Monrock Max – Tisíce tun do konce roka

Po úpravě výrobní linky v Bohumíně začala společnost Rockwool sériově vyrábět nové typy izolačních desek pro ploché střechy Monrock Max i v České republice. Jedná se o speciální patentované dvouvrstvé desky, u kterých je do jednoho kompaktního bloku integrována spodní měkčí vrstva a horní velmi tuhá vrstva, která lépe odolává mechanickému namáhání.

Stejné izolační desky již Rockwool řadu let úspěšně vyrábí v závodech společnosti v západní Evropě a v Maďarsku. Do konce letošního roku se v bohumínském závodě počítá s výrobou tisíců tun desek. Většina z nich je určena pro české spotřebitele a jen malá část na export.

„Při vývoji desek jsme kladli zvýšený důraz na jejich protipožární vlastnosti. Izolace splňuje nejpřísnější požadavky na odolnost proti ohni zespodu i vůči požáru na střeše,“ říká Pavel Matoušek, produktový manažer, společnosti Rockwool. „Významné minimalizaci požárního rizika už v západní Evropě odpovídá také snížení nákladů na pojištění v průběhu stavby i během provozu hotového objektu. Snížené pojistné začínají některé zahraniční pojišťovny používat i u nás,“ dodává Matoušek.

S novou generací izolačních desek přechází společnost Rockwool také na objektivnější hodnocení střešních izolačních materiálů pomocí bodového zatížení. Bodové zatížení je definováno jako odolnost proti stlačení izolace o určité procento pod určitým tlakem. Podobnému zatížení, srovnatelnému s tlakem podpatku obuvi, je střecha podrobována pravidelně a test tedy lépe charakterizuje namáhání vodotěsné a tepelné izolace. Nové střešní desky Monrock Max mají toto bodové zatížení minimálně o 20 % větší než předchozí skladby se dvěma vrstvami desek (Spodrock a Dachrock). Desky Monrock Max jsou dodávány o výrobní tloušťce 80 – 240 mm, ve formátech 2000 x 1200 anebo 600 x 1000 mm.


Komplexní vlastnosti desek Monrock MAX ve střešních skladbách

1.Požární vlastnosti

Nová izolace je optimalizovaná, vzhledem ke zlepšeným mechanickým vlastnostem s ohledem na bodové zatížení poskytuje velmi dobré tepelné vlastnosti. Množství pojiva je limitováno pro dodržení co nejlepších požárních vlastností – třída reakce na oheň A1 je u výrobků z kamenné vlny Rockwool samozřejmostí, ale tato deska poskytuje mnohem lepší chování za požáru (vrchní vrstva rozvádí koncentrované teplo do větší plochy a současně pohlcuje hořlavé a kapalné složky tavících se střešních krytin.


Díky velmi dobré snášenlivosti kamenné vlny a vysoké teplotě tavení vláken (nad +1000 °C) není zapotřebí klást na tuto izolační vrstvu ani separační, ani požární mezivrstvu ze sklotkaniny. Při natavení krytiny na izolant Monrock MAX nevzniká ani riziko zahoření střechy, při správném tavení nedochází k ovlivnění pojiva ve styčné minerální vrstvě, ke které natavený asfaltový pás přilne. Svařování švů plastových krytin nebo asfaltových mechanicky kotvených krytin nepřináší propalování a tvoření drážek v izolantu vedle spojů.
Požární odolnost skladeb střech byly prověřovány zkouškami na nosném trapézovém plechu v souladu s normou ČSN EN 1365-2. Podařilo se dosáhnout odolnosti REI 30 a REI 45 minut při rozpětí podpor 6 m u spojitého nosníku o dvou polích a druhé sněhové vrstvě (platné podle ČSN EN 73 0035 v ČR). Izolační desky Monrock MAX o tl. 160 mm byly kladeny v jedné vrstvě, jako krytina byly použity střešní fólie z PVC-P (Sikaplan) a asfaltová modifikovaná dvojvrstvá krytina (Polygum ATAB), vždy mechanicky kotvené plastovými teleskopy (EJOT) k trapézovému plechu 150 x 280 x 0,88 mm.


Chování a šíření požáru střešním pláštěm při zatížení požárem shora se posuzuje při vnějším požáru. Za základní zkušební předpis byla nově přijata norma ČSN P ENV 1187, část 1 a 3: podle části 1 se testují střechy mimo požárně nebezpečné prostory a podle části 3 střechy v požárně nebezpečných prostorech. Samotné zkoušky se opírají o kontaktní namáhání hořícím předmětem položeným na krytinu (zkoušky podle části 1 citované normy) anebo současně zatížením sálavým panelem a proudícím větrem (zkoušky podle části 3 citované normy, která přináší oproti předchozí zvýšené požární zatížení).


