Možné důsledky používání nekvalitních výrobků EPS

Každý výrobek zabudovaný do stavby musí splňovat určité požadavky na kvalitu. Pokud tomu tak není, může způsobit vážné poruchy. Totéž platí i o deskách z pěnového polystyrenu (EPS). V souvoslosti s některými vadami konstrukcí, na kterých se prokazatelně podílely nekvalitní výrobky z pěnového polystyrenu podbízející se na trhu nízkou cenou, uvádíme vybrané aspekty a související možné důsledky pro případ použití těchto materiálů.

Typické znaky pro nekvalitní výrobce EPS a nekvalitní izolace EPS


 


Absence systému řízení jakosti


Pro nekvalitní výrobky EPS je typické, že jejich výrobce často nemá zaveden ani základní systém řízení jakosti. Výroba je pak velmi kolísavá a velká část výrobků nedosahuje potřebné kvality a tím i deklarované parametry.


 


Nízká objemová hmotnost


Nekvalitní výrobce systematicky poškozuje zákazníky použitím nižšího množství suroviny. Výrobky tak nedosahují základníh deklarovaných parametrů, zejména pevnosti v tlaku, součinitele tepelné vodivosti apod.


 


Vysoký podíl recyklátu v kombinaci se špatným svařením výrobku


Výrobce často sbírá odpadové materiály z EPS a přidává je v příliš vysokémmnožství při výrobě stavebně izolačních desek. Důsledkem je opět nedodržení deklarovaných parametrů, zejména pevnosti v tlaku, tahu a ohybu. Zároveň u EPS s obsahem cizího recyklátunemusí být zajištěna nezbytná samozhášivost.


 


Nejčastější případy nedodržení deklarovaných parametrů u nekvalitních EPS výrobků


 


1. Nedodržení součinitele tepelné vodivosti


Izolační účinnost daná součinitelem tepelné vodivostinení dodržena především u nekvalitních EPS výrobků s nízkou objemovou hmotností - typickým důsledkem je nesplnění závazných požadavků na tepelnou izolaci budovy.


 


Požadavky na tepelnou izolaci budov jsou uvedeny v české technické normě ČSN 7305440-2 Tepelná ochrana budov - část 2: Požadavky. Její platné znění je z dubna 2007.


 


2.Nedodržení pevnosti v tlaku


Deklarovaná pevnost v tlaku není zpravidla dodržena u izolačních desek EPS s nízkou objemovou hmotností - typickým následkem může být například praskání a houpání podlah.


 


3. Nedodržení pevnosti v tahu


Deklarovaná pevnost v tahu není zpravidla dodržena u špatně svařených desek, často též při použití vysokého podílu recyklátu - následkem může být například havárie zateplovacího systému při silném větru.


 


Finanční neplnění investora


 


Výše uvedená nedodržení deklarovaných parametrů jsou důvodem pro nezaplacení dodávky a výměnu závadného materiálu spolu s uhrazením všech souvisejících vícenákladů. Pro řadu pochybných výrobců by toto řešení mohlo být v případě rozsáhlejších zakázek likvidační a důsledky by se tak logicky přsunuly do celého obchodního řetězce.


 


Vědomá aplikace, popř. prodej nekvalitních materiálů by například v případě pádu zateplovacího systému při možnosti zranění osob, a tudíž také obecného ohrožení znamenal jistě velké finanční ztráty a nezřídka dlouhodobé soudní řízení.


 


Kupovat kvalitu se vyplatí


 


V České republice má výroba pěnového polystyrenu dlouhodobou tradici. EPS výrobky jsou vyráběny pomocí nejmodernějších technologií řadou profesionálních firem. Dlouhodobé, téměř čtyřicetileté zkušenosti s pěnovým polystyrenem potvrdily, že EPS izolační materiály odpovídající kvality aplikované správným způsobem i po desítkách let plní svoji funkci.


 


Zkontrolovat, zdali nakupujeme kvalitní výrobe, není složité ani drahé. Již kvalitní technické podklady výrobce, poskytovaný technický servis, provozování systému řízení jakosti ISO, odpovídající kultura prodeje atd. jspu významnými atributy, které zákazníkovi konkrétně naznačují serióznost výrobce a nezbatnou kvalitu EPS výrobku.


 


 


Zdroj: Rigips 

22.01.2009 | Pavel Rydlo

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444