Mezinárodní odborný seminář Dřevostavby ve Volyni

Ohlédnutí za 17. ročníkem

V březnu se v malém jihočeském městečku konal již po sedmnácté odborný seminář věnovaný dřevostavbám a použití dřeva ve stavebnictví. Jedná se o akci s bohatou zahraniční účastí a svým úzkým zaměřením a rozsahem nemá v ČR obdoby.

Seminář je určen zástupcům z projekčních a realizačních firem, které se zabývají dřevostavbami, vědeckým pracovníkům ze stavebních a dřevařských vysokých škol, řídícím pracovníkům ve stavebnictví a dřevozpracujícím průmyslu, pedagogickým pracovníkům, studentům, ale také široké veřejnosti. Počet účastníků letošního ročníku podle informací pořadatelů přesáhl 600 osob.

Pořadatelem semináře Dřevostavby je Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola ve Volyni, v jejíchž prostorách se akce i doprovodný program koná. Kromě hlavního programu v přednáškovém sále mohou návštěvníci zhlédnout prezentace firem v prostorách dílen školy, v některých učebnách a na chodbách.

Na rozdíl od minulého ročníku, jehož hlavním tématem byla požární bezpečnost, letošní ročník neměl jedno hlavní téma. Tématickými okruhy tentokrát byly:

Dřevo, jeho vlastnosti a ochrana,
materiály a polotovary používané pro dřevostavby,
vícepodlažní dřevostavby,
rekonstrukce dřevěných staveb,
úspory energií, vytápění, ekologické aspekty,
požární ochrana při realizaci dřevostaveb.  

Jednotlivé příspěvky bývají zařazeny do bloků zpravidla po pěti, délka příspěvku českého, případně slovenského autora je 15 minut, zahraniční jsou vzhledem k tlumočení 2x delší. Lze jednoznačně říct, že vždy převládají odborné příspěvky nad těmi prezentačními, jež publikují zástupci konkrétních firem. Nutno dodat, že i v takovém případě bývá kladen důraz především na zajímavost a odbornost, než na „PR propagaci“. Co se týče národnosti jednotlivých přednášejících, tak zahraniční účastníci zpravidla tvoří jednu třetinu celkového programu, pokud bychom mezi zahraniční účastníky zařadili také slovenské kolegy, dostaneme se pravděpodobně na polovinu všech zúčastněných. Mezi zahraničními hosty tradičně nechyběli zástupci velmocí dřevostaveb Rakouska a Švýcarska, skandinávské zastoupení představoval prof. Arkkitekti Unto Siikanen, přítomní byli také odborníci z Estonska, Lucemburska, Německa, Ruska. Největší zahraniční zastoupení měli tentokrát odborníci ze Slovenska.

Program tradičně oficiálně zahájil ředitel VOŠ Volyně RNDr. Jiří Homolka. První blok přednášek otevřel prof. Ing. Vilém Podrázský, CSc. z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze, aby pohovořil o aktuálních změnách v druhové skladbě českých lesů. Poté se slova ujal Ing. Robert Jára z katedry ocelových a dřevených konstrukcí ČVUT Praha, který promluvil na téma navrhování budov na bázi dřeva. Následoval jako vždy skvělý a rázný řečník Dipl. - Ing. Thomas Rohner ze Švýcarska, se svou přednáškou o hybridních dřevostavbách, Na něj pak navázal jeho krajan Dipl. - Ing. Hermann Blumer s příspěvek Fascinace dřevem – obrázky a zkušenosti. 

Po krátké přestávce následoval další blok, kterému dominovali přednášející ze Slovenska, jednalo se především o vědecké pracovníky ze slovenských stavebních fakult a z dřevařské univerzity ve Zvolenu, která s pořádající VOŠ ve Volyni úzce spolupracuje. V druhém bloku vystoupili také José da Costa z Lucemburska, Dipl.-Ing. Jana Sprockhoff  z Německa, celý blok uzavřel ryze odbornou přednáškou Ing. Milan Šmak, Ph.D. z fakulty stavební VUT v Brně, který se věnoval nejčastějším vadám dřevěných nosných konstrukcí. Spoluautorem byl doc. Ing. Bohumil Straka, CSc., který patří mezi legendy v oboru dřevostaveb.

