřené jen s realitní kanceláří. Doporučil bych ale zároveň zkonzultovat Vaše možnosti získat hypotéku s poradcem specializovaným na hypotéky (celostátně působí např. Golem Finance, Fincentrum nebo Hypocentrum Modré pyramidy). Tak získáte informace z první ruky, hypoteční poradce Vám ukáže výpočet a na základě vašich společných příjmů (pokud chcete kupovat společně) vám i sdělí částku, kterou si můžete půjčit a vysvětlí celý proces. Předloží vám také několik nabídek od různých bank a pomůže vám vybrat tu nejlepší. Je tedy možné, že s pomocí hypotečního poradce se Vám podaří hypotéku získat a koupi nemovitosti dokončit. Jak jsem pochopil, realitní makléř, který vám "zařizuje hypotéku", vám podrobnosti nesděluje, což je chyba na jeho straně. Ale i vy sami se musíte o celou věc více zajímat. A pokud Vám neposkytuje informace daný makléř, kontaktujte přímo ředitele nebo jednatele realitní kanceláře, pro kterou tento makléř pracuje.

Pavel Velebil TIDE REALITY s.r.o.
20.12.2016 | redakce Bydlení.cz
  • TIDE REALITY spol. s r.o.

    Hledáte partnera, který bude vaším konzultantem i výkonným prodejcem? Prodej a marketing developerských projektů je jedním z pilířů naší činnosti. Stavíme na předešlých zkušenostech, ale přitom se neustále učíme novým věcem.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444