Metalický vzhled okenních profilů - elegantní řešení pro moderní dům

Na moderním a ojedinělém vzhledu této novostavby rodinného domu, která vyrostla v Olomouckém kraji, na jejím komfortu a dobrých energetických vlastnostech, mají mimo jiné velký podíl také plastové otvorové výplně a kvalita jejich realizace. Dům příjemně kombinuje prvky klasické a funkcionalistické stavby.

Začít můžeme dveřmi. Kromě dovnitř otevíravých vchodových dveří a dveří do zahrady zasklenými ornamentem Krizet, jsou u stavby využity také zdvižně posuvné dveře opatřené bezpečnostním sklem.

Použití zdvižně posuvných dveří zde umožňuje přirozený přechod z obytného prostoru na terasu domu. Tyto dveře jsou prvkem, který splňuje nejnáročnější požadavky na prosvětlení prostor.

Posuvné systémy nabízejí technické řešení pro zvýšení komfortu bydlení, mají nízký práh a křídla dveří se díky unikátní kombinaci kartáčového a gumového těsnění velmi snadno posouvají.

Použitá okna jsou vybavena otevíravě-sklopným kováním, které je plně skryto v kovací drážce mezi rámem a křídlem. Speciální konstrukční princip zaručuje minimální opotřebení i při vysokém zatížení, tedy i výjimečnou životnost.

Díky širokému rozevření křídla do úhlu přesahujícího 95° nabízí skryté kování zcela výjimečný komfort při údržbě a čištění. Navíc vzhledem k faktu, že vyjma kliky neexistují viditelné prvky kování, na jejichž čistotu je nutno dbát, je údržba velmi jednoduchá.

Vzhledem k modernímu charakteru stavby a barvám použitým na fasádě a obkladech, při výběru okenních profilů padla volba na speciální povrchovou úpravu Titanium Plus. Jde o nově vyvinutou technologií pro plastová okna ENERGY a KOMFORT společnosti Inoutic.Tyto okenní profily vynikají na první pohled jedinečným aluminiovým vzhledem, který je dán reflexním pigmentem, přidaným do speciální třívrstvé kašírované fólie. Ve srovnání s běžnými aluminiovými prvky poskytuje systém Titanium Plus výraznou cenovou výhodu. K modernímu charakteru domu přispělo mj. použití rohového okna.

K hlavním důvodům, proč si stavebník pro svůj rodinný dům zvolil plastová okna ENERGY patří ovšem především jejich mimořádné tepelně izolační vlastnosti. Šestikomorový okenní profil ENERGY při použití běžné ocelové výztuhy dosahuje hodnoty tepelné prostupnosti rámem U(f)=0,95 W/m2K. Pasivní standard splňuje hodnotou Uw=<0,8 již se zasklením Ug=0,8  W/m2K (celé okno včetně zasklení). Tento rodinný dům je příkladem použití plastových oken ENERGY se zasklením trojskly. Okna tak dosahují dokonce hodnoty tepelné prostupnosti celým oknem U(w) = 0,66 W/m2K, která se pohybuje výrazně pod hodnotami kladenými na pasivní domy.

Nedílnou součástí oken jsou i parapety. Společnost STAVOPROJEKTA, zkušená stavební firma, která je podepsána pod realizací otvorových výplní tohoto elegantního rodinného domu, doplnila okna vysoce kvalitními a elegantními venkovními parapety vyráběnými z protlačovaného hliníku (tzv. tažený profil). Takto upravený parapet je odolnější staticky a odolává i velmi nepříznivým povětrnostním podmínkám. Pro dokonalé sladění s fasádou stavby byla použita řada krytek, spojek a upevňovacích prvků.

Použité vnitřní parapety byly vyrobeny z komůrkových profilů z tvrdého PVC s povrchovou úpravou z vysoce kvalitních CPL fólií s bukovým dekorem. Jsou vybaveny otěruvzdornou ochrannou fólií, která zvyšuje jejich odolnost proti poškrábání, slunečnímu a tepelnému záření. Dále jsou opatřeny povrchovou vrstvou odolnou proti působení vlhkosti, takže například umístění kuchyňské linky v bezprostřední blízkosti okna nepřináší žádné problémy. Konečnou úpravou s využitím koncových krytek bylo dosaženo perfektního vzhledu.

12.05.2014 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444