Možnosti aplikace recyklovatelných materiálů ve stavebnictví 1.

střešní krytina Eureko

střešní krytina Eureko

Tento článek je úvodem cyklu, který bude věnován výhradně výrobkům z druhotných surovin. Jejich možnosti využití si ukážeme na srovnání s tradičními materiály, upozorníme na možné nedostatky a vady. Cyklus rovněž nabídne cenová srovnání a konkrétní příklady z praxe.

Naší snahou je podat ucelené informace o těchto výrobcích, vyvrátit některé nepravdy a přispět ke zvýšení uplatnění těchto materiálů ve stavebnictví. Ne však za každou cenu a všude, ale jen v opodstatněných případech a jen tehdy, jedná-li se o skutečně kvalitní a prověřené výrobky. Mnohdy totiž zbývá výrobcům ještě hodně práce s dořešením a doladěním nedostatků.

Aplikace materiálů z druhotných surovin do stavebnictví obecně je velmi aktuální a diskutované téma. Na odpadové hospodářství jsou kladeny stále vyšší nároky, ať už to souvisí s legislativními předpisy EU, nebo s celosvětovým trendem ekologičtějšího přístupu k naší planetě.

V odborné literatuře a v související legislativě jsou nejčastěji citovány pojmy:

Druhotné suroviny


Definice druhotné suroviny je uvedena v normě ČSN 83 8001 Názvosloví odpadů [2]. Surovina nebo materiál získaný z odpadu, který je způsobilý k dalšímu hospodářskému nebo jinému využití, který přitom zůstává odpadem až do dalšího zpracování.

Materiály z druhotných surovin


Zákon č. 185/2001, Sb. o odpadech tento pojem definuje takto:
Náhrada prvotních surovin látkami získanými z odpadů, které lze považovat za druhotné suroviny, nebo využití látkových vlastností odpadů k původnímu účelu nebo k jiným účelům, s výjimkou bezprostředního získání energie [3].


Trvale udržitelný rozvoj ve stavebnictví

 

Trvale udržitelný rozvoj je stav, kdy míra čerpání zdrojů nepřesahuje míru jejich vytváření. Z tohoto hlediska je v tomto procesu stavebnictví významným prvkem, vyznačujícím se širokou paletou zásahů do oblasti životního prostředí.
(v tis. tun)

 

   Celkem

v tom odpady

nebezpečné

 

ostatní

Index

2006/2005

Podniková produkce odpadů   21 264 1290
19 974
98
z toho:
oddíl OKEĆ
    
odpad ze zemědělství a lesnictví
01-02 315 5
310 68
odpad z dolování a těžby
10-14 472 24
447
73
průmyslový odpad
15-37 6 866
694
6 172
114

odpad z energetiky

(mimo radioaktivního)

40
2 075
33
2 043
90
odpad ze stavebnictví
45 8 380
93
8 286 92
odpad z dopravy
60
329
19
310
117

odpad z odstraňování odpadních vod,

pevného odpadu a čištění měst

90

1 218

374 844 106
Odpad z obcí
  3 363
17
3 346
106
z toho:      
komunání odpad
  3 039
8
3 031
103
Celková produkce odpadů
  24 627
1 307
23 320
99

Tab. 1 Produkce odpadů podle vybraných oddílů OKEĆ v roce 20O6 [1]

 

Z tabulky 1 je patrné, že stavebnictví produkuje přibližně jednu třetinu z celkové produkce odpadů. Pouze 1% představuje odpad nebezpečný. Potenciál recyklace stavebního odpadu je tedy vysoký. Navíc ve stavebním odvětví mají své uplatnění i recyklované materiály z jiných odvětví.

Zatím neexistují žádné statistické údaje, které by uváděly jaký je podíl výrobků obsahujících recyklát, ku celkové produkci výrobků ve stavebnictví. Nicméně těchto výrobků najdeme na českém trhu nepřeberné množství.

Jako stavebníci se zcela přirozeně snažíme nové materiály a výrobky z druhotných surovin porovnávat s materiály a výrobky běžnými a hodnotíme, jak v tomto srovnání materiály obstojí. Jedním z měřítek je jejich cena, dalším pak jejich fyzikální vlastnosti, mnohdy hraje roli také estetický vzhled a v neposlední řadě jejich životnost.


