Moderní design a architektura ve Veletržním paláci

Probíhá 9. ročník výstav art & interior

Art & interior, komplex výběrových výstav, který včera vstoupil do svého 9. ročníku, nabízí návštěvníkům Veletržního paláce až do nedělního večera přehlídku moderního interiérového designu a svítidel, který představuje součané trendy a novinky. Součástí je také Happy Home, průvodce realizacemi pražských developerů a realitních kanceláří, spojený s návštěvou nových developerských projektů v Praze.

Svět vybraných designových produktů a neobvyklých technologických nápadů vytvořený organizátory výstav v přízemních prostorách Veletžního paláce má tradičně exkluzívní charakter. Poměrně úzká skupina renomovaných vystavovatelů, výrobců nebo dodavatelů nábytku, svítidel a bytového vybavení se výstav art & interior zúčastňuje víceméně pravidelně a její expozice již tradičně oslovují neobvyklým řešením i vystavovanými produkty. Letos už potřetí ji rozšiřuje nepříliš rozsáhlý, ale zajímavý projekt Design Zone, jehož solitérní exponáty představují nové nápady a zajímavosti ze světa moderního designu. Je také prostorem pro začínající designéry a studenty, kteří chtějí se svými návrhy oslovit přímo výrobce.

Nové bydlení v Praze

V Malé dvoraně Veletržního paláce má místo centrum projektu Happy Home, kde se návštěvníci prostřednictvím meeting pointů jednotlivých developerů a realitních kanceláří prostřednictvím informačních obrazovek a dalších materiálů mohou seznámit s nabídkou nových domů a lokalit.

Druhá část projektu Happy Home se odehrává v terénu. Čtyři speciální autobusové linky – Skanska Bus 791 a 792 a Finep Bus 793 a 794, budou od 10. do 12. 10. dovážet zájemce na lokality: Bytové domy Romance II, Bytové domy Černý most a Bytový areál Jahodnice, na zastávku Rezidence Císařka a na lokalitu Nová Harfa. V orientaci touto nabídkou pomůže tištěný průvodce, který obdrží každý návštěvník komplexu výběrových výstav art & interior výměnou za vstupenku. Průvodce bude návštěvníkům sloužit také jako jízdenka při nástupu do autobusu.

Evropská architektura

Doprovodný program výstav art& interior se letos zčásti prolíná s projekty festivalu moderní a současné architektury Architecture Week, který probíhal v předchozím týdnu. Zajímavé pohledy do světa české a evropské architektury zprostředkovává art&interior už poněkolikáté. Letos jsou to ve spolupráci se Sbírkou moderního a současného umění Národní galerie v Praze a s festivalem Architecture Week 2008 výstavy Současná architektura Varšavy, Cesta k pomalé architektuře a Living in Europe, které můžete v 5. patře Veletržního paláce vidět až do 2. listopadu 2008.

Současná architektura Varšavy prezentuje ve fotografiích 20 nejzajímavějších staveb z posledního desetiletí. I když jde o rozsahem nevelkou panelovou expozici, prezentuje přesvědčivě současný rozsáhlý architektonický rozvoj města, jehož podobu neblaze poznamenala válka i pozdější socialistická éra.

"Pomalá architektura pro život" je krédem italského architektonického a designérského studia Frigerio design group. Svůj manifest, v němž deklaruje kvalitu architektonické práce a nezbytnost jejího respektu k danému místu, vydal její zakladatel, italský architekt Enrico Frigerio v roce 2005. Výstava ve Veletržním paláci přibližuje Frigeriovu filozofii prostřednictvím několika zajímavých projektů, které studio realizovalo. Patří k nim například závodní okruh Formule 1, jehož tribuny začlenil architekt do krajiny na způsob vinic, kancelářská budova, která vznikla v indiferentním hybridním městském prostoru nebo muzeum v Laussanne, jehož podoba počítá se zrcadlovým obrazem v jezerní hladině.

Výstavu Living in Europe připravila společnost Casua ve spolupráci se sdružením Equator european architects, které v současné době sdružuje architektonická studia z devíti metropolí Evropy – Helsinek, Stockholmu, Vratislavi, Prahy, Paříže, Bruselu, Dublinu, Bukurešti a Lisabonu. Výstava ve zkratce představuje architekturu těchto evropských měst prostřednictvím tvorby zúčastněných studií, architektů.

art & interior9 obrazem:

 

 

Foto: BYDLENÍ.CZ

 

10.10.2008 | redakce Bydlení.cz
  • AC EXPO s.r.o.

    AC Expo nabízí výstavní prostory Veletržního paláce Národní galerie v Praze. AC Expo se úspěšně etablovalo i v roli pořadatele veletržních akcí. Podílí se na organizaci komplexu řady výběrových výstav.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444