V odpoledním bloku asi nejvíce zaujala přednáška absolventa Volyňské školy Ing. Dalibora Houdka, Ph.D., který se zaměřil na oblast výškových dřevostaveb. Prezentoval především stavební systém CLT (Cross Laminated Timber), v této souvislosti ukázal mnoho fotografií budovy letiště ve Fort McMurray v Atlantě, která je největší stavbou z CLT v severní Americe. Prezentováno bylo ale i mnoho dalších zajímavých staveb, konkrétně např. Botanická zahrada ve Vancouveru nebo Galerie umění Ontaria v Torontu.

Další dobré příklady dřevostaveb, tentokrát z Finska, mohli účastníci semináře zhlédnout v přednášce profesora Unto Siikanena, který se věnoval vícepodlažním dřevěným stavbám, především tří a čtyřpodlažním. Zazněla také informace, že ve Finsku je v současné době možné stavět obytné a kancelářské budovy až do osmi podlaží. Nad tím by se myslím měli tvůrci našich požárně bezpečnostních norem zamyslet. Největšími developerskými projekty dřevostaveb ve Finsku jsou Rauduskoivu a Manta, které byly také v rámci tohoto příspěvku zmíněny.

Druhý odpolední blok byl věnován výhradně českým zástupcům. Asi za nejzajímavější bych označil příspěvky předních českých odborníků profesora Ing. Jana Tywoniaka, CSc. a Ing. arch. Josefa Smoly. První jmenovaný, tradičně velmi zdatný řečník, představil studii zabývající se otázkou, zda jsou budovy s velmi nízkou energetickou náročností opravdu dražší. Architekt Smola prezentoval na konkrétních stavbách problémy s provětranými prostory pod stavbami při jejich založení nad terénem. Otevřelo se tak téma, které zatím odborná veřejnost u nás příliš neřeší.

Závěr prvního dne patřil dvěma spíše společenským událostem. První z nich bylo představení a křest vydání publikace Tesařské konstrukce, autorů Ing. Lubomíra Jelínka a Ing. Petra Červeného. Jedná se již o třetí vydání této publikace. Kniha by se měla stát pomůckou studentů středních odborných i vyšších odborných škol. Druhou událostí byl tradiční přípitek se všemi návštěvníky, který tentokrát pronesl představitel rakouského velvyslanectví v ČR.

Druhý den přednášky vždy končívají kolem 14. hodiny, program byl tedy rozdělen pouze do dvou bloků. Přednášky se týkali především sanací dřevěných konstrukcí (příspěvky Ing. Vladimíra Holuba, Ing. Petra Ptáčka, Ph.D, Ing. Pavla Šmíry). Svůj prostor dostali také akademičtí vědečtí pracovníci brněnské a ostravské stavební faktulty. Příspěvek o mikrovlnné sterilizaci dřevěných prvků napadených biotickými škůdci přednesl Ing. Karel Šuhajda, Ph.D., ostravskou univerzitu zastupoval doc. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D s příspěvkem o únosnosti svorníkových spojů kulatiny s vloženými ocelovými plechy při statickém a dynamickém namáhání.

Také druhý den semináře byly prezentovány zajímavé stavby ze zahraničí. Rakouský architekt Heinz Plöderl představil zajímavé energeticky autonomní rekonstrukce městského domu ze šedesátých let, Ing. Ivan Kolárik ze Slovenska prezentoval neobvyklý tvar střešní konstrukce vodního světa Tatralandia Tropical Paradise z LLD.  Za zmínku rozhodně stojí také příspěvek Radka Ondrucha z firmy TAROS NOVA s.r.o., který odprezentoval dvě zajímavé stavby. První z nich byla KI Aula ve Stockholmu, druhou novostavba RD ve Vysokém Újezdu.


Na letošním ročníku bylo samozřejmě prezentováno ještě mnoho dalších zajímavých příspěvků, které jsem zde nezmínil, proto všem, které dřevostavby zajímají, doporučuji osobní účast na příštím 18. ročníku. Rozhodně to stojí za to.
22.05.2013 | Ing. Michal Remeš

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444