V současné době je zde však také problematický a diskutabilní fakt, že mnoho výrobců obsah recyklátu ve svých produktech nezveřejňuje a mají za to, že by to vedlo k snížení prodejnosti a atraktivnosti jejich výrobků. Do budoucna se ale nepochybně dočkáme většího množství produktů, u kterých bude obsah recyklátu uveden.

U výrobků z druhotných surovin je někdy také obtížné zjistit všechny potřebné vlastnosti. S tím souvisí složité vkládání vstupních dat do výpočtů při posuzování navrhovaných skladeb jednotlivých konstrukcí. Stejně tak to ovlivňuje rozhodování stavebníků, protože nemají možnost objektivního srovnání.


Až na pár výjimek jsou dnes na trhu dostupné materiály z druhotných surovin pro všechny stavební oddíly. Nejvíce materiálových alternativ pravděpodobně nabízí deskové materiály a tepelné izolace.

 

Jaké materiály a výrobky z recyklátů tedy můžeme do stavby aplikovat? Pocit, že přispíváme ke zlepšení životního prostředí nás určitě zahřeje na duši, ale každý stavebník si položí také tuto otázku. Jak se to projeví na kvalitě a ceně stavby? Na všechny tyto otázky se pokusím odpovědět v následujících odstavcích seřazených tak, jak stavba většinou probíhá.

 

Výkopy:


Opětovné využití zeminy z výkopů pro následné terénní úpravy je pro stavebníky samozřejmostí. Již v projektové fázi by se mělo uvažovat s využitím vykopané zeminy a osazovat objekt tak, aby objem vykopané zeminy a násypu byl přibližně stejný. Přínosem je úspora za odvoz, případně dovoz zeminy.

 

Základy:


Ani v základových konstrukcích není příliš velký prostor pro využití recyklovaných materiálů. Použít můžeme recyklované kamenivo, případně můžeme jako kamenivo použít recyklovanou betonovou drť. Tím však dochází ke snížení pevnosti betonu, proto se k tomu kroku můžeme odhodlat až po konzultaci s odborníkem.

 

Svislé konstrukce (obvodové a vnitřní zdivo)

 

V tomto případě již nelze uvádět příklady jenom v obecné rovině, protože existuje velké množství konstrukčních systémů a materiálových variant. Existují dokonce stavební systémy sestávající se výhradně z recyklovaných výrobků, například desky a panely z vrstvených nápojových kartonových obalů (tomuto systému bude věnován jeden z dalších dílů tohoto cyklu).


Přesto se pokusím možnosti aplikace recyklovaných materiálů podrobněji analyzovat. V oblasti zděných staveb z keramických nebo pěnosilikátových tvárnic (POROTHERM, CITHERM, HELUZ, YTONG, aj.) samozřejmě ekvivalentní náhrady zatím neexistují. Jedinou alternativou jsou cihlobetonové tvárnice z recyklovaného cihelného zdiva. Jejich použití však připadá v úvahu pouze u objektu s kontaktním zateplením. Právě v případě tepelných izolací je však prostor mnohem větší, poukazuje na to následující tabulka.

Materiál

Součinitel tepelné vodivosti ( Wm-1K-1 )

Faktor difuzního odporu μ
Pěnový polystyren
0,040 - 0,042
40 - 70
Extrudovaný polystyren
0,032 - 0,040 100 - 225
Minerální vlna
0,035 - 0,050
1 - 4
Pěnové sklo
0,040 - 0,044
∞ μ
Pěnový polyuretan
0,040 - 0,043
180

Foukaná celulózová izolace

(z recyklovaného papíru)

0,037 - 0,045
3
Polystyren EKO SEPAS
0,035
50 - 60
Minerální vlna ORSIL S
0,039
1


 
Tab. 2 Porovnání tepelných izolací   
Obr. 1 Desky z EKO polystyrenu SEPAS  [4]

střešní krytina Eureko


Z tabulky jednoznačně vyplývá, že tepelné izolace z druhotných surovin jsou zcela konkurence schopné. Výhodou je téměř vždy nižší cena, za nevýhodu můžeme označit strach veřejnosti z těchto materiálů a pochybnosti o jejich kvalitě.
Obr. 3 Zateplení obvodového pláště na vnější straně objektu foukanou izolací [5]

Foukanou tepelnou izolaci lze efektivně využít také v montovaných dřevostavbách, kde lze takto dosáhnout výrazné finanční úspory. Právě v dřevostavbách najdou své uplatnění také výrobky z následující kapitoly.

