Mrkvový dort

Chcete překvapit své nejmilejší narozeninovým dortem? Nechce se vám do pečení klasického korpusu s máslovým krémem? Vyzkoušejte mrkvový dort! Je vláčný a přitom křehký, rychlý a jednoduchý. Každý, komu dort nabídnete, se nejprve zarazí nad jeho názvem a pak se vás zeptá, jestli ještě nemáte na přidání. Teprve až ho vyzkoušíte, pochopíte, proč je v zahraničí tento „carrot cake" tak oblíbený. Recept soutěží o kuchařku Zdeňka Pohlreicha.

Ingredience

5 vajíček

200 g třtinového cukru + vanilkový cukr, (vanilková esence)

šťáva a kůra z jednoho citronu
500 g strouhané mrkve
150 g nahrubo rozdrcených vlašských ořechů
300 ml slunečnicového oleje
200 g hladké mouky (možno i celozrnné)
20 g jedlé sody
špetka soli
trochu skořice


krém:
150 g másla
100 g cukru + vanilkový cukr
3 měkké tvarohy v kostce (3x 250 g) šlehačka

 



Příprava korpusu
Celá vajíčka dohusta ušlehejte s cukrem. Pak přidejte šťávu z jednoho velkého vymačkaného citronu a citronovou kůru. Do směsi zamíchejte nastrouhanou mrkev, nahrubo rozdrcené vlašské ořechy a olej. Ve vedlejší misce prosejte mouku s jedlou sodou, solí, skořicí a nakonec obě směsi spojte dohromady. Celý obsah vlijte do kulaté dortové formy (doporučuji průměr 26 cm), kterou jste si předem vymazali máslem. Pokud máte kvalitní formu, nemusíte ji vysypávat. V opačném případě doporučuji strouhanku nebo kokos.

Dort vložte do předem vyhřáté trouby na 170°C. Pečte asi 50 minut. Jestli je dort upečený bezpečně poznáte, když do něj píchnete špejlí. Pokud na ní nic neulpí, máte upečeno.
Příprava krému
Máslo nechejte změknout při pokojové teplotě a ušlehejte s cukrem. Přidejte tvaroh a nakonec jemně vmíchejte nahusto ušlehanou šlehačku.

Dort rozkrojte podél. Dovnitř dejte větší polovinu krému a zbytek na vrchní korpus a boky. Uhlaďte a ozdobte podle libosti. Dort můžete posypat sekanými mandlemi, vlašskými ořechy, z marcipánu a barviva vyrobte malé mrkvičky nebo dort ozdobte jako já. Jednoduše kvítky orchideje. 
 

Autor: Nina Ferdová 

bydlinekPošlete nám i vy recept na jídlo, které vám připomíná léto
V soutěži Léto na talíři můžete vyhrát kuchařku Zdeňka Pohlreicha.

Vyzkoušejte také další recepty z mrkve. Spolu s dalšími poznatky o této rozšířené zelenině je najdete v tomto článku:
Mrkev na talíři

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444