Moderní systém vytápění pro rekreační areál

Rekreační střediska, která slouží už pár desítek let, se často potýkají s problémem úsporného a efektivního vytápění a v rámci rekonstrukcí hledají způsob, jak při vytápění objektů a zajištění provozu vybavení jako jsou bazény či sauny, dosáhnout většího komfortu a uspořit.

Okolí Sechova u Ledče nad Sázavou je tradičně oblíbeným místem pro letní rekreaci, provozovat zde lze turistiku, rybolov, ale třeba i houbaření. Rekreační areál za obcí nabízí ubytování v krásné krajině na břehu řeky Sázavy, přímo proti zastávce Posázavského pacifiku Chřenovice-Podhradí. Postaven byl před pětadvaceti lety, původním zdrojem tepla byly elektrokotle a přípravu teplé vody zajišťovaly lokálně situované elektricky ohřívané zásobníky. Areál se skládá z hlavní budovy, 7 chat a garáže, sauny, bazénu, dílny a čističky odpadních vod. Ubytovací kapacita je cca 90 lůžek v chatách a hlavní budově. Pro potřeby klientů je v areálu rovněž k dispozici sauna a venkovní krytý bazén o rozměrech cca 10 × 4 × 1,5 m, který bývá v provozu od dubna do října.


Stará kotelna je vystěhovaná, rekonstrukce může začít
Na rekonstrukci zdroje tepla se podílela firma Regulus, která působí v oboru alternativních energií od roku 1992 a montážní firma Dušan Dzamulič. Projekt řešil výměnu stávajícího zdroje tepla v objektu hlavní třípodlažní budovy. Jako hlavní zdroj tepla byla instalována kaskáda nových tepelných čerpadel typu vzduch/voda, každé o výkonu 17,5 kW při podmínkách A7/W35. Jako bivalentní zdroj energie byl instalován elektrický kotel o výkonu 5 – 45 kW. Pro akumulaci energie z tepelných čerpadel slouží nová akumulační nádrž o objemu 1000 l a zásobník teplé vody o objemu 1000 l s integrovaným výměníkem. Vyměněno bylo i stávající nefunkční tepelné čerpadla vzduch/voda pro ohřev bazénové vody. Otopná soustava v objektu přitom zůstala zachována beze změn.


Konečná podoba kaskády tepelných čerpadel
Změna původního způsobu vytápění elektrokotli na vytápění moderními tepelnými čerpadly byla náročná, ale výsledkem je moderní a ekonomicky hospodárný systém. Celou kotelnu řídí inteligentní regulátor IR, který je napojený na online monitoring, díky kterému může majitel celý systém kontrolovat a ovládat.

Nová technologie zabírá sotva polovinu místa původní kotelny.
12.08.2016 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444