Mladá Designstory

Nepřehlédnutelnou součástí mobitexové Designstory jsou ukázky prací studentů jedenadvaceti středních a vysokých škol z ČR, ze Slovenska a také z Institutu vizuálního umění z francouzského města Orleáns. Příjemná, uvolněná atmosféra studentského živlu ostatně ovlivnila celý prostor, ve kterém je projekt Designstory umístěn, studenti také tvoří značnou část publika prezentací, besed a diskusí, které se zde, v improvizovaném prostoru kavárny odehrávají.

Rozsáhlou a originální expozici vytvořila pozoruhodná kolekce dekoračních svítidel vyrobených z dřevěné dýhy, která je příspěvkem studentů Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Studenti, kteří pracovali s odpadovými odřezky dřevěných dýh z výroby vytvořili mj. technologií napařování a ohýbání desítky často velmi efektních a nápaditých kreací.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Budoucí designéři mají také příležitost své projekty osobně prezentovat v rámci nabitého doprovodného programu Designstory. Studenti VOŠ Volyně např. přestavili svůj pohled na třígenerační bydlení. Návrhy řešení třígeneračního bydlení byly vytvořeny na míru obyvatel domu či bytu, podle věku, povolání, zálib, aj.

Každý student si mohl zvolit počet obyvatel a další kritéria dle svého uvážení. Studenti popisovali rozmístění obytných místostí v domě, vybavení interiéru a jeho bezpečnost nejen pro nejmenší obyvatele. Domácnosti byly rozděleny tak aby se rodiny navzájem nerušily, ale aby si zároveň byly co nejblíže.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Projekty před publikem hodnotila jejich pedagožka Ing. Helena Prokopová, která kladla důraz na kvalitu řešení z hlediska bezpečnostních parametrů, zázemí domu, logistiku a samozřejmě i řešení jednotlivých obytných prostor. Zdůraznila také, že při koncipování takového bydlení musí být v pořádku mezilidské vztahy. Jedině tak může komunikace a setkávání rodin fungovat.

 

Foto: BYDLENÍ.CZ

28.03.2008 | sm - jh
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444