Ministerstvo pro místní rozvoj opět vyhlašuje podprogram "Podpora oprav vad panelové bytové výstavby"

V loňském roce bylo v České republice pozastaveno vyhlášení některých podprogramů státní podpory bydlení. Důvodem bylo nutné uvedení těchto programů do souladu s přísnými evropskými pravidly. Každá státní, krajská nebo obecní podpora, není-li vyplácena přímo fyzickým osobám jako pomoc sociálního charakteru, musí být notifikována Evropskou komisí. Na základě jednání zástupců odboru bytové politiky Ministerstva pro místní rozvoj v Bruselu dne 3. 2. 2005 mohou být pozastavené podprogramy znovu vyhlášeny.

Jedná se konkrétně o podprogramy: „Podpora oprav vad panelové bytové výstavby“, „Podpora oprav domovních olověných rozvodů“ a „Podpora výstavby technické infrastruktury pro následnou výstavbu bytových a rodinných domů“.
„V Bruselu bylo nutné zdůraznit naléhavost oprav panelových domů, jejich finanční náročnost, environmentální a sociální souvislosti a tudíž nezbytnost státní podpory nasměrované do tohoto typu výstavby. Největší finanční prostředky jsou určeny na regeneraci panelových sídlišť,“ vysvětluje ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.
Zástupci Ministerstva pro místní rozvoj na jednání v Bruselu zdůraznili, že státní podpora oprav panelových domů je určena všem vlastníkům takových domů (bytovým družstvům, obcím, dalším právnickým i fyzickým osobám), a že tudíž lze na takovou státní podporu nahlížet jako na podporu, která má horizontální charakter a nenarušuje trh a volnou hospodářskou soutěž. Zástupci Evropské komise (DG Competition) také akceptovali zacílení státní podpory na domy postavené pouze panelovou stavební technologií a nikoli technologiemi klasickými, např. cihelnou.
„Vysvětlili jsme, že se jedná o specifické stavební technologie se specifickými vadami, které jsou zakódovány do domů již v okamžiku jejich vzniku díky tehdejšímu vysoce neefektivnímu systému státní hromadné výstavby,“ dodal ministr Paroubek s tím, že „v programu Podpory oprav vad panelové výstavby je v rozpočtu na rok 2005 i 2006 určeno 220 milionů, celkem tedy 440 milionů korun.“
Cílem programu je pomoc vlastníkům bytových domů postavených panelovou technologií při nezbytných opravách nejzávažnějších vad způsobujících havarijní stav bytového domu. Jednotlivé dotace budou poskytovány do výše 40% vynaložených nákladů, max. 45 000 Kč na 1 byt. Žádosti vlastníků domů by měly být zaslány na podatelnu Ministerstva pro místní rozvoj v termínu od 4. do 8. dubna 2005.

Zatímco výše uvedený program byl Evropskou komisí akceptován beze změn, „Podpora výstavby technické infrastruktury pro následnou výstavbu bytových a rodinných domů“ obsahuje tzv. princip „de minimis“ a podpora bude poskytována pouze obcím, nikoli jiným vlastníkům. Na vybudování technické infrastruktury činí dotace max. 80 000 Kč na jeden budoucí byt, přičemž součet všech veřejných podpor poskytnutých obci podle pravidla „de minimis“ nesmí za období 3 let přesáhnout částku v Kč odpovídající 100 000 EUR. Žádost do podatelny Ministerstva pro místní rozvoj je třeba podat v termínu od 25. do 29. dubna 2005.


Program „Podpora oprav domovních olověných rozvodů“ neobsahuje omezení „de minimis“ – je koncipován jako horizontální podpora nediskriminující žádného vlastníka, pokud žádný typ vlastníka nebude upřednostněn. Dotace může být použita pouze na opravy – výměnu olověných domovních rozvodů za zdravotně nezávadné. Na rok 2005 jsou vyčleněny prostředky v objemu 10 milionů Kč, na rok 2006 pak 20 milionů Kč. Na výměnu bude poskytnuto max. 40% vynaložených nákladů, maximálně však 20 tisíc Kč na bytovou jednotku. Obce předloží žádost o poskytnutí dotace do fondu obce na Ministerstvo pro místní rozvoj v termínu od 2. do 6. května 2005.

01.03.2005

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444