Motoricky ovládané žaluzie. Vyšší komfort i úspory?

Tlak na snižování pořizovacích, ale i provozních nákladů dnes provází téměř každou stavbu, ať už veřejnou či soukromou. Týká se to i stínicí techniky a především pak způsobu jejího ovládání.

Motorické nebo ruční?
 
Ano, motorizace venkovních žaluzií znamená v porovnání s ručním ovládáním vyšší náklady. Ale jen na první pohled. Z dlouhodobého hlediska je dnes už jasné, že motorizace znamená především celoroční významné úspory energie a také vyšší komfort a zabezpečení.
  
U každého objektu může být hlavní důvod k instalaci stínicí techniky jiný. V očích stavebníka rodinného domku může převažovat pocit soukromí a bezpečí, u kancelářských budov pak energetické úspory a regulace oslunění. Způsob ovládání stínicí techniky potom zpravidla ovlivňuje i plnění její funkce. Pro porovnání rozdílu v plnění požadovaných funkcí vezměme motoricky řízené žaluzie jako referenční a přistupme ke srovnání s jejich ručním ovládáním. Protože motorické ovládání umožňuje také instalaci automatického řídicího systému, pak je třeba i pod pojmem automatické řízení hledat motorický způsob ovládání.

Regulace stínění

Přestože automatické řízení umožňuje přenastavovat stínicí techniku podle intenzity světla měřeného venku nebo uvnitř místnosti, pravděpodobně samo nikdy neodhadne individuální potřeby každého z uživatelů, a to například včetně intenzity osvětlení místa, kde se uživatel aktuálně nachází, které lze regulovat naklápěním lamel. Z hlediska komfortu to ale znamená, že uživatel musí zanechat své činnosti a stínění si vždy nastavit. Avšak například z hlediska stabilního pracovního prostředí pak bude díky automaticky naklápěným lamelám podle času, data, azimutu a elevace slunce automatické řízení výhodnější.

Stabilita v létě

Velké prosklené plochy přirozeně prosvětlují interiér a v zimě dovolují slunečními paprsky ohřívat interiér. V letním období však znamenají nežádoucí energetické zisky ze slunce. Pokud byly jako ochrana před solárním ohřevem zvoleny venkovní žaluzie, pak způsob řízení nejčastěji podléhá vzorci:
  • přes den nestínit, kde není třeba, aby se nemuselo zbytečně svítit v interiéru
  • stínit na osluněných fasádách k zamezení zisků ze slunce
  • během noci umožnit noční nachlazování a tak naakumulovat chlad do vnitřních konstrukcí (vytažení žaluzií nebo otevření lamel pro usnadnění proudu chladného venkovního vzduchu)
Tyto principy zachování letní stability lze v rodinném domě poměrně snadno dodržovat, nemůžeme to ale očekávat u všech pracovníků kancelářské budovy, kteří se skončením pracovní doby nechávají ručně řízené žaluzie vlastnímu osudu. V tomto ohledu poskytuje automatické řízení nespornou výhodu.

Zamezení tepelných ztrát

Stažené žaluzie zvyšují tepelný odpor průsvitné konstrukce, a tím omezují únik tepla z vyhřátého interiéru v zimním období. Funkce k udržení tepla zpravidla porovnává venkovní a vnitřní teplotu a jako spouštěcí impuls bere hodnotu sluneční intenzity, času, obsazenosti místnosti nebo kombinaci předchozích údajů. Stínicí technika by neměla sledovat funkci pro zamezení tepelných ztrát v době, kdy může být využit solární ohřev nebo v případě, kdy by venkovní světlo alespoň částečně nahrazovalo umělé osvětlení.

Nepopiratelně právě automatický řídicí systém je schopný trvale a spolehlivě vyhodnocovat situaci a určovat podmínky aktivace této funkce.
 
Zabezpečení domu

Automatický řídicí systém může hrát důležitou roli i v otázce zabezpečení domu. Díky něj lze simulovat přítomnost osob v domě. Řídicí systém může sám automaticky, na základě časů svítání a setmění, řídit žaluzie, nebo tak může činit sám klient centrálním tlačítkem. Žaluzie mohou také chránit interiér před nadměrným hlukem z vnějšího prostředí. Z hlediska bezpečnosti pracují automaticky řízené žaluzie v porovnání s manuálním ovládáním jednoznačně efektivněji.

