Město ve čtyřech punkových akordech

Rožnov, celkový urbanistický koncept, studenti atelieru Jana Aulíka

Rožnov, celkový urbanistický koncept, studenti atelieru Jana Aulíka

Bydlet ve městě a žít v něm, potkávat se s lidmi, zajít si na nákup pěšky, chodit po městě a cítit se jako chodec bezpečně. To jsou urbanistické ideály, jimž je mnoho českých měst vzdáleno. Dvojice mladých architektů se rozhodla tuto situaci zmapovat a na konkrétních lokalitách Rožnova pod Radhoštěm ukázat možnosti řešení.  V rámci projektu Rožnov ve 21. století vzniklo během dvou let několik architektonických studií.

Proč se urbanistickými ideály zabývat, jak je uvést do praxe a co to všechno má společného s punkem? To se dozvíte v následujícím rozhovoru s architekty Danielem Barošem a Michalem Nejezchlebem.

Co je cílem projektu Rožnov ve 21. století?

Dan: Chtěli jsme ukázat, jak lze ve městě zacházet s veřejným prostorem. Jak vrátit do centra města plnohodnotný život.
Michal: Se zkvalitněním veřejného prostoru souvisí také vyřešení problémů s dopravou. Při cíleném koncipování městského prostoru je možné rozmístit jednotlivé funkce tak, aby byly lehce dostupné i pěšky a člověk nemusel všude jezdit autem.

Urbanistický soubor, Tomáš Novotný, atelier Zdeňka Rothbauera
Co vás k tomu přivedlo?

Dan:
Postižení profesí. Člověk chodí po městě a vidí ty věci, které jsou špatně. Tak nás napadlo – protože stále ještě máme kontakty na fakultu, kterou jsme nedávno dokončili – oslovit profesory, jestli by se na tom nechtěli se studenty podílet. Během tří semestrů v uplynulých dvou letech jsme zorganizovali i tři víkendové workshopy, na kterých si studenti architektury vybrali konkrétní zadání a zpracovali jej jako svou semestrální či diplomovou práci.
Michal: V Rožnově jsme vyrostli, žijeme tady. Urbanisticko- architektonické studie se na fakultách zpracovávají většinou na Prahu, ale ta už je skvělá sama o sobě. Rožnov patří mezi ta menší města, která dostala na frak po 2. světové válce.
Obytný soubor, Kateřina Pešková, atelier Zdeňka Rothbauera

A to v architektonických studiích nikdo neřeší. Ceny na soutěžích vyhrávají bombastická zadání, odvážné, originální projekty. Ne že bychom se takovým zadáním vyhýbali, taky se rádi zúčastňujeme velkých soutěží, taky si rádi zaexperimentujeme…
Dan: Ale udělat jeden baráček, obyčejný, který do prostředí zapadne a může v něm fungovat, je podle nás stejně důležité. Nám přijde zajímavé pracovat s celkovým kontextem. Vtisknout městu „ksicht“, udělat genia loci. Ale to je běh na dlouhou trať.
Co je tedy na městech jako Rožnov špatně?

Michal:Za minulého režimu šla profese architekta ke dnu. Architekti se museli řídit stranickou ideologií a nemohli přemýšlet o veřejném prostoru.
Park, Kristýna Pavelková - František Novotný, atelier Zdeňka Rothbauera

Lidé si odvykli, že když se něco staví, začíná to u architekta. A to se musí úředníci v samosprávě znovu naučit. Zacházet s veřejným prostorem tak, aby se v něm mohlo bydlet a žít. V dnešní době se často navrhují pouze dílčí řešení celého problému. Architekt má např. dobře nakreslit cestu, ale nikdo po něm nechce, aby se zabýval také domy kolem, vazbami a podobně. Přeskakuje se ten první krok, tj. pojetí prostoru v jeho celkovém kontextu.
Dan:Lidé dnes nebydlí ani ve městě ani v krajině. Bydlí buď na sídlištích postavených za minulého režimu, ze kterých je ale pěšky centrum města špatně dosažitelné, protože dopravní toky nejsou koncipovány s ohledem na chodce.
Kulturní centrum, Jana Vašková, atelier Zdeňka Rothbauera
Nebo si staví domy za městem, hustě zastavují paseky, které jsou rozparcelovány tak, že dům sice stojí v krajině, ale není zde vlastně žádné soukromí. A do centra města je daleko. Takže každý jezdí do města autem, tím vznikají problémy s dopravou, parkováním a potažmo životním prostředím. A přitom je centrum města prázdné. Lidé tady nebydlí, chodí sem jen nakupovat.

Jaká řešení studenti během workshopů navrhovali?

Dan: Nechali jsme je, ať situaci v Rožnově zmapují sami a ať si najdou zadání, které chtějí řešit.
Nezávisle na sobě si několik studentů vybralo stejnou lokalitu mezi náměstím a parkem, do které navrhli atriové či bytové domy. Vzniklo tak několik konceptů, jak zahustit městskou zástavbu.
Nádražní ulice, Michal Zaremba, atelier Zdeňka Rothbauera
Ukázali, že i v samotném centru města je potenciál pro bydlení např. tisíce lidí. Ti by sem vrátili život. Návrhy domů přitom vůbec neslevovaly z kvality bydlení.
Dalším fenoménem, kterého si studenti všimli, byla nešťastně řešená Nádražní ulice. Ta bývala tradičně výstavní ulicí každého města s obchody, bankami, kavárnami, kde se lidé mohli potkávat.  A samozřejmě byla pěší. V Rožnově jako i v jiných městech jsou teď v módě farmářské trhy. Taková dobře vyřešená ulice nabízí ideální prostor pro trhy. Těch 12 aut, která dnes na Nádražní ulici parkují, může klidně stát jinde. Ale ta tisícovka lidí, která tou ulicí projde, ta jí dává život. A lidem se po  ulici chodí dobře, když se nemusí stále vyhýbat autům. Taková ulice také může plnit různé funkce: dopoledne sloužit jako tržiště, odpoledne a večer jako místo pro kulturu a setkávání s kavárnami.
Michal:S návratem života do centra města souvisí také rozmístění budov úřadů a kulturních institucí. Studenti navrhli třeba novou radnici, pod jejíž střechou by sídlily všechny důležité úřady. V parku mezi náměstím a nádražím našli lokalitu vhodnou pro kulturní stánek sjednocující knihovnu, kino a koncertní sál. Nebo se zabývali tím, jak lze využít prostor parku.
Daniel Baroš a Michal Nejezchleb

Co všechno může park nabízet: prostor pro sport, kulturu, potkávání.
Prostě město vystavěné na jednoduchých principech. Tak, jak se města kdysi stavěla. Není to vlastně nic nového.

Máte architektonické studio. Jak byste charakterizovali svou tvorbu?

Dan: Je pro nás důležité nejdřív přemýšlet o tom místě, pro které něco navrhujeme. Přijedeme tam, prohlédneme si okolí, dáme si pivo. Zajímají nás vazby, celkový kontext.
Michal: Snažíme se, aby naše architektura souvisela s tím místem. Uplatňujeme jednoduché principy, které byly v architektuře užívané staletí a které fungují. Jako v punkové muzice – 4 akordy pořád dokola, ale je to super!

www.roznov21.cz
www.henkai.cz

05.04.2014 | Hana Děcká

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444