Moderní světlovody dokážou rozzářit váš dům

1. díl

Tubusové světlovody v poslední době zaplavují naše obydlí a výrazně se prosazují do našich domovů. Jedná se o stavební produkt velmi užitečný a přitom relativně jednoduchý. Přesto, aby světlovod splnil veškerá očekávání, je velmi důležité zvolit nejen správnou značku, typ, ale i doplňkové příslušenství.

Co to je světlovod, resp. tubusový světlovod?
Světlovody se začaly používat k osvětlení místností bez oken ve větší míře v průběhu osmdesátých let. V té době vznikl velký problém se stavbou velkoplošných domů, kde bylo několik místností uprostřed domu bez oken a byla tam nepříjemná tma. Proto vznikl světlovod, aby přivedl denní světlo společně se slunečními paprsky do temné smutné místnosti přes střechu. Místnost se tím rozjasnila a stala se nesrovnatelně příjemnější. Denní světlo totiž zachovává reálné barvy, příznivě ovlivňuje psychiku a místnost oživuje. Pro prostory jako kuchyně, koupelny, schodiště, chodby atd. je častokrát světlovod přímo záchranou. A nehledejte v tom žádnou vědu. Světlovod je prakticky stavebnice, kdy na střeše umístíte průhlednou kopuli, v místnosti ve stropě vytvoříte otvor na stropní kryt a přes celý půdní prostor, či klidně celé patro napojíte speciální zrcadlové potrubí se schopností efektivně přenášet sluneční paprsky.

Pevný, hladký tubus dnes dominuje
Zřejmě nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím kvalitu získaného světla je vhodně zvolený odrazivý systém přenosu paprsků. Zde už se výrobci prakticky sjednotili a všichni využívají pevný a dokonale hladký světlovodný tubus. Dříve používané natahovací „husí krky“ již přes svoji špatnou účinnost ustupují. Nové typy pevných světlovodných tubusů dosahují odrazivosti až 98%, přičemž ty nejkvalitnější obsahují kvalitně zalakované 99,8% čisté stříbro. Odrazivost je garantována dlouhá léta, přičemž například české světlovody SUNIZER nebo anglické SUNPIPE poskytují dokonce záruku na povrch 25 let. 
Střešní kopule ovlivní množství přijatého světla
U střešní kopule se již výrobci v použitých materiálech a tvarech výrazně liší. Hraje zde již významnou roli marketing a reklama, která často přehlíží skutečný přínos a efektivnost. Zde je nejvhodnější uplatnit logický rozum a neřídit se reklamními triky některých výrobců ale základní fyzikou. Tvar kopule výrobci rozdělují na kopule výrazně vypouklé a na „kopule ploché“. Renomovaní výrobci, jako například Velux nebo SUNIZER nabízí vrchní díl plochý. Tento tvar proti méně atraktivnímu vypouklému má obrovskou výhodu, že nenarušuje ráz střechy, jelikož s krytinou rovnoměrně splývá, stejně jako střešní okna. Nestává se tak, že někdo světlovod nakonec odmítne, protože by byl na střeše „škaredý".

Vlastní účinnost se až tak zásadně v množství dodaného světla u obou typů neliší. Vypouklé kopule přenesou více světla při východu a západu slunce a ty ploché naopak přes den. Více než tvar kopule ovlivní účinnost světlovodu umístění na střeše podle světových stran. Vhodné je umístění co nejvíce na jižní stranu. V případě výběru instalace světlovodu na východ nebo západ již ovlivní rozhodování, jestli místnost potřebuje více světla v dopoledních nebo odpoledních hodinách. Kromě tvaru kopule hraje roli i použitý materiál. Zde je důležité se zaměřit na prostupnost světla. Je kupodivu, že dnes jednoznačně vyhrávají moderní polymery, obecně plasty. Existují typy, které mají propustnost světla např. 96% oproti sklu s propustností pouze např. 89%. Díky kvalitní UV odolnosti u značkových produktů jako např. SUNIZER, SUNPIPE či ODL se již není nutné bát zažloutnutí.

Další obrovskou výhodou plastových prvků, kromě toho že nejsou křehké a tolik nepraskají jako jiné materiály, je výhodný součinitel prostupu tepla. Plastové kopule se nesrovnatelně lépe vyrovnávají s rozdíly teplot. Polymer je oproti sklu výrazně praktičtější a proto přes 98% výrobců na světě volí právě plast. Navíc nejsou potřeba další extrémně drahá opatření ve světlovodu, aby nedocházelo ke kondenzaci.

Nejpraktičtěji to vyřešili výrobci světlovodu SUNIZER, kteří nabízejí zákazníkům jak plochou, tak i vypouklou kopuli a v technickém návrhu doporučí vhodnější řešení právě pro váš dům. Neovlivňují vás žádnými reklamními triky, a tudíž nakonec získáte to nejvhodnější pro váš dům.
bydlinek
Přesvědčte se o výhodách světlovodů na vlastní oči

Pro zvědavce je připravena Road show firmy ABC, s.r.o., která se bude konat u příležitostí 
veletrhů „Dům a byt Plzeň“ (11.10. - 13.10.2013),  „Hobby České Budějovice“ 17. - 20.10.2013) a „Stavotech Olomouc“ (7.11. - 9.11.2013), při které budou světlovody Sunizer ukazovat svoji účinnost přímo pod širým nebem. 
07.10.2013
  • ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o.

    Společnost ABC, s.r.o. působí na českém stavebním trhu již od roku 1994. Nosný program firmy je rozdělen na dva obchodní směry: exklusivní dovoz a následná distribuce ventilačních turbín LOMANCO a druhým je výroba a distribuce českých tubusových světlovodů a světlíků SUNIZER. Firma dále dováží kvalitní zahraniční produkty a to americké světlovody ODL, anglické světlovody SUNPIPE, komínové hlavice Darco, klempířské ohýbačky VanMark a klempířské nářadí Midwest. Široká nabídka světlovodů umožňuje výběr opravdu každému. Zajišťujeme kompletní servis od návrhu, zakreslení do projektu, zobchodování, až po případnou realizaci.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444