Vnitřní a vnější obklady

Název kapitoly sice nespadá do zavedeného členění stavebních oddílů, souvisí však velmi úzce se svislými konstrukcemi, proto je zařazen na tomto místě. Právě deskových materiálů pro obklady všeho druhu nalezneme mezi výrobky z druhotných surovin největší množství. Uvedu zde jen některé, které mají na stavebním trhu již své stálé místo a jsou tudíž důkladně ověřeny praxí.


Desky a panely FLEXIBUILD

Materiál Flexibuild se vyrábí z použitých obalů ze separovaného komunálního odpadu a sběrného odpadu. Další možností je také výroba z čistého technologického odpadu z výroby vrstvených papírových obalů používaných na balení potravin, bez přidání lepidel nebo jiných chemikálií.

Desky flexibuild jsou svými tepelně izolačními, mechanickými a dalšími vlastnostmi plně srovnatelné se dřevem. Využití desek je obdobné jako u běžně dostupných a prodávaných materiálů sádrokartonu a dřevotřísky. Na jejich opracování se používají dřevoobráběcí stroje. V amatérské praxi není nutné používat speciální nářadí.

Výhodou je, že se desky mohou používat jak v interiérech, tak po ošetření povrchu i v exteriérech budov na opláštění nebo opravy fasád. Jsou vhodné pro podklady podlah, střešní systémy, stavbu příček a zateplování objektů.


O jednotlivých typech těchto desek a o tom kde se používají, se dozvíte více v následujícím díle, který bude zaměřen výhradně na obvodové pláště budov.

Obr. 4 Deska Flexibuild PATTERN [6] Obr. 5 Deska Flexibuild ALU [6]

 

Sádrovláknité desky FERMACELL

Sádrovláknité desky FERMACELL jsou speciální stavební desky z odsiřené sádry (cca 80%) a celulózových vláken (cca 20%). V obvodovém plášti se používají jako bednění a obložení stavebních dílů. Tyto desky jsou nehořlavé (dle EN 13501-1 třídy A2). Objemová hmotnost se pohybuje v rozmezí od 1000 do 1150 kg/m3. Všechny pevnostní charakteristiky jsou ve srovnání se sádrokartonem lepší. [7] Také tomuto výrobku bude věnována větší pozornost v příštím díle.

Desky TETRA K

Materiálem, použitým při výrob desek TETRA K je čistý technologický odpad nebo i tříděný komunální odpad zvrstvených nápojových obalů (džusy, mléko atd.) a potravin, které je nutno chránit před atmosférickými vlivy (cukr, mouka, káva aj.). Jde o obaly obsahující v nosné vrstvě buď papír, lepenku nebo fólii PP, PET, hliník apod., i jejich vícevrstvou kombinaci spolu s vrstvou PE. Tyto desky lze využívat v obdobných případech jako jiné konstrukční desky (dřevotřískové, cementotřískové, aj.) Desky TETRA K mají vzhled sádrokartonu, ale ve většině případů lepší užitné vlastnosti a nižší cenu.

Výrobkem z recyklátů jsou například i desky na bázi dřeva (např. CETRIS), ale ty už si své místo na trhu našli a stavebníci je hojně a s důvěrou používají.

Vodorovné konstrukce

Tento oddíl, patří k těm, které nemají příliš zástupců mezi výrobky z druhotných surovin. Využít lze například již zmíněné foukané celulózové tepelné izolace, do skladby podlah nebo podhledu můžeme aplikovat některé deskové materiály uvedené v předešlé kapitole.

Střešní plášť

V tomto oddílu najdeme zástupce z recyklátů především v podobě tepelné izolace a střešní krytiny. O materiálech vhodných pro tepelnou izolaci již bylo uvedeno dost. Zmíním zde tudíž jen příklady výrobků pro střešní krytinu. Tyto výrobky zatím nejsou v laické veřejnosti příliš známé, přesto jsou již odzkoušené v praxi a jeví se velmi dobře.