Zabezpečení samotné stínicí techniky

Venkovní žaluzie potřebují ochranu proti nepříznivým venkovním vlivům, zejména pak proti silnému větru. Ponechají-Ii se totiž křehké žaluzie vlivu silného větru bez zabezpečení řídicím systémem, hrozí jejich poškození. I v této otázce hraje automatika spolehlivější roli než lidský faktor. Spolehlivě totiž vyhodnotí venkovní podmínky a v případě potřeby přeruší vykonávání provozní funkce, aby se po skončení ochranných funkcí vrátila zpět do původní stínicí polohy.

Automatické řízení venkovních žaluzií

Řídicí systém žaluzií může pracovat na základě mnoha informací. Těmito informacemi mohou být údaje z venkovních čidel (slunce, větru, deště, teploty a směru větru) nebo z vnitřních čidel (intenzita osvětlení, prostorová teplota, vlhkost, prezenční čidla) č i informace o čase a datu nebo stavu jiných zařízení v budově (např. poloze ventilačních oken nebo aktivaci EPS). Volba, s jakými informacemi bude řídicí systém pracovat, vychází z:
  • návazností na ostatní procesy v budově (např. přenastavení polohy žaluzií po přijetí povelu od EPS či EZS nebo vytažení žaluzií před otevřením ventilačních oken)
  • požadavku na komfort a příjemné vnitřní klima
  • ceny investičních a provozních nákladů
Kooperace

I v oblasti řízení žaluzií je vítána spolupráce, a to nejen s ventilačními okny, ale i s čidly či systémem osvětlení. Pro zajištění požadované intenzity osvětlení převezme řídicí úlohu zpravidla systém osvětlení, a ten pak řízením žaluzií vytváří požadovanou světelnou scénu. Společná komunikace obou systémů je zpravidla řešena přes DALI rozhraní. Další možná spolupráce se systémem osvětlení může být na úrovni sdílení některých systémových částí, např. čidel pohybu a intenzity osvětlení. Díky nim pak informace z těchto čidel přenastavují žaluzie podle obsazenosti místnosti a zároveň regulují intenzitu osvětlení. Lze též kombinovat řízení žaluzií a klimatizace, aby tyto systémy byly v součinnosti a nepracovaly "proti sobě.“ Kooperace různých systémů vyžaduje výměnu dat. Výměna potřebných informací je usnadněna sdílením dat na otevřeném protokolu, u nás pak na rozšířeném standardu KNX/EIB nebo LonMark.

Vyšší komfort i úspory? Jednoznačně ano!

Nyní můžeme zodpovědět otázku, zda motoricky ovládané žaluzie skutečně přinesou – v porovnání s ručně řízenými - vyšší komfort i úsporu. Jednoznačně ano! Potvrzuje to i Delftská studie, z jejíhož modelového příkladu lze vyčíst, že při promyšleném komplexním návrhu venkovních žaluzií lze docílit návratnosti vložených investic za 5 let. Pokud však budou žaluzie osazeny dodatečně bez možného ovlivnění velikosti výkonu chladicího zařízení, bude se návratnost pohybovat okolo 16 let. Pokud započteme vliv zvyšující se ceny energií, bude doba návratnosti nižší, avšak k opravdovému snížení doby návratnosti je třeba promyšleného přístupu už od rané fáze projektu, aby se instalace stínicí techniky promítla do samotného návrhu klimatizačního zařízení.

Ze stejné studie lze čerpat i výsledky vypočtených úspor dle typu řízení venkovních žaluzií. Hodnoceny byly žaluzie ovládané jednak ručně a pak řízené podle sluneční intenzity, měřené venku s variantou řízení žaluzií podle stálého osvětlení pracovní plochy na 500 lux. Jako další posuzovaná varianta bylo vybráno doplnění řízení, hlídajícího osvětlení na pracovní ploše, o integraci s ventilačními okny, která zajišťují noční nachlazování interiéru. Z výsledků lze vyčíst, že řízení podle intenzity osvětlení v interiéru přináší vyšší provozní úspory, než řízení podle intenzity slunečního záření měřené vně objektu. Ještě vyšších úspor bylo dosaženo vzájemnou spoluprací systémů řízení žaluzií a ventilačních oken. Nejnižších úspor z vyjmenovaných variant dosahovaly ručně řízené žaluzie. Tento výsledek přináší jasnou zprávu, že vyšších úspor lze dosáhnout automatizací a hlavně integrací s jinými systémy v budově.
02.09.2014 | PR
  • SOMFY, spol. s r.o.

    Francouzská společnost Somfy působí na českém trhu od roku 1996, je největším světovým výrobcem pohonů stínicí techniky (rolety, žaluzie, markýzy), ale i motorů pro vrata a brány. To vše můžete ovládat přes svou chytrou domácnost TaHoma, nově i svým hlasem.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444