Montáž velkoplošných oken vyžaduje zkušenosti

V soudobé architektuře se stále více setkáváme s nadrozměrnými okny, která prosvětlí interiér, opticky jej propojí s exteriérem a majitelům poskytnou výhled. Velkoplošná okna mohou mít šířku až 10 m, jejich montáž proto vyžaduje speciální techniku a zvýšenou opatrnost.

Od výroby oken až po jejich montáž
Výrobě a montáži nadrozměrných oken se věnuje i společnost JANOŠÍK OKNA-DVEŘE s.r.o., která narozdíl od ostatních firem disponuje více než 5 000 m2 výrobních prostor. I s nadrozměrnými výrobky v podobě dřevěných nebo dřevohliníkových oken tak může bezpečně pohybovat od strojovny přes brusírnu a lakovnu až ke kompletaci. Výrobou podobných kolosů však práce zdaleka nekončí. Nastává neméně náročná část, a tou je samotná montáž, se kterou má firma bohaté zkušenosti.
Instalace oken bez potřebné techniky může být nebezpečná
Nadrozměrná eurookna firma montuje pomocí pásového minijeřábu a vakuových přísavek na sklo. Některá okna dosahují hmotnosti i přes půl tuny. Přenášet je pomocí lidských sil je proto nebezpečné a někdy až nereálné, zvláště pokud jde o montáž v těžko dostupných místech nebo vyšších patrech domů.
Minijeřáb je přesnější
Minijeřáb má oproti tomu klasickému řadu výhod. Tou největší je citlivá koncovka montážního krakorce, která manipuluje s přísavkami daleko přesněji než běžné jeřáby, které je uchycují na houpajícím se háku. Hravě si poradí i s montáží pod přesah střechy.

Díky kompaktní konstrukci, minimálním rozměrům a nízké hmotnosti je možné použít minijeřáb na většině obtížně přístupných stavenišť. Disponuje přitom potřebným výkonem pro bezpečné přemístění těžkých dřevěných oken. Velký LMB display podává detailní informace o břemeni, dosahu, úhlu vyložení i výšce háku.
Jak montáž nadrozměrných oken probíhá
Extrémně velké výrobky se dovážejí na stavbu v rozloženém stavu. Nejprve se osadí rámy dřevěných oken. Následně je do nich pomocí manipulátoru vloženo sklo. Vše korigují montážní pracovníci pomocí manuálních vakuových přísavek, čímž zvyšují přesnost až na řád milimetrů.



Zajímají vás další informace o výrobě nebo montáži nadrozměrných oken? Zavítejte do světa dřevěných oken na stránkách společnosti JANOŠÍK OKNA-DVEŘE s.r.o.
Prohlédněte si realizace:
13.08.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444