Český výrobce EUREKO nabízí jako alternativu břidlice a šindele z materiálu na bázi plastu. Konkrétně se jedná o výrobky vyráběné z polyolefinů (polypropylénu a polyetylénu). Tyto suroviny jsou získávány velmi kvalitní separací odpadních plastů vznikajících především v automobilovém průmyslu. “Šindele“ i “břidlicové šablony“ jsou k nerozeznání od pravých, navíc mají oproti nim i některé výhody jako například větší pevnost, nelámou se při kotvení, dají se lehce tvarovat, mají vyšší požární odolnost atd. Výhodou “šindelů“ je také dlouhá životnost bez nutnosti údržby, váha,
nenasákavost a nepropustnost.

Odolává slunci, dešti, mrazu, náhlým změnám teplot, mechům, lišejníkům a zásaditým látkám.

Obr. 6 Střešní krytina EUREKO [8] Obr. 7 Střešní krytina EUREKO [8]

Obr. 8 Střešní krytina EUREKO [8] Obr. 9 Střešní krytina EUREKO [8]

 

Na oba výrobky garantuje výrobce záruku 30 let. V České republice se tyto výrobky vyrábí od roku 2000. Existují už i další výrobci této krytiny (např. Capacco, s.r.o.) Cena “břidlicových“ tabulí se dle aktuálního ceníku pohybuje kolem 250 Kč/m2 bez DPH, u “šindelů je to přibližně 375 Kč/m2 bez DPH.

Pokud máme zájem o pravděpodobně nejběžnější střešní krytinu, kterou jsou keramické nebo betonové tašky, nabízí se i zde alternativa výrobku z recyklátu. Složení tohoto produktu je následující: jemnozrnný křemičitý písek, PET plast a kvalitní barevný pigment. Výrobce tuto krytinu nazývá „plastbetonová střešní taška“ a vlastní k ní všechny potřebné certifikáty, nejedná se tedy o žádný experiment ale o prověřený výrobek.

hnědá červenohnědá


černá červená (provedení s odvětráváním)

 

Obr. 10 Plastbetonové střešní tašky [9]

 

Z obrázku 10 je patrné, že plastbetonové tašky se vzhledově příliš neliší od keramických. Mezi výhody se řadí více než 3x vyšší pevnost, nulová nasákavost, snadné řezaní a vrtání otvorů, nechytá se na ni mech ani jiné náletové dřeviny a je asi o 40% lehčí než keramická krytina. Další výhodou je příznivější cena. Mezi nevýhody můžeme zařadit skromnější sortiment doplňkových prvků, který čítá pouze tašku s odvětráním, okrajovou a hřebenovou tašku. Také barevnost je omezena pouze na 4 odstíny uvedené na obrázku. Nevýhodou je také menší prověřenost praxí, nicméně výrobce garantuje 36 letou záruku, takže není se čeho obávat. Použití této krytiny podle mého názoru rozhodně stojí za zvážení.

Závěrem bych konstatoval, že výrobky obsahující recykláty jsou dobrou alternativou k tradičně používaným materiálům. Jejich využívání je z ekologického a environmentálního hlediska přínosné. Je však nutné důsledně a kvalitně řešit všechny konstrukční detaily a vyvarovat se případných vad zapříčiněných technickými nedostatky nebo lidským faktorem. Nicméně tyto produkty z recyklátů zcela jistě mohou konkurovat podobným „běžným“ výrobkům a v budoucnu by se jejich podíl na stavebním trhu mohl zvýšit.

 

Možnosti aplikace recyklovatelných materiálů ve stavebnictví 2.

Možnosti aplikace recyklovatelných materiálů ve stavebnictví 3.

 

Seznam použité literatury a zdrojů

[1] http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/produkce_vyuziti_a_odstraneni_odpadu_v_roce_2006
[2] ČSN 83 8001 Názvosloví odpadů.
[3] Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a právní předpisy vydané k jeho provedení.
[4] www.sepas.cz
[5] www.ciur.cz
[6] www.flexibuild.cz
[7] www.fermacell.cz
[8] http://www.eureko.org/produkty.htm
[9] http://www.tripyramidy.cz/krytina/zakltaska.htm

 

11.12.2008 | Ing. Michal Remeš

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444