Při potřebě aplikovat na střeše jakoukoli skladbu v ploše nad 1500 m2 bez omezení (požární pásy, ochranné zídky apod.) je nutno se prokázat platnou klasifikací podle ČSN P ENV 1187, díl 1, která se označuje BROOF (t1). Tato klasifikace může být nahrazena klasifikací podle části 3 téže normy, která má označení BROOF (t3). Vzorky plochých střech s tepelnou izolací Monrock MAX tl. 160 mm a s parozábranou byly sestaveny s krytinou PVC-P (FDT – Rhenofol CV), s jednovrstvou modifikovanou asfaltová krytina (Trelleborg – Mataki UnoTech) a jednovrstvý polyolefinový plastový pás (Trelleborg Ecoseal EP-FR). Všechny 3 alternativy krytin byly kotveny mechanicky k podkladní vrstvě plastovými teleskopickými kotvami. Bylo dosaženo klasifikace BROOF (t3), která umožňuje použít takto definovanou skladbu i v požárně nebezpečném prostoru. V prostoru mimo požární nebezpečí umožňuje stejně jako nižší klasifikace BROOF (t1) neinstalovat žádná zvláštní opatření při kladení na plochy nad 1500 m2 výměry (tj. bez požárně dělicích pásů, bez požárních zdí apod.).


Nutno ještě konstatovat, že Rockwool Slovensko, s.r.o. uskutečnil obdobné testy podle STN P ENV 1187, část 4 jako vůbec první společnost na Slovensku a dosáhl klasifikace CROOF (t4) pro standardní plochy střechy bez nutnosti realizovat opatření pro dělení střechy požárními pásy nebo požárními zdmi pro výměry nad 1500 m2 a také klasfikace BROOF (t4) pro požárně nebezpečné prostory, což platí jak pro ploché střechy, tak pro střechy šikmé bez omezení. Zde byla testována skladba na trapézovém plechu s parozábranou a izolací Monrock MAX tl. 80 mm a jednovrstvá mechanicky kotvená krytina asfaltová (Trelleborg – Mataki UnoTech).

2. Akustika plochých střech
Akustické vlastnosti byly prověřovány na základě rozsáhlých testů střešních skladeb v CSI Zlín. Rockwool, a.s. podniknul několik měření na nosném podkladu z plného trapézového plechu anebo na děrovaném trapézovém plechu. Skladby byly měřeny s tepelnými izolacemi tl. 160 mm, s jedno- nebo dvouvrstvou asfaltovou krytinou, se speciálními akustickými pohltivými výplněmi trapéz. Tím byl získán soubor hodnot akustické absorpce systémových střech na perforovaném plechu (hodnota absorpce dosahuje až αw = 0,65 podle ČSN EN ISO 354 a 11654) a současně tyto skladby mají zjištěny i hodnoty vzduchové neprůzvučnosti (podle ČSN EN ISO 140-3) v rozmezí standardních skladeb v rozmezí Rw = 43 – 48 dB nebo Rw = 48 – 50 dB se speciální tlumicí fólií RAM (Rockwool Acoustic Membrane). Toto jsou na lehkou střechu na nosném trapézovém plechu velmi slušné a prakticky využitelné výsledky, navíc vždy podložené atesty z akreditované akustické zkušebny (laboratorní hodnoty).


Předpoklady kvalitní montáže
Technologie montáže dvouvrstvých desek vyžaduje zaškolené a zacvičené pracovníky. Při kladení je doporučen optimalizovaný postup. Rockwool vždy poskytuje při zaškolení techniků i izolatérů na stavbě své služby zdarma a s cílem přenést nejlepší zkušenosti a možnosti použití mechanizovaných prostředků při montáži a dosahovat tak jak kvalitní montáže, tak velké produktivity práce. Proto jsou izolační desky standardně dodávány na paletách jako velkoformátové pro strojní manipulaci (rozměr 2000 x 1200 mm), pouze pro práce v městské zástavbě a s obtížným příjezdem by mohlo jít o menší formáty izolačních desek v balíkách (1000 x 600 mm) a případnou ruční manipulaci.

Výhody aplikace desek Monrock MAX

Patentované a inovativní řešení, kvalitní výrobek z nejmodernějších výrobních linek v Evropě.
Velké množství referencí v Evropě i České republice (starší 5 let), včetně skladeb s tenkými deskami (tl. 80 mm) pro temperované sklady a logistická centra.

Dostupnost a kapacita výroby na inovovaném výrobním zařízení jsou na velmi dobré úrovni.


Úspory:
V porovnání s izolačními deskami kladenými ve dvou vrstvách je montáž těchto jednovrstvých systémů mnohem rychlejší, šetří mzdy a normočasy cca o 50 %.
Izolační desky jsou tužší, pevnější a přitom lehčí. Pokud se podaří dosáhnout dimenze nosných trapézových plechů o jeden stupeň výšky nebo o jednu tloušťku plechu menší, uspoří se tyto náklady na stavbu (přes 30 Kč/m2). Stejně tak se úspory hmotnosti projeví na úsporách dimenzí střešních vazníků, sloupů a základů staveb.
Lze dosáhnout úspory hmotnosti v rozmezí 5 – 9 %, snížení přepravních nákladů silniční dopravy a staveništní manipulace (jeřáby, vodorovný transport).

23.05.2008
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444