Ingredience 5 vajíček 200 g třtinového cukru + vanilkový cukr, (vanilková esence) šťáva a kůra z jednoho citronu |
Příprava korpusu Celá vajíčka dohusta ušlehejte s cukrem. Pak přidejte šťávu z jednoho velkého vymačkaného citronu a citronovou kůru. Do směsi zamíchejte nastrouhanou mrkev, nahrubo rozdrcené vlašské ořechy a olej. Ve vedlejší misce prosejte mouku s jedlou sodou, solí, skořicí a nakonec obě směsi spojte dohromady. Celý obsah vlijte do kulaté dortové formy (doporučuji průměr 26 cm), kterou jste si předem vymazali máslem. Pokud máte kvalitní formu, nemusíte ji vysypávat. V opačném případě doporučuji strouhanku nebo kokos. Dort vložte do předem vyhřáté trouby na 170°C. Pečte asi 50 minut. Jestli je dort upečený bezpečně poznáte, když do něj píchnete špejlí. Pokud na ní nic neulpí, máte upečeno. |
Máslo nechejte změknout při pokojové teplotě a ušlehejte s cukrem. Přidejte tvaroh a nakonec jemně vmíchejte nahusto ušlehanou šlehačku.
Dort rozkrojte podél. Dovnitř dejte větší polovinu krému a zbytek na vrchní korpus a boky. Uhlaďte a ozdobte podle libosti. Dort můžete posypat sekanými mandlemi, vlašskými ořechy, z marcipánu a barviva vyrobte malé mrkvičky nebo dort ozdobte jako já. Jednoduše kvítky orchideje.
Autor: Nina Ferdová
V soutěži Léto na talíři můžete vyhrát kuchařku Zdeňka Pohlreicha.
Vyzkoušejte také další recepty z mrkve. Spolu s dalšími poznatky o této rozšířené zelenině je najdete v tomto článku:
Mrkev na talíři