Moje zkušenosti s pasivním domem

Přemýšleli jste o pasivním domě nebo dřevostavbě, ale stále máte spoustu otázek? Jaká je skutečná spotřeba? Jak se v něm doopravdy žije? Seznamte se s reálným příběhem majitelů pasivního domu v Rožmitálu. Dům si nechali postavit ze systému NOVATOP a nyní udávají reálně změřená data spotřebované elektrické energie a celkové náklady na dům. 

Dům je koncipován jako pasivní dřevostavba z NOVATOPu - stavebního systému z masivního dřeva. Stavba je postavena na bývalé louce v blízkosti pole, na samém okraji zastavěnosti obce. Návrh domu citlivě reaguje na okolní krajinu. Proto je přes hmotu domu „přehozena travnatá deka“ a na bočních stěnách použit polní kámen, který je posbírán ze zdejšího pole. Objekt je umístěn při severní hranici pozemku a otevřen směrem k jihu, do zahrady, čímž dodává vnitřnímu prostoru domu patřičnou intimitu a umožňuje v zimních měsících využití nemalých tepelných zisků ze slunečního záření.
Dům je postaven ze systému z masivního dřeva - NOVATOP

Výhoda zelené střechy se projevuje zejména v letních měsících, kdy vegetační souvrství zamezuje ohřívání konstrukce od slunce. 
Jak náš dům vypadá a jak slouží
„Dům má dvě nadzemní podlaží o celkové užitné ploše 176,85 m2. Vytápění je teplovzdušné, větrání řízené s rekuperací tepla. Teplo pro ohřev teplé vody a vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch-voda, tři solární termické panely a záložní přímotopná patrona. V současné době je dům obydlený třetím rokem, proto se můžeme podělit o reálně změřená data spotřebované energie a o zkušenosti z provozu. Domácnost obýváme celkem čtyři – manželka na mateřské dovolené, dvě dcery ve věku 2,5 roku a půl roku a já, který pracuji z domova. Fungujeme v domě tedy 24 hodin denně všichni, udržujeme zde konstantní teplotu 22 stupňů. Naše dcera je navíc vodní tvor a tak je ráda, když jí napustíme 200litrovou vanu a ona se může spokojeně ráchat," představuje svůj dům jeho majitel Ing. arch. Lukáš Pejsar.

Přidanou hodnotou NOVATOPu je pohledové dřevo v interiéru
Nejdříve se rodina rozhodovala mezi nízkoenergetickým a pasivním domem. Dilema vyřešil program Zelená úsporám. 
 
Porovnání snímku z termokamery
pasivního a klasického domu

 
 
Majitel domu se rozhodl pro stavbu pasivního domu: „Pořizovací náklady na dům v pasivním standardu vyšly na 5,9 mil. Kč včetně DPH. Ve standardu nízkoenergetickém by pak byl cca o 700 000 Kč levnější (počítáme-li s roční energetickou spotřebou zhruba 35 kWh/m2a). 

Pro povýšení domu do pasivního standardu bylo třeba přidat teplovzdušné vytápění s rekuperací tepla, tepelné čerpadlo vzduch-voda a solární fototermický systém. V obvodové stěně je také oproti nízkoenergetickému standardu o 140 mm více tepelné izolace.

Rozdíl v ročních provozních nákladech pasivního a nízkoenergetického domu se pohybuje okolo 19 000 Kč. Vezmu-li v úvahu, že na tento konkrétní pasivní dům byla získána podpora ze Zelené úsporám v hodnotě 480 000 Kč, pak je návratnost investice se započítanou dotací zhruba 11,5 roku, samozřejmě při daleko vyšším komfortu bydlení. Se získáním dotací žádný problém nebyl, protože dům byl od počátku navrhován jako pasivní. I když to samozřejmě stálo spoustu papírování a byrokracie, rozhodně se vyplatilo vydržet. Dotaci jsme obdrželi osm měsíců od zažádání."
Interiéry zdobí jemná kresba smrkového dřeva.
Zkušenosti majitele po třech letech bydlení
 
Celodřevěná konstrukce domu je z NOVATOPu –
stavět lze každého počasí.
 
„S odstupem času upřímně konstatuji, že rozhodnutí investovat do pasivního domu bylo správné. Díky rekuperační jednotce a dobře navrženému domu máme po celý rok příjemné klima, teplotu i vlhkost vzduchu. V letním období při vysokých teplotách zajišťují vnitřní pohodu především předokenní žaluzie, díky nimž je uvnitř maximálně 25 °C, přičemž venkovní teplota dosahuje přes 30 °C. Při vlně veder je rekuperační jednotka nastavena tak, aby větrala především v nočních hodinách, kdy celý objekt dokáže vychladit na příjemné teploty. V zimě máme díky rekuperaci čerstvý vzduch, aniž by nám unikalo cenné teplo domova.

bydlinek
Tento dům bude v rámci Dnů pasivních domů ve dnech 7. – 9. listopadu 2014 zpřístupněn veřejnosti.

Přidanou hodnotou NOVATOPu je pohledové dřevo v interiéru

Lidé si často myslí, že pasivní dům je plný složitých technologií s komplikovaným ovládáním, ve kterém si nemohou ani otevřít okna. Ve skutečnosti si nastavíte režim rekuperační jednotky a teplotu, kterou chcete v domě v dané hodiny a dny mít, což vám s návodem zabere asi hodinu. Poté se už nestaráte vůbec o nic (pochopitelně musíte nastavit režimy dva – letní a zimní). Pokud je člověk naopak fandou do moderních technologií, lze rekuperaci a vytápění samozřejmě ovládat přes chytré telefony dálkově, podle mých zkušeností se ale bez těchto „vymožeností“ člověk obejde. Dům nás naprosto v ničem neomezuje. Pokud bych měl něco změnit, tak by to bylo zádveří, které bych udělal větší. Pro fungování dospělých je dostačující, když v něm ale zaparkujeme kočárek, tak nám v něm opravdu moc místa nezbývá,“ dodává majitel domu Ing. arch. Lukáš Pejsar.
Jak se stavěl pasivní dům v Rožmitálu:
 
Autor projektu: Ing. arch. Lukáš Pejsar
Realizace: 3AE s.r.o
Foto: Martin Zeman + archiv firem
24.10.2014 | PR
  • AGROP NOVA a.s. - výrobce systému NOVATOP

    Seznamte se s výrobcem systému NOVATOP. Masivní dřevěné panely se ukazují jako velmi perspektivní technologie výstavby dřevěných domů na světových trzích a velmi rychle si získaly své příznivce i u nás. Kombinují v sobě konstrukční a estetické vlastnosti masivního dřeva a vnáší do moderních dřevostaveb pozitivní emoce spojené s krásou dřeva v jeho přírodní podobě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444