Moderní domácnost s výrobky Vaillant

Tepelná čerpadla Vaillant flexoTHERM a flexoCOMPACT exclusive

Tepelná čerpadla Vaillant flexoTHERM a flexoCOMPACT exclusive

Kdo zná značku Vaillant, ten jistě ví, že se jedná zejména o produkty pro vytápění a ohřev vody. Společnost Vaillant Group však udává vývoj i v ostatních oborech zajišťujících tepelný komfort v budovách. Proto značku Vaillant můžeme spojovat i s produkty, jako jsou solární systémy, tepelná čerpadla, rekuperační jednotky a v neposlední řadě s regulační technikou s dálkovým přístupem a ovládáním přes internet.

V letošním roce 2016 byly uvedeny na trh nová tepelná čerpadla Vaillant flexoTHERM a flexoCOMPACT exclusive. Vyznačují se především vysokou sezónní energetickou účinností A++ a vysokou hodnotou topného faktoru. V případě provedení tepelného čerpadla vzduch/voda se jedná o výrobek s nejnižší úrovní hlučnosti venkovní jednotky aroCOLLECT, která může být umístěna v přímém sousedství budov. Tzv. „Sound Safe System“ zajišťující nejnižší hlučnost 47 dB ve venkovním prostoru se vyznačuje těmito hlavními přednostmi:

  • speciální provedení motoru ventilátoru s tichým chodem
  • speciální provedení lopatek ventilátoru vyrobené z hliníkové slitiny s povrchem z plastu vyztuženého skelnými vlákny
  • pomalý start ventilátoru
  • možnost nastavení snížení počtu otáček ventilátoru a s tím spojený pokles hlučnosti v rámci časového programu
Tepelné čerpadlo flexoCOMPACT exclusive obsahuje již z výroby vestavěný nerezový zásobník na teplou vodu. Tato kompaktní konstrukce zajišťuje malé nároky na prostor instalace. Dále se vyznačuje vynikajícím designem, vhodným i pro nejnáročnější architektonické prostory. To dosvědčuje získání mezinárodní ceny iF Design Award.  Instalace je rovněž rychlá a nenáročná. Díky použité tepelné izolaci zásobníku je rovněž příprava teplé vody velice efektivní, což dokladuje energetický štítek A. Samozřejmostí tepelných čerpadel flexoTHERM a flexoCOMPACT exclusive je funkce aktivního chlazení.

V úvodu článku jsem se zmiňoval o širokém sortimentu značky Vaillant. Uživatel může mít kombinaci několika výrobků Vaillant – třeba nainstalovaný stávající kotel (např. v kondenzačním provedení) v kombinaci se solárním systémem. A tuto sestavu chce majitel rozšířit o tepelné čerpadlo. Zde se však naskýtá několik otázek, např. jak toto vše regulovat a ovládat? Budou všechny komponenty topného systému spolu komunikovat?


Ovládání prostřednictvím mobilního telefonu
U firmy Vaillant Group je odpověď na tyto otázky velice snadná a jednoduchá – lze použít nový modulární regulátor multiMATIC 700. Tento typ umožní regulovat nejen kotel, tepelné čerpadlo, solární systém, ale také i rekuperační jednotku recoVAIR. Ovládání je jednoduché na přehledném displeji, na kterém se uživateli zobrazují veškeré informace o topném systému s možností jeho nastavení. Toto „přímé“ ovládání není však jediná možnost regulace. Po připojení komunikační jednotky VR 900 si uživatel nainstaluje do mobilního telefonu nebo do tabletu bezplatnou aplikaci. A pomocí této aplikace lze rovněž nastavit různé funkce vytápění jako např.:

  • změna časového režimu
  • zapnutí funkce „party“
  • jednorázový ohřev zásobníku
  • zapnutí/vypnutí programu na dovolenou

Aplikace se vyznačuje intuitivním ovládáním a lze si ji stáhnout na Google Play nebo v App Store.


Regulátor eRELAX
U předchozích popisovaných systémů se jedná o komplexnější, složitější topné systémy. V případě, že zákazník má zájem pouze o kotel, může se rozhodnout pro jednodušší variantu regulace kotle. Jedná se opět o bezdrátové provedení regulátoru s internetovým připojením. Tento moderní regulátor pod označením eRELAX  se skládá z vysílače (umístěn např. v obývacím pokoji) a přijímače, který je nainstalován v blízkosti kotle. Obě jednotky komunikují mezi sebou pomocí technologie Bluetooth a přijímač je připojen do internetové sítě v rámci WI-FI sítě uživatele. Opět v tomto případě je nutná instalace mobilní aplikace, pomocí které se provádí veškeré změny v topení a kotli, popř. zásobníku. Přestože tento regulátor není vybaven venkovním čidlem, snímající teplotu ve venkovním prostoru, chová se tato regulace jako ekvitermní (= v závislosti na venkovní teplotě). Regulátor si načítá hodnoty venkovní teploty z internetových meteorologických serverů podle místa instalace a přizpůsobuje teplotu topení podle venkovních podmínek.


Logo Green iQ
Z uvedených skutečností je zřejmé, že i obor tepelné techniky se propojuje, a je čím dál více ovlivněn informačními technologiemi. Toto propojení dokazuje i firemní koncepce výrobků označovaná jako Green iQ. Tato koncepce potvrzuje skutečnost, že produkty Vaillant označené tímto logem zaručují ekologicky šetrný provoz, minimální provozní náklady a vysoký komfort při obsluze výše zmiňovaných výrobků.

Vaillant Group - Ing. Libor Hrabačka

08.08.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444